Rasa de câini Pointer Englez

2.8K
Informaţii generale:

Pointer era un termen folosit pentru a descrie orice rasă de câini de vânătoare care se arunca în urmărirea prăzii în timpul vânătorii. Despre acești câini se crede că sunt originari din Spania, deși, la fel ca multe alte rase, istoria lor este oarecum incertă. Câinii de tip pointer se crede că au existat în Anglia încă din anii 1650. Totodată se crede că ofițerii Englezi au adus Pointerii Spanioli din Olanda, care pe vremea aceea era sub dominație Spaniolă, în anul 1713, după participarea în Războiul de Succesiune al Spaniei. Pointerii Spanioli erau mai mari, mai grei și mai înceți decât Pointerii pe care îi cunoaștem astăzi, dar punctul lor forte era instinctul lor de urmăritori. Vânătorii și-au dat seama de acest lucru și au explorat acest instinct și la câinii Pointeri Englezi. Aspectul Pointerului modern a fost dezvoltat în Anglia, cel mai probabil prin încrucișări cu Foxhound, Greyhound și Bloodhound, iar mai târziu și cu alți setteri. Vânătorii au sperat să obțină în această rasă și abilitatea de mirositor și constituția Bloodhound-ului, viteza, eleganța și frumusețea Greyhound-ului, precum și abilitatea de mirositor, ușurința în ceea ce privește întreținerea, cutia toracică foarte bine dezvoltată și rezistența câinelui Foxhound. Mai târziu, aceștia au încrucișat Pointeri cu alte tipuri de setteri pentru a le îmbunătăți temperamentul, care în acea vreme era descris ca fiind foarte agresiv.

  Nume: Pointer Englez

Originea: Marea Britanie

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 58 – 68 cm, Mascul 60 – 70 cm

Greutate: Femela 20 – 30 kg, Mascul 22 – 34 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: galben cu alb, portocaliu cu alb, maro cu alb și negru cu alb.

Temperament:  Câinii din rasa Pointer Englez se pretează cel mai bine în cadrul familiilor active, preferabil acelora cărora le place să vâneze. Acești câini sunt gălăgioși și neastâmpărați, niște câini care au nevoie de foarte mult exercițiu.

Dresaj:  Tocmai pentru a reuși să le păstrați atenția concentrată pe dresaj și pe pregătire, trebuie să vă folosiți de recompense sub formă de mâncare și să mențineți sesiunile scurte.

Caracteristici distinctive: Când este în mișcare, coada ar trebui să i se miște în lateral. Picioarele îi sunt drepte și puternice. Mersul câinelui Pointer este lin, acoperind totodată destul de mult teren. Blana îi este fină, scurtă, tare și distribuită în mod egal.

Cu siguranță că au reușit, pentru că în final au obținut un câine de vânătoare ideal, care a devenit favoritul multor aristocrați Englezi. Doi dintre cei mai faimoși Pointeri Britanici au fost Pluto și Juno, deținuți de Colonelul Thornton, despre care se spunea că ar fi urmărit un stol de potârnichi timp de mai bine de o oră. Acești câini au fost și ținta unor glume ulterioare, cum ar fi cea care spunea că un vânător și-a pierdut Pointerul în ținuturile pustii. Un an mai târziu, vânătorul și-a găsit câinele sub forma unui schelet care urmărea scheletul unei păsări. În ceea ce privește America, este foarte probabil ca rasa Pointer să fi ajuns aici alături de primii coloniști, dar prezența sa nu este documentată. Abia în perioada Războiului Civil au apărut referințe despre acest câine. Sensation, un Pointer de culoare galben cu alb, adus în anul 1876 din Anglia este emblema Clubului Westminster Kennel, care a fost constituit în anul 1877. AKC a recunoscut rasa Pointer în anul 1879, iar Clubul Pointer American a fost fondat în anul 1938. Astăzi, Pointerul este un câine frumos, dar nu foarte apreciat, deținând abia locul 103 în cadrul raselor înregistrate de Clubul Kennel American.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Pointer au un corp simetric și bine construit, care prezintă o serie de curbe grațioase. Capul îi este de lățime medie, dar proporțional cu lungimea frunții. Nasul îi este negru, dar poate să aibă și o culoare mai deschisă în cazul câinilor care au culoarea galbenă sau albă. Nările îi sunt depărtate, moi și umede. Botul îi este cumva concav, ceea ce îi conferă un aspect asemănător unei farfurii. Buzele îi sunt bine dezvoltate și fine. Ochii sunt situați la o distanță egală atât de nări, cât și de osul occipital. Culoarea lor depinde în funcție de culoarea blănii. Urechile sunt subțiri, așezate destul de sus și căzute pe lângă cap, cu vârfurile ușor ascuțite. Gâtul îi este lung, musculos, ușor arcuit. Șalele îi sunt puternice și acoperite de musculatură, dar și puțin arcuite. Pieptul este destul de mare pentru a-i asigura loc de ”mișcare”, inimii. Coastele îi sunt bine arcuite și purtate destul de în spate, devenind tot mai mici pe măsură ce se apropie de șolduri. Coada este de lungime medie, groasă la rădăcină și ascuțită înspre vârf. Este acoperită cu păr și purtată la același nivel cu spatele, fără să prezintă o curbură înspre în sus. Când este în mișcare, coada ar trebui să i se miște în lateral. Picioarele îi sunt drepte și puternice. Mersul câinelui Pointer este lin, acoperind totodată destul de mult teren. Blana îi este fină, scurtă, tare și distribuită în mod egal. Culoarea blănii este în general galbenă lămâie cu alb, portocaliu cu alb, maro cu alb și negru cu alb. Sunt acceptați și câinii într-o singură culoare și cei cu trei culori.

