Rasa de Câini Ciobănesc Caucazian

5.9K
Informaţii generale:

Rasa de câini Ciobănesc Caucazian mai este cunoscută și sub denumirile de Câinele de Munte Caucazian sau Câinele Lup. Ipotetic vorbind, singurul posibil strămoș al acestei rase ar putea să fie Câinele Tibetan. Nu trebuie să fie confundat cu rasa Tibetan Mastiff de astăzi, care este de altfel o reconstrucție a unei rase mult mai vechi. Se discută în termeni ipotetici pentru că în cele mai multe cazuri, datele existente cu privire la strămoșii raselor de câini de astăzi s-ar putea să fie mult diferite față de ceea ce regăsim și cunoaștem azi. Se știe despre cadoul primit de către Împăratul Chinez în anul 1121 BC, și anume un câine Tibetan. Acești câini au fost împrăștiați în regiunea Asiatică și Mongolă. Prin Mesopotamia, vechii ciobani și câinii lor ciobănești au ajuns în Grecia și în Roma antică, de unde s-au împrăștiat ulterior în întreg continentul. Se crede că regiunea Dierbent, actual teritoriul Daghestan (regiunea Caucaziană) a jucat un rol important în migrarea câinilor ciobănești. Astfel, putem să spunem că istoria câinilor Ciobănești Caucazian are cel puțin 2500 ani vechime. Regiunea Daghestan, fiind una particulară din punct de vedere geografic, social și istoric, a reușit să obțină o rasă unică de câini care să se potrivească perfect la caracteristicile zonei. Rasa a fost denumită Ciobănescul Caucazian. Dar zona Caucaziană diferă din perspectivă climatică și a condițiilor geografice. În zonele muntoase izolate, erau apreciați câinii alerți, agresivi și protectori. Astfel, având caracteristicile fizice necesare, acești câini au

  Nume: Ciobănesc Caucazian

Originea:  Regiunea Caucaziană

Grupa: Câini ciobănești

Inaltime: Femelă/Mascul 60 – 73 cm

Greutate: între 45 și 100 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: toate culorile, exceptând negrul

Temperament:  Nu este un câine de apartament, fiind un câine de dimensiuni mari, aceștia au nevoie de mult spațiu pentru a-și consuma energia. Curtea trebuie să fie îngrădită bine pentru că nu vă doriți să scape și să înceapă să urmărească persoanele despre care cred că le-au călcat proprietatea.

Dresaj:  Având în vedere cât sunt de mari, dacă sunt scăpați de sub control, nu veți mai reuși să îi faceți să vă asculte. Dresajul ar trebui să înceapă cel mai târziu la vârsta de 7 – 8 luni.

Caracteristici distinctive: Are o constituție armonioasă, mare, puternică, cu un sistem osos generos și cu o musculatură puternică. Blana de pe cap și picioare ar trebui să fie mai scurtă și mai deasă. Coada este acoperită în totalitate cu blană densă și groasă.

fost creați pentru a se apăra de doi inamici: lupii și străinii. Cele două trăsături principale pe care câinii le-au obținut de la acești doi inamici au fost agresivitatea și ura față de străini. Acești câini au fost învățați de-a lungul timpului să fie atenți cu persoanele din arealul lor și să vadă orice persoană străină ca fiind o prezență rea. Această agresivitate față de străini i-au făcut să fie niște paznici de invidiat în lumea canină. Pe de altă parte, de-a lungul lungilor călătorii alături de turmele de vite sau oi, câinii Ciobănești Caucazieni erau complet izolați în ceea ce privește contactul cu alte persoane în afară de ciobanul lor. Acest aspect a contribuit la creșterea loialității câinelui față de stăpân, fiind recunoscuți ca o rasă de câini care se atașează de o singură persoană. Câinii crescuți în zonele înalte au fost nevoiți să își dezvolte o cutie toracică mai mare din cauza aerului rarefiat. Frigul i-a obligat să își dezvolte o blană călduroasă, iar terenul dificil i-a făcut să aibă picioarele mai scurte și corpul mai lung. Mediul în care acest câine a fost dezvoltat a dus la crearea unui câine Ciobănesc Caucazian incredibil de adaptabil la diverse condiții. Astfel, drumurile lungi și extrem de dificile pe care le făcea alături de turme au dus la crearea abilității de conservare a energiei. Condițiile de viață dificile și lipsa hranei i-a obligat să învețe să folosească fiecare moment disponibil pentru a se odihni și pentru a-și reface energia. Câinele Ciobănesc Caucazian modern urmează niște reguli bine definite: se plimbă la pas, nu le place să se joace și preferă să stea întinși. Mănâncă foarte puțin și beau puțină apă. În același timp, acești câini sunt recunoscuți pentru abilitatea lor de atacuri fulger din poziția culcat, după care să revină rapid în aceeași poziție. Undeva în perioada anilor 1900, statul comunist USSR a început să folosească câini din rasa Ciobănesc Caucazian ca și gardieni pentru prizonierii din lagăre. În anii 1960, Germania de Est a folosit rasa pentru patrulare de-a lungul zidului Berlinului. În 1989, la căderea zidului, mai bine de 7000 de câini de patrulare au fost dispersați și oferiți familiilor care și-au dorit un astfel de câine.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Ciobănes Caucazian are o constituție armonioasă, mare, puternică, cu un sistem osos generos și cu o musculatură puternică. Dimorfismul sexual este evident la această rasă, unde masculii sunt impozanți, masculini, cu capul mare, comparativ cu femelele.
Corp: Înălțimea acestui câine este intre 60 -70 cm pentru femele și 63 – 73 cm pentru masculi. Greutatea se situează între 45 – 100 kg pentru masculi și 35 – 80 kg pentru femele. Spatele îi este drept, larg și ferm. Pieptul îi este lung, larg, cu coaste bine depărtate. Picioarele îi sunt musculoase. Mersul îi este libertin, elastic, cu o putere de tracțiune mare în picioarele din spate. Mersul la trap este cel mai natural pentru câine.
Cap: Capul îi este mare, masiv și lat în zona obrajilor. Craniul îi este de asemenea masiv și larg, cu fruntea aproape dreaptă. Stopul este vizbil, dar nu destul de bine marcat. Nasul este negru, mare. Botul este larg și adânc, ascuțit ușor înspre nas.
Urechile: Sunt de mărime medie, groase, de formă triunghiulară, așezate depărtat una de cealaltă și destul de sus pe cap. Partea interioară a urechii este căzută înspre obraji. În mod tradițional, în țara de origine, urechile îi sunt tăiate.
Ochii: Sunt de dimensiune medie, de formă ovală, așezați nu prea adânc și plasați oblic și destul de departe unul de celălalt. Culoarea este situată într-o gamă variată de maro, de la închis la alună.
Coada: Este ținută curbată sau spirală. Când este în repaus este ținută în jos, iar când câinele este alert, coada poate să fie ținută deasupra spatelui.
Blana: Este dreaptă, aspră, cu o blană interioară bine dezvoltată. Lungimea blănii exterioare cât și a celei interioare nu ar trebui să fie mai mică de 5 cm. Blana de pe cap și picioare ar trebui să fie mai scurtă și mai deasă. Coada este acoperită în totalitate cu blană densă și groasă. Orice culoare plină sau pătată este acceptată, cu excepția negrului complet.

