Rasa de Câini Staffordshire Bull Terrier

4.2K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Staffordshire Bull Terrier face parte dintr-o rasă englezească care datează cu multe secole în urmă, înspre o perioadă în care sporturi sângeroase cum erau luptele cu tauri sau cu urși erau extrem de populare în Marea Britanie. În anul 1835, aceste sporturi au fost scoase în afara legii, fiind în curând înlocuite cu luptele de câini, care necesitau un animal de dimensiuni mai mici și mult mai agil. Drept urmare, vechii câini Bulldog (care erau mult mai mari decât varietatea de astăzi)  au fost încrucișați cu terrieri locali de culoare negru și maro, care semănau de altfel foarte mult cu Manchester Terrier. Aceste încrucișări au dus la crearea primei variante de câine ”bull terrier” pe care astăzi îl cunoaștem ca și Staffordshire Bull Terrier. Până în anii 1930, și luptele de câini au fost interzise în Anglia. Totuși, entuziaștii acestui așa-zis sport l-au mutat în subteran, acolo unde au loc chiar și în zilele noastre atât în Marea Britanie, cât și în America. La jumătatea anilor 1800, James Hinks din Birmingham a început un program de reproducere pentru a crea o varietate ușor diferită de acest bull terrier inițial. A încrucișat rasa cu English-White Terrier (rasă dispărută azi) obținând astfel un animal mai elegant și de culoare predominant albă. A numit acest animal Bull Terrier și a început să se prezinte cu

  Nume: Staffordshire Bull Terrier

Originea: Anglia

Grupa: Câini de luptă

Inaltime: Femela 36 – 40 cm, Mascul 37 – 41 cm

Greutate: Femela 11 – 15 kg, Mascul 13 – 17 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare: roșie, alb, negru cu albastru sau orice altă culoare alături de alb

Temperament:  Le face plăcere să iasă la plimbare, să alerge sau să se joace în curte. Sunt ușor adaptabili la aproape orice tip de casă, fie un apartament sau o fermă.

Dresaj:  Crescătorii de câini experimentați ar trebui să se descurce fără nicio problemă cu acest câine. Au nevoie să știe cine este liderul în casă, și sunt capabili să înțeleagă atunci când sunt criticați.

Caracteristici distinctive: Ochii sunt de preferință închiși la culoare, dar de cele mai multe ori depind de culoarea blănii. Sunt rotunzi, de mărime medie și așezați în așa fel încât să se uite direct în față. Urechile sunt ridicate sau doar pe jumătate și nu sunt mari.

acesta la showuri de profil în anii 1860. Iubitorii tipului original de bull terrier (care în final a fost denumit Staffy Bull) au fost nemulțumiți de faptul că numele ”Bull Terrier” a fost dat unei rase modificate, dar a fost prea târziu pentru a mai face ceva în această privință. Lucrurile nu arătau oricum foarte bine pentru vechiul bull terrier, a cărui imagine și reputație era în continuare pătată de istoria sa de câine de luptă. Pentru a păstra imaginea câinelui bull terrier vechi, Joseph Dunn a format un club în care alături de alți entuziaști ai rasei au început să lucreze la recunoașterea câinelui original bull terrier ca și rasă independentă. Clubul Kennel a recunoscut rasa, care a fost denumită Staffordshier Bull Terrier pentru a fi identificată față de Bull Terrier alb. Acest lucru se întâmpla în anul 1935. Până la finalul sec XX, rasa de câini Staffordshire Bull Terrier a fost în mod constant în topul celor mai populare rase recunoscute de către Clubul Kennel Englezesc, ceea ce este cu adevărat impresionant având în vedere imaginea pe care acest câine a avut-o la începuturi. Staffy Bull a venit în Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial, cu toate că experții consideră că tipul Bull Terrier existau în Nordul Americii încă din anii 1800. În America, aceste tipuri de Bull Terrier au fost crescute pentru a fi mai grele și mai mari decât rudele lor din Anglia, fiind dezvoltate în câinele pe care astăzi îl cunoaștem ca și American Staffordshire Terrier. Staffordshire Bull Terrier a fost acceptat în AKC în anul 1975. Cu toate că este un câine cu un trecut de luptător, Staffy Bull de astăzi este un câine prietenos, jucăuș și afectuos.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Staffordshire Bull Terrier este un câine cu o blană fină, cu o forță foarte mare pentru mărimea sa și cu toate că este foarte musculos, ar trebui să fie activ și agil. Mărimea la umăr trebuie să fie între 36 și 41 cm. Greutatea se situează între 13 și 17 kg pentru masculi și 11 și 15 pentru femele. Ca și proporție, lungimea spatelui, de la umeri până la coadă este egală cu distanța de la umeri până la pământ. Capul îi este scurt, destul de adâncit, cu craniul mare, muschi pronunțați pentru obraji, un stop distinct și nasul negru. Ochii sunt de preferință închiși la culoare, dar de cele mai multe ori depind de culoarea blănii. Sunt rotunzi, de mărime medie și așezați în așa fel încât să se uite direct în față. Urechile sunt ridicate sau doar pe jumătate și nu sunt mari. Gâtul îi este musculos, destul de scurt și mai larg pe măsură ce se apropie de umeri. Corpul este de asemenea compact, cu spatele drept, piept adâncit și coastele bine depărtate. Coada este de mărime medie, așezată destul de jos și ținută în general înspre pământ. Blana îi este moale, scurtă și apropiată de piele. Culoarea poate să fie roșie, alb, negru cu albastru sau orice altă culoare alături de alb. Mersul îi este libertin, puternic și agil, părând mereu că depune un minim de efort.

