Rasa Dandie Dinmont Terrier

1.2K

canvas_dandie_dinmont.jpg

Informaţii generale:Despre rasa Dandie Dinmont Terrier există înregistrări istorice care arată că a apărut la începutul anilor 1700, însă povestea apariției lor este una destul de variată. Unii crescători consideră că au apărut ca o încrucișare între Otterhounds și terrierii locali din zona graniței dintre Anglia și Scoția. Alte persoane consideră că rasa a evoluat pe cale naturală, pornind de la terrierii cu păr aspru care erau o rasă destul de comună printre fermieri. Mai sunt o categorie de persoane care consideră că rasa Dandie Dinmont Terrier este o încrucișare între un terrier și un Dachshund, deși aceștia din urmă nu trăiau deloc în proximitatea zonelor în care se regăseau primii. În final, oricare dintre teoriile s-ar îmbrățișa, este cert faptul că această rasă este una dintre cele mai vechi rase de terrieri. Spre deosebire de alte rase, Dandie-ul nu s-a modificat foarte mult de la apariția sa. Rasa Dandie Dinmont Terrier arată aproape la fel ca și rasa prezentată în portretul lui Henry, al 3-lea duce de Buccleuch, portret realizat de Gainsborough în anul 1770. Au existat destul de multe controverse și din cauza acestui portret, controverse venite din partea unor crescător de rase asemănătoare și care susțineau că acei câini pictați nu fac parte din rasa Dandie Dinmont Terrier. În ceea ce privește numele lor, chiar dacă au fost crescuți și recunoscuți ca și o rasă distinctă, Dandie-ul nu a avut un nume până în momentul în care Sir Walter Scott i-a menționat în cartea sa, Guy Mannering, publicată în anul 1814. Înainte de această carte, orice terrier era pur și simplu considerat a fi terrier, nu o variație.  În cartea sa, Sir Walter Scott i-a   Nume: Dandie Dinmont Terrier (Terrierul lui Dandie Dinmont)

Originea: Anglia / Scoția

Grupa: Terrieri

 


Inaltime: Femela 20 – 26 cm, Mascul 22 – 28 cm

Greutate: Femela 8 – 10 kg, Mascul 8 – 11 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: de la negru la gri-argintiu sau maro roșcat

Temperament:  Sunt câini vigilenți, excelenți pentru pază, motiv pentru care atunci când latră, o fac pe un ton baritonal, aproape la fel ca și un terrier de dimensiuni mari.

Dresaj:  Acești câini de mici dimensiuni au impresia că sunt centrul universului și că toată lumea gravitează în jurul lor.

Caracteristici distinctive: O caracteristică aparte a rasei este faptul că picioarele din spate îi sunt mai lungi decât picioarele din față.

descris în detaliu, prezentându-i ca fiind câinii fermierului Dandie Dinmont. A fost o chestiune de timp până când acest nume a rămas impregnat în mintea cititorilor și a crescătorilor, fiind totodată prima rasă de terrier care a primit un nume. În anul 1875, în Scoția a luat ființă Clubul crescătorilor de Dandie Dinmont Terrieri, moment în care a fost scris și standardul rasei. Acest club este al treilea ca și vechime din lume. În timp, greutatea rasei a variat, aceștia fiind folosiți atât pentru vânătoarea de nevăstuici, precum și a altor rozătoare care sapă în pământ (varietatea de dimensiuni mai mici), dar și pentru vânătoarea de vulpi, vidre și bursuci (varietatea de dimensiuni mai mari). Această rasă este una dintre singurele care a reușit să își păstreze standardul intact timp de mai mult de o sută de ani. Există chiar un club în care standardul este în continuare cel original pentru rasa Dandie Dinmont Terrier, respectiv clubul Canadian. Rasa Dandie Dinmont Terrier a devenit foarte populară la sfârșitul secolului XIX, în Anglia, pe perioada domniei reginei Victoria. Nu se cunoaște cu exactitate momentul în care această rasă a pus stăpânire pe America, dar primul Dandie înregistrat a fost în anul 1886, un câine pe nume Bonnie Britton. După cel de-al doilea Război Mondial, la fel ca și multe alte rase, crescătorii au început să se ocupe de dezvoltarea lor. A apărut astfel în Anglia un Dandie pe nume Bellmead Delegate, care a reușit să devină un adevărat simbol al acestei rase, câștigând numeroase premii și făcând furori în jurul lui. Astăzi, rasa Dandei Dinmont Terrier este una dintre cele mai rare și mai în pericol de dispariție rase de câini.

Descriere fizică:

Spre deosebire de terrierul tipic, Dandie-ul are un corp format din multe curbe, culminând cu o coadă lungă și în formă de iatagan. Este de aproape două ori mai lung decât este înalt, construit pentru a urmări aproape de pământ prada. O caracteristică aparte a rasei este faptul că picioarele din spate îi sunt mai lungi decât picioarele din față. Are un mers libertin și lin. Botul este lung, înconjurat de mustăți abundente și finalizându-se cu un nas negru. Urechile îi sunt destul de lungi și lăsate, iar ochii îi sunt mari și rotunzi. Are o blană distinctivă, formată din două treimi păr aspru și o treime păr fin, de o lungime de aproape 3,5 cm. Capul îi este acoperit cu un păr moale și mătăsos, făcându-l să pară că are un cap destul de mare. Cu o expresie determinată, demnă și înțeleaptă, rasa Dandie Dinmont Terrier se clasează cu siguranță între cele mai interesante rase de terrieri.

