Rasa de Câini Cavalier King Charles Spaniel

5.9K
Informaţii generale:

Rasa Cavalier King Charles Spaniel este o rasă relativ nouă, recreată cu mai puțin de un secol în urmă, fiind descendent din micul Spaniel care a fost secole întregi animalul de companie preferat al nobilimii și a familiilor regale. Cavalierii sunt descendenți ai acelorași câini spanieli regăsiți în picturile faimoșilor Van Dyck și Gainsborough, în secolele XVI, XVII și XVIII. Distinctiv la acei spanieli era botul alungit. Micii spanieli erau marii favoriți ai familiilor nobile și regale din Anglia. Mary, regina Scoției a avut un spaniel care o acompania peste tot. Nepotul ei, Charles I și strănepotul Charles II au iubit nespus de mult această rasă, motiv pentru care a și primit numele lor. Se spune despre Charles II, care a domnit în perioada 1660 – 1685 că nu mergea niciunde fără doi sau trei spanieli. Mai mult, a dat un decret regal prin care spanielii erau lăsați să stea în orice loc public, chiar și în Casa Parlamentului. Se spune că acest decret încă mai este în forță în Anglia. Moartea lui Charles II a dus și la scăderea în popularitate a acestui câine. Totuși, ducele de Marlborough, la palatul Blenheim a continuat să crească o viță de Cavalier King Charles Spaniel și anume acea cu colorit roșu și alb. Deoarece în acea perioadă nu existau show-uri canine și nici un standard al rasei, Cvalier King Charles Spaniel a avut diverse

  Nume: Cavalier King Charles Spaniel

Originea: Anglia

Grupa: Câini de companie

Inaltime: Femela 30 – 32 cm, Mascul 30 – 33 cm

Greutate: Femela 6 – 8 kg, Mascul 6 – 8 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare: Bleiheim (alb cu pete castanii), negru, roșcat, negru cu cafeniu

Temperament:  Se pretează foarte bine pe lângă persoanele mai în vârstă cărora le face plăcere să îi plimbe în fiecare zi și care au și o curte în care să își poată consuma energia.

Dresaj: Este un câine care se poartă frumos din instinct, motiv pentru care dresajul este cât se poate de ușor.

Caracteristici distinctive: Capul îi este turtit și botul la fel, de altfel aceasta fiind una dintre caracteristicile distinctive.

înălțimi sau aspecte fizice. Abia în a doua jumătate a secolului XIX, crescătorii acestei rase au început să țină show-uri și să stabilească un standard al rasei. În această perioadă, standardul nu prezenta rasa Cavalier King Charles Spaniel așa cum era ea în picturile secolelor trecute. În anul 1920, americanul Roswell Eldridge a început o căutare de mai bine de cinci ani în Anglia, după câini care să semene ca și aspect cu Cavalierii din vechile picturi. A apelat chiar și la show-urile canine și la premii importante pentru cei care reușesc să îi aducă un câine care să semene cu Cavalierul din domnia regelui Charles II. Anul 1928 a fost anul în care premiul s-a câștigat de către un câine numit Fiul Annei. Din păcate, Roswell Eldridge murise cu doar o lună înainte, nemaiapucând să se bucure de priveliștea acestui câine. Odată cu apariția Fiului Annei, rasa Cavalier King Charles Spaniel a revenit în atenția publicului. A urmat formarea standardului, moment în care cei prezenți au încercat să reproducă Cavalierii din picturile secolelor trecute. În timpul deliberării, s-a hotărât ca în timpul concursurilor, aranjarea și trimarea Cavalierului să fie depunctate. Rasa Cavalier King Charles Spaniel a fost recunoscută ca și rasă independentă în anul 1945.

Descriere fizică:

Rasa Cavalier King Charles Spaniel conține exemplare de talie mică, eleganți, regali, mai mult lungi decât înalți. Seamănă într-o anumită măsură cu un spaniel de muncă, dar totuși, într-o versiune miniaturală. Mersul îi este elegant și relaxat, cu o întindere bună. Capul îi este turtit și botul la fel, de altfel aceasta fiind una dintre caracteristicile distinctive. Nasul are nări mari, iar ochii îi sunt mari și rotunzi. Un alt aspect distinctiv îi sunt urechile, amplasate destul de sus, foarte lungi și acoperite de franjuri de blană. Coada îi este lungă, ușor lăsată și evident acoperită de aceiași franjuri bogați. Blana este constituită dintr-un păr de o lungime medie, în general ondulat și mătăsos. Nu toate zonele îi sunt acoperite de franjuri, ci cu precădere zona urechilor, coada și partea din spate a picioarelor.

