Rasa de Iepuri Pitic Olandez

13K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Pitic Olandez este una dintre cele mai populare rase din lume, iar după cum sugerează și numele, este originar din Olanda. Acești iepuri sunt semnificativ mai mici decât multe alte rase de iepuri. Datorită micimii lor, acești iepuri sunt în general păstrați ca și animale de companie sau animale pentru show-urile de profil. Nu sunt deloc populari printre crescătorii de iepuri în scopuri comerciale. Aspectul lor ușor copilăresc, aproape de bebeluș, îi face extrem de căutați de către iubitorii de animale de companie și mai ales de către cei cărora le plac iepurii de dimensiuni mici. Majoritatea celorlalte rase de iepuri pitici sunt derivați din rasa Pitic Olandez. Rasa de iepuri Pitic Olandez a apărut pentru prima dată în Olanda la începutul celui de-al XX secol și a fost creat prin încrucișarea unor iepuri Polonezi cu rase sălbatice de dimensiuni mici. Iepurii obținuți în urma acestor eforturi au fost niște animale mici care au venit într-o gamă largă de culori și cu o gamă și mai largă de marcaje. Rasa de iepuri Pitic Olandez a ajuns pentru prima dată în Anglia la finalul anilor 1940, iar în Statele Unite ale Americii în anii 1960. Folosind aproape același standard ca și cel Englezesc, rasa Pitic Olandez a fost acceptată de către Asociația Crescătorilor de Rase de Iepuri din America în anul 1969.  Aceste prime exemplare de iepuri au prezentat câteva trăsături de

  Nume: Pitic Olandez

Originea: Olanda

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 0,5 – 1,6 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: ciocolatiu, Himalaya, negru, albastru, chincilla, lynx, portocaliu, alb, etc

Temperament:  Există posibilitatea să prezinte o atitudine nervoasă, ușor sălbatică și uneori dezagreabilă. Acest lucru este atribuit în totalitate rădăcinilor sale sălbatice, cu toate că programele de reproducere selective au creat un animal care este în general blând.

Status rasă: Este una dintre cele mai populare rase de dimensiuni mici din lume. Iepurii din această rasă sunt apreciați cu precădere ca și animale de companie și pentru participările lor în cadrul competițiilor de profil.

Caracteristici distinctive: Fața îi este rotundă și destul de scurtă, o caracteristică atribuită animalelor care suferă de piticism și care îi face să semene cu niște pui de animale chiar și atunci când sunt la o vârstă înaintată.

personalitate nedorite, cum ar fi frica exagerată și uneori agresivitate, despre care experții spun că este o consecință directă a introducerii de iepuri sălbatici în această linie de iepuri. Drept urmare, primele exemplare se comportau asemenea iepurilor sălbatici, nefiind potriviți ca și animale de companie. Generații de încrucișări selective au permis obținerea unui iepure blând, afectuos, un animal de companie excelent, care prezintă un nivel de energie mult mai mare decât rudele sale.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Pitic Olandez este o rasă de dimensiuni mici, cu iepuri a căror greutate se situează în intervalul 0,5 – 1,6 kg. Oarecum neobișnuit pentru un iepure, ochii și capul iepurelui Pitic Olandez sunt mult mai mari și disproporționați față de restul corpului, în timp ce urechile sunt foarte mici și purtate sus în partea de sus a capului. Fața îi este rotundă și destul de scurtă, o caracteristică atribuită animalelor care suferă de piticism și care îi face să semene cu niște pui de animale chiar și atunci când sunt la o vârstă înaintată. Rasele de iepuri pitici adeseori prezintă unele dintre aceste caracteristici, în funcție de rasa cu care iepurele a fost împerecheat. Totuși, dintre toate rasele de iepuri pitici, se pare că Piticul Olandez are cel mai copilăresc aspect dintre toți, și totodată este și cel mai mic. Olandezii puri se prezintă într-o gamă variată de culori și tipare, incluzând aici ciocolatiu, Himalaya, negru, albastru, chincilla, lynx, portocaliu, alb, etc. Există și alte culori, dar acestea în general sunt prezente pe iepurii care nu sunt implicați în concursuri de profil.

