Rasa de Caini Shar-Pei Chinezesc

4.3K
Informaţii generale:

Rasa Shar-Pei Chinezesc este o rasă foarte veche, dar care din păcate, din cauza absenței unor documente care să ateste istoricul rasei apăruta în China, mare parte dintre cele cunoscute sunt doar speculații. Se crede despre rasa Shar-Pei Chinezesc că a fost timp de secole un câine menită să ajute țăranii în munca acestora, să păzească, să vâneze și să aibă grijă de turmele de oi. Pe lângă aceste activități, se crede despre Shar-Pei că a fost creată și pentru a fi un câine periculos în luptele din ring. Părul scurt nu permitea oponentului să aibă o mușcătură corectă, ceea ce îl ajută la minimizarea rănilor. Totuși, în scurt timp, participarea rasei Shar-Pei Chinezesc în luptele de câini a fost periclitată de apariția oponenților europeni, câini mult mai masivi și mai fioroși. Rasa Shar-Pei Chinezesc a fost la un pas de extincție atunci când China a trecut la comunism. În acel moment, se credea despre existența oricăror animale de companie domestice că erau un semn al decadenței vestice, motiv pentru care s-a ordonat omorârea tuturor câinilor. Acest act barbar a dus la uciderea multor animale de companie nevinovate, apropiind rasa Shar-Pei Chinezesc de o eventuală extincție. Puțini Shar-Pei au

  Nume: Shar-Pei Chinezesc

Originea: China

Grupa: Câini de pază

Inaltime: Femela 46 – 55 cm, Mascul 48 – 58 cm

Greutate: Femela 18 – 25 kg, Mascul 20 – 27 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 12 ani

Culoare: negru, maro, cafeniu, roșu, crem

Temperament:  În ciuda mărimii lor, câinii din rasa Shar-Pei Chinezesc nu necesită foarte mult exercițiu pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală.

Dresaj: . Sunt câini care gândesc independent și la care nu le place să li se spună ce să facă, considerând aproape natural că sunt lideri.

Caracteristici distinctive: Nenumăratele riduri îi permit să evite mușcăturile adversarului atunci când se află angajat într-o luptă. Blana deasă, îndesată și scurtă îi oferă de asemenea o siguranță suplimentară în fața mușcăturilor.

reușit să supraviețuiască, fiind ulterior împerecheați și prezentați în orașe ca Hong Kong și Taiwan. Standardul a fost recunoscut pentru prima dată în anul 1960, înregistrarea exemplarelor fiind stopată în 1968 și reluată douăzeci de ani mai târziu. Câteva exemplare de Shar-Pei au fost duse în USA, fiind înregistrată pentru prima dată în America în anul 1970. Anul 1973 a fost un an de referință pentru această rasă, datorită numărului mare de exemplare din rasa Shar-Pei Chinezesc care au fost trimiși în America. Acest exod s-a datorat ideologiei comuniste care nu permitea  și nu accepta existența animalelor de companie. În iunie 1992, rasa Shar-Pei Chinezesc a fost declarată ca fiind complet eligibilă pentru participarea la competiții sportive și la show-uri canine. Rasa Shar-Pei Chinezesc și-a câștigat locul în Cartea Recordurilor în anul 1978, când a fost denumită rasa de câini cu cele mai puține exemplare.

Descriere fizică:

Rasa Shar-Pei Chinezesc conține exemplare cu un corp compact și pătrat, cu un cap puțin cam mare în comparație cu restul corpului. Nenumăratele riduri îi permit să evite mușcăturile adversarului atunci când se află angajat într-o luptă. Blana deasă, îndesată și scurtă îi oferă de asemenea o siguranță suplimentară în fața mușcăturilor. Blana poate să fie ca o perie, fără să depășească trei centimetri, sau poate să fie asemănătoare cu părul calului, foarte scurtă. În ambele cazuri, blana este foarte aspră, dreaptă și așezată în lungul corpului. O caracteristică aparte a acestei rase este pielea capului și a corpului plină de riduri profunde, pliată, dar și limba albastră. Capul este mare, cu urechi de dimensiuni mici, lăsate înspre în față, iar ochii sunt sub formă de migdală, mici și aproape în totalitate acoperiți de ridurile pielii. Botul este mare, negru și turtit, comparat de mulți crescător cu botul unui hipopotam. Coada este conică, groasă la bază și subțire înspre vârf  și în general purtată răsucită pe spate.

