Rasa Clumber Spaniel

720

canvas_clumber_spaniel.jpg

Informaţii generale:Istoricul rasei Clumber Spaniel este destul de incert. Se crede despre această rasă că a fost creația vânătorilor și a crescătorilor de vânat la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX. Aceștia creșteau și țineau rasele de câini doar prin prisma faptului că erau practici și funcționali, nicidecum datorită aspectului sau pentru că exista un standard al rasei. Deși nu i se cunoaște cu exactitate proveniența, se crede despre rasa Clumber Spaniel că are ca și strămoși rasa Spaniel Alpin și Basset Hound.  Numele rasei vine de la moșia Ducelui de Newcastle din Clumber Park, în Nottinghamshire, Anglia. Pe acest domeniu, familiile nobile și populația de prin partea locului obișnuiau să vâneze. Această zonă era cunoscută sub denumirea de ”the Dukeries”. Vânătoarea se desășura cu ajutorul acestor Clumber Spaniel, care se pare că au fost crescuți și încrucișați la un anumit punct cu câinii Ducelui, în încercarea de a obține cel mai bun vânător spaniel. Nobilimea englezească a încercat să îl țină departe de populația de rând, considerându-l ca fiind o rasă nobilă.  În picturile vechi în care apărea rasa Clumber Spaniel, culorile folosite pentru a-i reprezenta erau tot timpul alb și portocaliu. Pe lângă acest aspect, erau tot timpul reprezentați cu o constituție mai mică și cu un cap mai mic decât rasa de astăzi. Rasa Clumber Spaniel au fost prezentați prima dată în Anglia în anul 1859. În anul 1844 rasa Clumber Spaniel și-a făcut intrarea și în America de Nord, respectiv în Canada. Aici a ajuns ca fiind câinele unui   Nume: Clumber Spaniel

Originea: Anglia

Grupa: Câini de companie

 


Inaltime: Femela 42 – 50 cm, Mascul 42 – 50 cm

Greutate: Femela 25 – 35 kg, Mascul 28 – 38 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 12 ani

Culoare: alb cu galben sau portocaliu

Temperament:  Pot fi crescuți în casă, în apartament, dar ar trebui să fie destul de mare pentru a avea loc să se întoarcă fără să răstoarne câte ceva în calea lor.

Dresaj: Un câine Clumber Spaniel care nu agreează tonul dresorului, se va așeza și va refuza să răspundă la orice comandă.

Caracteristici distinctive: Această constituție, combinată cu un piept larg și adânc, o mină serioasă și cu picioare masive, permite câinelui să își facă loc prin desișuri în timpul căutării prăzii sau a vânatului.

Locotenent al Regimentului 97  din subordinea Reginei Angliei. Regimentul era ancorat în regiunea Halifax, Nova Scotia. Totuși, abia în anul 1878 primul Clumber Spaniel a fost recunoscut de către Clubul Canin American, cu șase ani înainte ca acest club să fie înființat. În ceea ce privește standardul rasei, este cât se poate de evident faptul că a fost creat cu un centru de greutate jos pentru a putea să caute prada cât mai bine prin desișurile pădurilor. Mersul său rostogolit este ideal pentru rezistență și nu pentru agilitate sau pentru viteză.

Descriere fizică:

Rasa Clumber Spaniel conține câini lungi, cu centrul de greutate poziționat jos, cu o formă dreptunghiulară și cu oase masive. Această constituție, combinată cu un piept larg și adânc, o mină serioasă și cu picioare masive, permite câinelui să își facă loc prin desișuri în timpul căutării prăzii sau a vânatului. Urechile îi sunt mari, late și mai subțiri la bază, lungi și lăsate în jos. Acestea, împreună cu ochii mari și rotunzi, și cu capul mare, pătrat, cu fruntea ridată și botul scurt, îi conferă o expresie parcă mereu întrebătoare și nedumerită. Blana îi oferă un aspect special, fiind mătăsoasă, cu franjuri pe abdomen și pe gât.