Personalitate:

La o primă privire, rasa Cavalier King Charles Spaniel pare a fi o rasă elegantă, grațioasă, căreia îi place să fie răsfățată. Totuși, în urma unor investigații mai amănunțite, s-a descoperit o latură dură a acestui câine, latura de câine de vânătoare, respectiv un câine plin de energie, căruia îi place jocul în aer liber la fel de mult pe cât îi place să fie ținut în brațe și mângâiat. King Charles este un adevărat câine de companie, căruia îi place foarte mult să fie în preajma oamenilor și care nu ar trebui să fie lăsat singur pentru perioade lungi de timp. Se pretează foarte bine pe lângă persoanele mai în vârstă cărora le face plăcere să îi plimbe în fiecare zi și care au și o curte în care să își poată consuma energia. Temperamentul lor, nivelul de energie și dresajul lor îi face să fie un câine ideal pentru persoanele care nu au mai avut câini niciodată. Deși are o statură mică, Cavalierul King Charles Spaniel iubește să stea în aer liber. Plimbările zilnice sunt o necesitate, împreună cu alergatul de câteva ori pe săptămână. Nu au nicio problemă în a trăi într-un apartament, atâta timp cât plimbarea lor zilnică le este asigurată. Stările de anxietate apar cu precădere atunci când sunt supuși unei vieți sedentare. Vânătorii de animale mici se pot bizui pe Cavalierul King Charles Spaniel. Le face plăcere să ia urma prăzii și să o alerge, alocându-și o doză importantă de energie pentru această misiune. Una dintre cele mai mari probleme cu această rasă este distanțarea față de oameni. Această separare va duce la stări de anxietate destul de puternice. Sunt foarte dependenți de prezența oamenilor în viața lor, motiv pentru care urăsc să fie lăsați singuri. Dacă locuiesc într-o casă cu oameni care muncesc, este indicat să se aleagă încă un animal de companie care să îi țină de urât. Când sunt lăsați singuri obișnuiesc să latre și să roadă tot ce prind în jurul lor. Atunci când alegeți să vă luați un Cavalier King Charles Spaniel, cel mai bine este ori să mai aveți încă un animal de companie, ori să fiți o familie care îl poate duce oriunde. Datorită instinctelor lor de vânătoare, King Charles nu poate fi plimbat fără lesă. În momentul în care a început urmărirea unei prăzi, Cavalierul King Charles Spaniel nu va mai răspunde la nicio comandă, oricât de mult ați striga după el. Timiditatea și frica sunt două caracteristici comune la această rasă. Dacă nu se iau măsuri încă de când sunt mici, acești câini pot să ajungă să se sperie chiar și de propria lor umbră. Din acest motiv, socializarea și expunerea la cât mai multe lucruri și situații posibile, este necesară.

Dresaj:

Cavalier King Charles Spaniel este un câine care se poartă frumos din instinct, motiv pentru care dresajul este cât se poate de ușor. Le face plăcere să facă pe placul oamenilor și mai mult, ar face orice pentru o recompensă. Fiind o rasă timidă, nu răspund bine la tratatemente dure. Pot să treacă destul de ușor la cursuri de dresaj avansate, tocmai datorită receptivității de care dau dovadă.

Toaletaj:

Cavalierii sunt destul de ușor de întreținut. Trebuie să îi periați și să îi pieptănați de câteva ori pe săptămână și să îi îmbăiați de câte ori este necesar. În ceea ce privește îmbăiatul, s-ar putea să fie nevoie săptămânal, pentru că este un câine căruia îi place să se joace în exces, afară. Părul lung de pe picioare și de pe urechi este predispus la a strânge tot felul de copuri străine, motiv pentru care este indicat să îi acordați o atenție suplimentară. Trimajul nu este dorit pentru că aspectul neîngrijit este ceea ce este plăcut la această rasă.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Cavalier King Charles Spaniel este o rasă în general sănătoasă, cu puține boli cunoscute ca fiind particulare lor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– ochiul uscat apare atunci când glanda lacrimară nu funcționează corect. Ca și semnalmente, puteți să observați ochiul uscat sau o tentă albăstruie a ochiului;

– probleme ale inimii, cum ar fi murmurul inimii, cauzat de către fluxul de sânge prin camerele inimii. O altă problemă ar putea fi stenoza pulmonară, care se manifestă prin îngustarea calibrului valvei pulmonare;

– siringomielia este o boală des întâlnită la Cavalieri, boală care afectează măduva spinării și creierul. Simptomele apar ca și un discomfort, apoi durere severă și paralizie parțială. Este în general cauzată de o deformare a craniului, care reduce spațiul pentru creier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close