Personalitate:

Câinii din rasa Dandie Dinmont Terrier, la fel ca și majoritatea raselor de terrieri, pot fi caracterizați ca fiind niște câini mari, închiși într-un corp mic. Sunt neînfricați și curajoși, dar acest lucru nu îi determină să se arunce într-o luptă cu un câine mai mare, cu excepția cazului în care sunt provocați. Atunci când puterea le este pusă la îndoială, Dandie-ul va riposta și o va face într-un mod aproape fioros. Deși sunt niște câini mici, sunt totodată câini încăpățânați și cu o capacitate susținută la efort. Câinii din rasa Dandie Dinmont Terrier sunt câini vigilenți, excelenți pentru pază, motiv pentru care atunci când latră, o fac pe un ton baritonal, aproape la fel ca și un terrier de dimensiuni mari. Este o minune cum de un câine atât de mic poate să producă astfel de sunete. Sunt niște câini excelenți pentru familie, dar nu trebuie să fie crescuți pe lângă bebeluși. Câinii Dandie Dinmont sunt în general politicoși și demni, care pot să fie învățați să accepte vizitatorii, dar adoptă o poziție total diferită când vine vorba de alte animale. Câinii din rasa Dandie Dinmont Terrier au nevoie de o cantitate moderată de exerciții, iar faptul că au picioarele atât de scurte și corpul apropiat de pământ nu le permite să alerge pe distanțe foarte lungi. O plimbare sau o joacă prin curte este suficient pentru Dandie Dinmont. Dimensiunile lor le permite să fie crescuți într-un apartament. Dandie-ul nu este un câine atât de fericit ca și alți terrieri, dar sunt una dintre cele mai agresive rase atunci când vine vorba de un alt câine. Dacă aveți un Dandie mascul și aduceți un alt mascul în casă, este foarte probabil să asistați la o luptă groaznică. Fiind folosiți încă de la apariție pentru exterminarea rozătoarelor, puteți să fiți siguri că nimic nu le va scăpa. Un Dandie Dinmont nu se descurcă deloc bine pe lângă copii. Nu au foarte multă răbdare cu copii, motiv pentru care un copil mic poate să îl agaseze până când există riscul să fie mușcat. De asemenea, în cazul în care copilul îl va trage de ureche, sau se va împiedica și va cădea peste el, va duce la un dezastru pentru cel mic.

Dresaj

Dresajul câinilor din rasa Dandie Dinmont Terrier reprezintă o adevărată provocare pentru cei care se încumetă. Acești câini de mici dimensiuni au impresia că sunt centrul universului și că toată lumea gravitează în jurul lor, motiv pentru care trebuie să le demonstrați că nu este chiar așa cum cred ei. Un dresor trebuie să îi demonstreze că este pregătit să conducă, în caz contrar, câinele Dandie va refuza să asculte. Constanța este extrem de importantă, și niciodată să nu îi oferiți mai mult decât merită. Atitudinea pozitivă combinată cu o mulțime de delicii gustative vor da cu siguranță rezultate. Aplicarea unui tratament dur și disciplinar va duce câinele în situația de a refuza să asculte. De asemenea, se știe că nu se sfiesc să muște atunci când sunt provocați.

Toaletaj:

Nevoia de îngrijire a blănii câinelui Dandie se ridică la nivel mediu spre mare, fiind nevoie să fie periați de cel puțin două sau trei ori pe săptămână. Îngrijirea unui Dandie înseamnă și smulgerea părului mort din blană cel puțin o dată sau de două ori pe an. Dacă aveți un câine care participă la concursuri, atunci cu siguranță trebuie să depuneți o atenție sporită îngrijirii. Există și varianta de a tunde blana în loc de a o aranja, caz în care în timp se va schimba textura și va deveni mai ușoară și mai moale. Tot ca și parte din îngrijire este și ajustarea părului din jurul botului și din jurul ochilor. De asemenea, părul din urechi trebuie smuls regulat.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Dandie Dinmont Terrier este o rasă care prezintă unele condiții de sănătate care nu se întâlnesc la majoritatea celorlalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

– hernia de disc este o afecțiune în care discul intervertebral se degenerează și nu mai amortizează șocurile la nivel intervertebral. Acest lucru face discul să împingă în măduva spinării, cauzând dureri intense, paralizie, lipsa controlului asupra vezicii;

– probleme la coloană. Corpul lung al câinelui Dandie poate fi rănit foarte ușor. Trebuie să fiți atenți să îi susțineți spatele când îl ridicați și să nu îl lăsați să sară de pe locuri înalte. Chiar și la pat sau la canapea, asigurați-i trepte;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close