 

Personalitate:

Câinele din rasa Ciobănesc Caucazian este cunoscut ca fiind un câine inteligent, cu toate că poate să fie destul de încăpățânat și de dificil de citit câteodată. Un ciobănesc Caucazian este tot timpul în alertă, ascultă și privește tot timpul ce se întâmplă în jurul lui. Sunt foarte apreciați ca fiind câini de pază în multe părți ale lumii. Dacă sunt ținuți în casă, aceștia sunt niște câini calmi, blânzi și iubitori, dornici doar să fie parte din familie. Cu toate acestea, instinctele lor naturale de pază și protecție sunt foarte puternice, astfel că un câine Caucazian tinde să fie suspicios față de orice persoană pe care nu o cunoaște și același lucru poate să fie spus și despre orice câine pe care îl vede pentru prima dată. Sunt cunoscuți ca fiind foarte temperați și de încredere. Sunt foarte rapizi și au niște simțuri foarte bine dezvoltate. Câinii Caucazieni ajung greu la maturitate, lucru care trebuie să fie avut în vedere atunci când se începe dresajul. Nu este un câine pentru persoanele care nu au mai avut câini, pentru că trebuie să li se înțeleagă nevoile foarte bine. Din păcate, mulți crescători nu realizează cât de mari cresc acești câini, alegând de multe ori să îi abandoneze. Sunt niște câini sociabili și care se înțeleg bine cu animalele alături de care au crescut. În ceea ce privește natura lor jucăușă, pentru că ajung la maturitate abia în jurul vârstei de 3 ani, acești câini vor dori mereu să se joace cu voi. Este ideal să îi învățați să se joace afară, nu în casă. Nu este un câine de apartament, fiind un câine de dimensiuni mari, aceștia au nevoie de mult spațiu pentru a-și consuma energia. Curtea trebuie să fie îngrădită bine pentru că nu vă doriți să scape și să înceapă să urmărească persoanele despre care cred că le-au călcat proprietatea. În general nu suferă de anxietate din cauza separării, cu condiția să nu fie lăsat foarte mult timp singur. Sunt niște câini care latră de plăcere, iar vocea lor este una joasă, gravă. Dacă aveți vecini sensibili, atunci acest lucru ar putea să fie o problemă. Le place să înoate și se vor arunca în apă ori de câte ori au ocazia, mai ales în zilele călduroase de vară.

Dresaj

Câinii din rasa Ciobănesc Caucazian sunt inteligenți, dar încăpățânați, motiv pentru care trebuie să începeți dresajul devreme. Trebuie să îi arătați cine este liderul în casă și faptul că trebuie să își cunoască locul în ”haită”. Având în vedere cât sunt de mari, dacă sunt scăpați de sub control, nu veți mai reuși să îi faceți să vă asculte. Dresajul ar trebui să înceapă cel mai târziu la vârsta de 7 – 8 luni. Mai puteți să îi duceți în clase de dresaj pentru căței, care îi va ajuta să cunoască și alți căței, lucru foarte important din punct de vedere al socializării.

Toaletaj:

Câinele din rasa Ciobănesc Caucazian are o blană dublă, formată dintr-una interioară și una exterioară. Pentru a menține această blană sănătoasă, trebuei să îl periați de cel puțin două ori pe săptămână. O dată pe an, câinele Caucazian trece printr-o perioadă de schimbare masivă a blănii. În această perioadă, băile calde și periajul des este indicat pentru a-l ajuta să treacă mai repede aceste momente neplăcute atât pentru câini, cât și pentru voi.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Ciobănesc Caucazian este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– distrofia corneană reprezintă o afecțiune progresivă moștenită a ambilor ochi. Corneea, stratul exterior al ochiului este cel mai afectat. Există trei tipuri de distrofie corneană, în funcție de locația în care este identificată: epiteliul cornean, stromale cornean și endoteliul cornean;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close