Personalitate:

Iepurii din rasa Pitic Olandez prezintă aceleași trăsături comportamentale ca și câinii sau pisicile, ceea ce înseamnă că acest iepure poate să fie chiar și dresat pentru a răspunde la câteva comenzi simple sau pentru a-și face treburile într-un anumit loc. Totuși, succesul oricărei activități de dresaj depinde în totalitate de dedicația celui care se ocupă de dresaj. Există posibilitatea să prezinte o atitudine nervoasă, ușor sălbatică și uneori dezagreabilă. Acest lucru este atribuit în totalitate rădăcinilor sale sălbatice. Cu toate că programele de reproducere selective au creat un animal care este în general blând, orice proprietar trebuie să fie conștient că partea sălbatică poate să iasă la suprafață oricând. În general, rasa de iepuri Pitic Olandez este una curioasă și blândă, iar cei care sunt învățați de mici cu compania umană sunt mult mai calmi și au un temperament echilibrat. Sunt iepuri care chiar caută afecțiunea umană și care la rândul lor arată afecțiune. Sunt niște iepuri mult mai robuști decât mărimea lor sugerează, fiind capabili să se joace timp îndelungat. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Poate cel mai crucial aspect al creșterii unui iepure este dieta. Majoritatea iepurilor domestici au un sistem digestiv foarte delicat, motiv pentru care multe legume și frunze verzi cum este varza sau salata sunt vitale pentru ei. Iepurii tineri nu ar trebui să fie hrăniți cu frunze verzi până în jurul vârstei de opt săptămâni, pentru că stomacul și burta lor nu a avut destul timp să se dezvolte corect. Paleții de cumpărat de la magazin reprezintă o sursă esențială de mâncare pentru iepuri, cu condiția să respectați în totalitate recomandările de pe ambalaj în ceea ce privește cantitatea de mâncare pe care trebuie să o oferiți. Acest lucru vă va ajuta să evitați îngrășarea sau slăbirea iepurelui. Peleții nu ar trebui să fie mai vechi de opt săptămâni și nu trebuie să fie contaminați în niciun fel. Aceștia vor începe să piardă nutrienți odată ce au fost desfăcuți, ceea ce nu este un lucru bun pentru iepuri. Dacă peleții au fost ținuți deschiși o perioadă mai lungă de două luni, atunci ar trebui să îi aruncați și să luați unii noi. Un pelet care este bogat în fibre și sărac în proteine și grăsim este exact ceea ce aveți nevoie pentru iepurele Pitic Olandez. De asemenea, este important să vă amintiți că orice schimbare în dieta iepurelui trebuie să fie făcută gradual, pentru a nu-i crea probleme digestive. Un iepure adult trebuie să aibă destul fân la dispoziție, precum și apă proaspătă și curată pentru băut. Înainte de a aduce iepurele acasă, trebuie să vă decideți dacă îl veți ține afară sau în casă. Un iepure pitic va trăi fericit afară, dar trebuie să aibă o cușcă în care să nu bată vântul și să nu fie așezată la soare. Acoperișul ar trebui să fie protejat în așa fel încât apa să nu intre în interior. Partea din față a cuștii ar trebui să fie acoperită cu o plasă care să nu permită iepurelui să scoată picioarele sau capul afară. De asemenea, în exteriorul cuștii trebuie să aibă o suprafață de ajuns de mare pentru a alerga puțin și pentru a se ascunde de razele soarelui. Partea de jos a cuștii ar trebui să fie acoperită cu un material absorbant care să poată să fie schimbat zilnic ușor, pentru ca iepurele să trăiască într-un mediu curat. Dacă iepurele va trăi în interior, puteți să alegeți o cușcă de plastic, asemănătoare celor pentru hamsteri. De asemenea, este indicat să îi asigurați o tavă în care să își facă nevoile și trebuie să țineți la distanță tot ceea ce poate să fie ros sau mestecat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Pitic Olandez necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Totuși, atunci când trec prin perioadele de schimbare a blănii, este indicat să îi ajutați să scape mai repede de blană. Folosiți o perie moale sau un piaptăn și trageți în direcția de creștere a blănii. Cu această ocazie puteți să verificați și dacă are paraziți. Unghiile acestori iepuri trebuie să fie tăiate regulat. Puteți să faceți acest lucru folosind un clește pentru unghii pentru a tăia vârfurile, sau puteți să mergeți la un veterinar pentru a realiza această activitate. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Pitic Olandez este una dintre cele mai populare rase de dimensiuni mici din lume. Iepurii din această rasă sunt apreciați cu precădere ca și animale de companie și pentru participările lor în cadrul competițiilor de profil. Pentru crescătorii în scopuri comerciale, acești iepuri nu sunt deloc apreciați, nefiind buni nici pentru blană și nici pentru carne.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Pitic Olandez poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Una dintre cele mai comune plângeri este creșterea exagerată a molarilor . Pe măsură ce dinții iepurelui cresc, acestuia trebuie să i se ofere mâncare care să îi permită menținerea dinților în condiții corecte. Vaccinurile sunt de asemenea importante pentru sănătatea iepurelui, cele mai cunoscute fiind cele împotriva Myxomatosis și Boala Hemoragie Virale (VHD). Ambele aceste condiții sunt în general fatale și cauzează dureri și suferință iepurelui. Iepurii trebuie de asemenea să fie tratați împotriva viermilor intestinali și a păduchilor. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

</p>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close