Personalitate:

Pointerul Englez este un câine menit să facă sport, să alerge la vânătoare. Din acest motiv, nu ar trebui să fie închis între patru pereți pentru perioade lungi de timp. Sunt câini atletici și plini de energie, simțindu-se excelent atunci când pot să alerge în voie. Sunt foarte drăgălași, blânzi și politicoși. Îi vor întâmpina pe străini cu bucurie, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă bazați pe ei să vă păzească sau să vă anunțe când se apropie cineva. Câinii din rasa Pointer Englez se pretează cel mai bine în cadrul familiilor active, preferabil acelora cărora le place să vâneze. Acești câini sunt gălăgioși și neastâmpărați, niște câini care au nevoie de foarte mult exercițiu. Atunci când crezi că s-au săturat de alergat, ei de fapt își doresc mai mult și mai mult. Este o rasă de câini care nu au fost creați pentru a fi animale de ținut în casă, ci pentru a fi un companion perfect, de încredere în teren, la vânătoare. Câinele Pointer modern nu și-a pierdut această caracteristică. Pentru cei care au un câine Pointer dar nu merg la vânătoare, trebuie să vă luați angajamentul că îi veți permite într-un fel sau altul câinelui să alerge, să se miște cât mai mult. Este necesar să îi satisfaceți câinelui dorința de a alerga și de a-și consuma energia. Dacă un câine din rasa Pointer Englez nu primește destule exerciții, va lătra foarte mult, va mesteca tot ceea ce prinde în cale și va da semne de anxietate severă. Angajarea în urmărirea prăzii este cea mai mare problemă a Pointerului, chiar și pentru cei care sunt foarte bine dresați. Cu excepția perioadelor în care se află la vânătoare, acești câini ar trebui să fie ținuți într-o zonă îngrădită sau în lesă tot timpul. Se vor angaja în urmărirea a tot ceea ce mișcă, și odată ce au început să alerge după ceva, nu vor mai răspunde la nicio comandă. Firea neastâmpărată și hiperactivitatea sunt lucruri normale la un Pointer. Prezintă tot timpul foarte multă energie și își arată iubirea față de oameni ori de câte ori au oportunitatea. Le place să sară și să întâmpine musafirii. Dresajul câinelui pentru a sta și pentru culcat vă poate salva de la a vă enerva fără voie prietenii sau vecinii.

Dresaj

Dresajul câinelui din rasa Pointer Englez poate să fie un lucru dificil, chiar și atunci când se discută de comenzile de bază, dar reprezintă o necesitate. Acești câini suferă de hiperactivitate și de ADD, lăsându-se tot timpul distrați de mediul înconjurător, de sunete și de mirosuri. Ei își vor abandona urmărirea dacă ajung la concluzia că există ceva care merită mai multă atenție din partea lor. Tocmai pentru a reuși să le păstrați atenția concentrată pe dresaj și pe pregătire, trebuie să vă folosiți de recompense sub formă de mâncare și să mențineți sesiunile scurte. Cele mai valoroase comenzi pentru acești câini neastâmpărați sunt ”jos” și ”stai”. Dresajul pentru a fi ținut în casă, al unui Pointer, este întotdeauna un proces lung și dificil. Dresorii recomandă să îl puneți pe cățel într-un coș, până când se învață perfect cu el, lucru care din păcate ar putea să dureze până la câteva luni.

Toaletaj:

Blana câinilor din rasa Pointer Englez este scurtă, moale și lucioasă. Dacă îl periați bine o dată pe săptămână cu o mănușă, ar trebui să vă ajute să scăpați de tot părul nedorit. Nu își schimbă părul decât foarte ușor, astfel că periajul regulat vă va ajuta să nu aveți păr pe haine sau pe mobilă. De cele mai multe ori periajul regulat și o ștergere ocazională a blănii cu un material textil ud sau cu șervețele umede ar trebui să fie de ajuns pentru a-l menține curat. Totuși, ar avea nevoie de câte o baie de două sau trei ori pe an. Folosiți un șampon special pentru câini pentru a-i menține pielea și blana hidratată. Asigurați-vă că l-ați clătit bine după șampon, pentru că altfel riscați să îi provocați iritații..

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Pointer Englez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate, în special la nivelul ochilor și a pielii. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cherry eye (cireașa din ochiul câinelui) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, câinele are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;

– entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– piticismul se manifestă atunci când câinele este și mai mic decât ar trebui. Această condiție ar putea să fie acompaniată de alte probleme fizice anormale, cum ar fi picioare foarte scurte;

– boala lui Addison (hipoadrenocorticismul) apare atunci când scade secreția de corticosteroizi din glanda adrenală, o glandă mică situată lângă rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close