Personalitate:

Această rasă, la prima vedere, pare a arăta destul de ciudat, cu aspectul lor greoi și parcă neavând niciodată simțul realității cu privire la cât de mari sunt. În ciuda mărimii lor, vor încerca tot timpul să se urce în brațele dumneavoastră. De asemenea, fără să își dea seama de mărimea lor și implicit de spațiul pe care îl ocupă, se vor cuibări la picioarele dumneavoastră, reușind fără doar și poate să incomodeze. Cu toate acestea, rasa Clumber Spaniel este o rasă plină de viață, pregătiți să întâmpine cu voie bună pe oricine ar apărea în cadrul ușii. Clumberul Spaniel nu este un câine de pază, și mai mult, dacă nu sunteți atenți, se va aciui pe lângă un străin, plimbându-se alături de el. Clumberul fericit va ridica orice obiect va prinde la îndemână, îl va îndesa în gură și își va scutura întreg corpul într-o manieră foarte comică. Sunt câini politicoși, câini care nu obișnuiesc să facă gălăgie și care preferă să rămână la locul lor călduț, în razele soarelui, decât să înceapă să latre anunțând poștașul. Rasa Clumber Spaniel este o rasă foarte leneșă și care iubește să stea în interiorul casei. Din acest motiv, este posibil să aveți nevoie de puțină persuasiune pentru a-l scoate din casă. Totuși, lenea pe care o arată această rasă nu trebuie să vă facă să îl lăsați de capul lui. Nu, trebuie să îl duceți afară, să își facă exercițiile de care are destul de multă nevoie. Nu va alerga, dar va trebui să fie plimbat. O ieșire zilnică ar trebui să fie de ajuns pentru un Clumber Spaniel. Le place să joace prinsea, un exercițiu pe care îl vor face ore în șir dacă aveți răbdare să îi aruncați mingea. Pot fi crescuți în casă, în apartament, dar ar trebui să fie destul de mare pentru a avea loc să se întoarcă fără să răstoarne câte ceva în calea lor. Rasa Clumber Spaniel sunt niște companioni perfecți, cu foarte puține probleme specifice de comportament. Dacă îl lăsați singur va avea tendința să devină distructiv. Dacă îi lăsați jocuri care să îi alunge ideea de singurătate, atunci și anxietatea va fi eliminată.

Dresaj:

În ceea ce privește dresajul, rasa Clumber Spaniel este formată din exemplare cu care se lucrează destul de ușor. Atitudinea pozitivă și o mulțime de bunătăți vor fi singurele metode prin care îl veți putea face să asculte. Atunci când conștientizează faptul că dacă ascultă și răspund bine la o comandă vor primi ceva bun de mâncare, vor deveni niște câini ușor de dresat. Dacă încercați să îl dresați folosind un ton dur, cu siguranță va refuza categoric orice formă de cooperare. Un câine Clumber Spaniel care nu agreează tonul dresorului, se va așeza și va refuza să răspundă la orice comandă. Din acest motiv, este recomandată multă răbdare și entuziasm. Constanța în exercițiu și în antrenamente este de asemenea importantă. Sunt asemenea adolescenților, tot timpul căutând o scăpare în regulile care îi sunt impuse.

Toaletaj:

Rasa Clumber Spaniel este considerată a fi o rasă cu un grad mediu de schimbare a blănii. Totuși, vor exista zile în care veți avea impresia că ninge cu părul Clumberului în casa dumneavoastră. Este indicat să îl periați zilnic pentru a minimiza căderea părului. Pe lângă aceasta, trebuie să mai îngrijiți blana de pe picioarele din spate și de pe coadă, pentru a arăta frumos. Pentru că blana Clumberului Spaniel poate să adune o cantitate impresionantă de murdărie, puteți să îl îmbăiați oricât de des considerați necesar.  Utilizarea unui șampon special pentru câini va face blana să îi arate îngrijită și curată.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli și afecțiuni curente:

Rasa Clumber Spaniel este o rasă la care pot apărea mai multe condiții de sănătate, comparativ cu restul raselor de câini. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– ectropionul este o afecțiune prin care se modifică poziția pleoapei inferioare prin răsfrângerea către exterior a marginii libere a pleoapei și apariția fundului de sac conjunctival;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– infecția urechii apare la câinii care au de obicei urechile mari și lăsate în jos. Acestea vor menține umezeala și nu vor permite interiorului să se usuce la fel ca restul blănii. Mediul umed și cald din interior este preferatul bacteriilor. Un câine cu infecție la urechi va scutura capul frecvent sau se va scărpina folosindu-și laba piciorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close