Personalitate:

Câinele din rasa Staffordshire Bull Terrier seamănă foarte bine cu alte rase dure de câini cum ar fi American Staffordshire și Pit Bull Terrier, dar cu toate acestea, câinii Staffordshire arată mult mai duri decât sunt cu adevărat. Motto-ul multor crescători de Staffordshire este ”He’s a lover, not a fighter”. Cel mai mult le place să se joace toată ziua și nicidecum nu sunt câini care să încerce să se lupte sau care să stea într-o poziție impozantă, înfricoșătoare toată ziua. Au tot timpul energie și sunt mereu dornici să experimenteze noi lucruri. Iubesc să fie alături de oameni, fără să le pese cu adevărat ce tip de activitate au: fie că se uită la televizor, că citesc o carte, că se plimbă, aleargă sau conduc, pentru Staffordshire cel mai important lucru este să fie și el implicat. Nu le place să ia decizii cu privire la ce să facă, motiv pentru care nu le place nici să fie lăsați singuri. Staffordshire Bull Terrier este un câine perfect pentru familiile active și care pot să își dedice timp alături de el. În ciuda aspectului impozant și a tendinței înspre agresiunea față de alți câini, Staffordshire sunt foarte blânzi cu copiii. Nu sunt recomandați pentru bebeluși, dar copiii mai în vârstă care înțeleg care sunt limitele pe care nu trebuie să le depășească vor descoperi în acest câine un prieten foarte bun, un companion de joacă și care se va lăsa chiar folosit pe post de pernă atunci când copiii se uită la TV. Sunt niște câini cărora le place să lenevească toată ziua dacă îi lăsați, dar totodată au nevoie de exerciții și alergări zilnice pentru a menține sănătatea și musculatura. Le face plăcere să iasă la plimbare, să alerge sau să se joace în curte. Sunt ușor adaptabili la aproape orice tip de casă, fie un apartament sau o fermă. Indiferent de casa în care locuiește, exercițiile regulate sunt foarte importante pentru acest câine. Câinii din rasa Staffordshire Bull Terrier au niște fălci foarte puternice și le place să mestece, mai ales cât sunt pui. Este esențial să aibă la îndemână tot timpul jucării și oase pe care să le roadă, în caz contrar mobila va avea de suferit. Agresiunea față de alți câini este ceva obișnuit la Staffordshire. Dacă au senzația că alt câine îi provoacă, nu vor ezita să înceapă un conflict. Socializarea în această direcție trebuie să înceapă devreme, dar cu toate acestea, este ideal să îl țineți în lesă atunci când sunteți cu el afară. Lesa sau curtea îngrădită îl va stopa din a alerga după păsări, veverițe sau alte animale pe care le place să le urmărească.

Dresaj

Câinii din rasa Staffordshire Bull Terrier sunt destul de greu de dresat. Sunt încăpățanați și au o voință proprie puternică. Cu toate că sunt câini care vă vor iubi necondiționat, nu le place să asculte ceea ce le spuneți. Persoanele care au pentru prima dată un câine ar trebui să apeleze la un profesionist în domeniu pentru a fi ajutat să înțeleagă nuanțele personalității acestui câine. Crescătorii de câini experimentați ar trebui să se descurce fără nicio problemă cu acest câine. Au nevoie să știe cine este liderul în casă, și sunt capabili să înțeleagă atunci când sunt criticați. De asemenea, trebuie să fiți constanți cu ei în tot ceea ce faceți. Unii dresori recomandă să îl alergați puțin înainte de a merge cu el la sesiunea de dresaj pentru că astfel îi va mai lua din energie și îl va ajuta să fie mai calm și mai atent.

Toaletaj:

Blana câinilor din rasa Staffordshire Bull Terrier cade anual, iar pierderea părului pe perioada anului este minimă. Murdăria se periază ușor și blana se usucă repede după o baie. Trebuie să îl periați săptămânal pentru a îndepărta firele moarte. În ceea ce privește îmbăiatul, puteți să îl îmbăiați ori de câte ori are nevoie. Această rasă are foarte puțin miros de câine, astfel că nu este necesar să îl îmbăiați foarte des.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Staffordshire Bull Terrier este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Join the Conversation

  1. Ce inseamna mai exact grupa „caini de lupta”? Nu exista o astfel de categorie, doar oamenii pot face din caini „caini de lupta” , nu este un determinat al rasei. Faptul ca aceasta rasa si altele asemanatoare au fost folosite in acest scop in trecut reprezinta un stigmat acum, care nu ar mai trebui perpetuat in articole informative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close