Personalitate:

Sunt câini independenți și cu o voință puternică, motiv pentru care au nevoie să îi arătați constant faptul că sunteți liderul în casă. Odată făcut să înțeleagă că poate să aibă încredere în persoanele din jur, rasa Shar-Pei Chinezesc devine o companie plăcută, respectuoasă și foarte curată. Fiind încruntați tot timpul și având o figură parcă mereu în alertă, acești câini apar în orice moment ca niște câini de pază impozanți și periculoși. Înclinația Shar-Pei-ului către nevoia de independență îi face să fie niște câini ideali pentru persoanele singure și pentru familiile care muncesc în agricultură. Nu au nevoie de foarte mult exercițiu sau de prea multă atenție pentru a fi fericiți, putând să își ocupe timpul cu mestecatul jucăriilor sau cu băile de soare. În ciuda mărimii lor, câinii din rasa Shar-Pei Chinezesc nu necesită foarte mult exercițiu pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală. O plimbare mai lungă pe zi prin cartier ar trebui să ajungă, ceea ce le permite totodată să devină și niște câini mult mai sociabili. Este recomandat ca un Shar-Pei să nu fie crescut la o fermă, în ciuda mărimii lor. Instinctul lor de vânători își va spune cuvântul și veți risca să îl vedeți cum o ia la fugă după o căprioară, va intra în desișul pădurii și nu se va mai întoarce niciodată. Fiind un câine de pază, agresiunea față de oameni și față de alte animale este un lucru des întâlnit la un Shar-Pei. Socializarea de mic este o necesitate, dacă doriți să aveți la maturitate un câine cu un psihic sănătos și puternic. Sunt instinctiv reticenți la orice străini, motiv pentru care trebuie să fie învățați să facă diferența între un vizitator și un străin care nu are ce să caute pe teritoriul dumneavoastră. În caz contrar, Shar-Pei-ul va considera orice persoană că are intenții ostile. Agresiunea față de alți câini este foarte ridicată în cazul acestei rase. Masculii ar trebui să fie ținuți cât se poate din scurt, în timp ce cățeii din rasa Shar-Pei Chinezesc trebuie să fie învățați cu alți câini.

Dresaj:

Răbdarea este cuvântul de ordine când vine vorba de a dresa un câine din rasa Shar-Pei Chinezesc. Sunt câini care gândesc independent și la care nu le place să li se spună ce să facă, considerând aproape natural că sunt lideri. Un tratament constant, atitudine pozitivă și o mulțime de bunătățuri vor aduce o reacție din partea unui Shar-Pei, dar numai în condițiile în care și el dorește acest lucru. Pentru ei regulile sunt făcute să fie încălcate, motiv pentru care dacă îi dați un deget, vă va lua toată mâna. Este cu siguranță o rasă pentru persoane care au mai avut câini înainte. În ceea ce privește dresajul cu privire la făcutul nevoilor, Shar-Pei este foarte ascultător. Sunt niște câini foarte curați și care instinctiv nu își vor face nevoile în arealul în care locuiesc.

Toaletaj:

Fiind genetic un câine foarte curat și aproape fără miros de câine, câinele din rasa Shar-Pei necesită o doză minimă de îngrijire. Un periaj consistent o dată pe săptămână ar trebui să fie de ajuns pentru a îndepărta părul nedorit și murdăria. Nu trebuie îmbăiat des pentru că i s-ar putea irita pielea. Această iritație apare între ridurile sale, atunci când nu l-ați uscat bine după îmbăiere.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Shar-Pei Chinezesc este o rasă la care pot apărea mai multe condiții de sănătate, comparativ cu restul raselor de câini. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– febra Shar-Pei-ului este o boală autoinflamatoare ereditară, manifestată prin reprize de febră, care aduc cu ele inflamarea articulațiilor, durere abdominală, diaree, spate încovoiat, mișcare greoaie.

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– demodicoza este o boală care apare în urma înmulțirii râilor din genul Demodex la nivelul pielii. Acarienii din genul Demodex fac parte din microfauna care se găsește la nivelul țesutului cutanat, aceștia fiind transmiși la pui încă din primele zile de viață. În funcție de capacitate de imunitate a câinelui, acesta poate sau nu să dezvolte boala.

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close