Rasa Ciobănesc Old English

1.8K
Informaţii generale:

Rasa Ciobănesc Old English este o rasă de câini relativ modernă, având o istorie care nu depășește două secole. O pictură din Gainsborough, realizată în anul 1771, îl prezenta pe Ducele de Buccleuch cu brațele în jurul gâtului unui câine care părea a fi un specimen foarte frumos de câine din rasa Ciobănesc Old English. Se crede că Ciobănescul Old English a apărut pentru prima dată în comitatele Devon și Somerset, și apoi în Duchy de Cornwall. A apărt prin încrucișarea unor câini din acea zonă cu alte rase europene existente la acea dată. Necunoscându-se cu exactitate care îi sunt strămoșii, iubitorii acestei rase se adâncesc adeseori în specule pe marginea subiectului. Unii oferă destul credit rasei Bearded Collie Scoțiene, în timp ce alții vorbesc despre Rusescul Owtchar (Ovtcharka) ca fiind cel mai important strămoș. Alții consideră că această rasă ar fi apărut din rasa Italiană Bergamasco, un câine ciobănesc din interiorul continentului, sau din rasa Briard Francez sau Scottish Deerhound. Indiferent care i-ar fi predecesorii, acest câine era folosit pentru ghidarea turmelor de oi și de vaci către piețe la începutul secolului XVIII. Acești câini puteau fi văzuți trăgând căruțe sau greutăți. La acea vreme, câinii ciobănești erau exceptați de

  Nume: Ciobănesc Old English

Originea: Anglia

Grupa: Câini ciobănești / de pază

Inaltime: Femela 50 – 58 cm, Mascul 52 – 60 cm

Greutate: Femela 22 – 30 kg, Mascul 24 – 35 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: orice nuanță de gri sau albastru, cu pete albe pe cap, gât, burtă.

Temperament:  În ceea ce privește copiii, câinii Ciobănești Old English se descurcă excelent, fiind răbdători și blânzi, pregătiți oricând pentru o joacă în curte.

Dresaj:  Pentru că rolul lor principal este ghidarea turmelor, acești câini sunt învățați să ia singuri decizii, să gândească independent.

Caracteristici distinctive: Mersul său prezintă o anumită rostogolire, asemănătoare mersului unui urs. Atunci când aleargă sau când merge la trap, câinele pare a nu depune niciun efort.

la plata unor taxe în Anglia, iar proprietarii lor, pentru a demonstra faptul că se ocupau cu ghidarea turmelor, le tăiau coada acestora. Câinii ciobănești adevărați aveau nevoie de coada lor lungă, de care se ajutau pentru a contrabalansa schimbările bruște de direcție atunci când alergau după turme. Pentru că acești ciobănești Old English obișnuiau să ghideze animale care se deplasau încet, respectiv vite, nu aveau neapărată nevoie de coada lor lungă pentru a-și îndeplini misiunea. Totuși, tăierea intenționată a cozii nu a dus la apariția în timp a câinilor cu coadă de tip ”bobtail”. Acești câini se nasc cu coadă, dar în primele zile de viață aceasta este tăiată, astfel că atunci când devin adulți lungimea cozii nu depășesc 3 – 6 cm. La început, ciobănescul Old English mai era folosit pentru paza turmelor sau a altor animale, dar nu aceasta era misiunea lor principală. Mai erau utilizați și ca retrieveri, iar blana lor era tunsă o dată pe an, fiind folosită pentru confecționarea de încălțări. Ciobănescul Old English a fost prezentat pentru prima dată în anul 1860. Showurile de câini de ghidaj au fost inaugurate în anul 1891, având ca și scop îmbunătățirea calității raselor pe care ciobanii le utilizau. În anul 1894, această competiție a fost ținută în Piața Metropolitană de Vite. În cadrul acestui concurs, din 78 de câini ciobănești înscriși, 20 erau Ciobănești Old English. Dintre aceștia, unul a câștigat premiul de cel mai Bun Câine, iar altul a câștigat secțiunea de femele. În anul 1888 a fost recunoscută rasa și în America, fiind promovată acolo de către industrialistul William Wade din Pittsburgh, la finalul anilor 1880. La finalul secolului, cinci dintre cele mai bogate familii din America (Morgan, Vanderbilt, Gould, Harrison și Guggenheim) dețineau câini Ciobănești Old English. Crescătorii din Statele Unite au avut tendința la început să considere abundența blănii ca fiind excesivă, ceea ce ar îngreuna foarte mult îngrijirea acesteia. Astăzi, câinele Old English este un câine de casă excelent.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Ciobănesc Old English trebuie să fie puternici și să aibă un aspect pătrățos și o simetrie aproape perfectă. Întregul corp îi este acoperit de o musculatură foarte bine dezvoltată. Expresia de pe chipul său denotă inteligență și agerime. Aspectul general nu ar trebui să fie modificat prin tăierea blănii. Are o rezistență de invidiat, iar dacă este văzut de deasupra, corpul său arată în formă de pară. Mersul său prezintă o anumită rostogolire, asemănătoare mersului unui urs. Atunci când aleargă sau când merge la trap, câinele pare a nu depune niciun efort, iar partea din spate are o foarte mare capacitate de reacție. Capul îi este aproape pătrat, bine arcuit deasupra ochilor. Nasul îi este mare și negru, cu nările largi. Dinții îi sunt puternici, mari și plasați simetric. Ochii îi sunt situați destul de depărtați unul de celălalt, închiși la culoare. Sunt acceptați și ochii albaștri, dar nu sunt acceptați ochii deschisi la culoare. Urechile îi sunt mici și purtate lăsate pe o parte a capului. Corpul este scurt și compact, cu pieptul adânc și toracele larg. Coada în general este tăiată aproape complet, rămânând doar câțiva centimetri lungime. Atunci când nu este tăiată, aceasta este purtată natural și acoperită din abundență de blană. Blana îi este abundentă, cu o textură aspră, nu neaparat dreaptă. Blana interioară are rolul de a-l proteja de apă, umezeală. Culoarea blănii este orice nuanță de gri sau albastru. Pe cap, gât, picioarele din față și pe burtă pot să aibă pete de culoare albă.

Personalitate:

Se pare că această rasă este una dintre preferatele filmelor de la Hollywood. Atât filmele cât și desenele animate portretizează câinii din această rasă de la o extremă la alta, fie foarte inteligenți și muncitori, sau prostuți și împiedicați. Personalitățile lor individuale pot să difere foarte mult față de modul în care Hollywood-ul îi caracterizează. Unii ciobănești sunt ușor de gestionat, alții sunt rezervați, alții sunt foarte serioși. Dar ceea ce se poate spune despre toți Ciobăneștii Old English este faptul că sunt niște câini loiali, care își iubesc familia și care își doresc să fie în preajma acestora tot timpul. Sunt câini de pază foarte buni, câini care vor da de știre imediat ce simt că se apropie cineva. În ceea ce privește copiii, câinii Ciobănești Old English se descurcă excelent, fiind răbdători și blânzi, pregătiți oricând pentru o joacă în curte. Sunt animale de companie excelente pentru persoanele care au mai avut câini și în special pentru persoanele cu un stil de viață activ. Câinii ciobănești nu sunt făcuți pentru apartament, așa că dacă stați la apartament, nu este recomandat să aveți un astfel de câine. Sunt câini de fermă sau de case cu curți mari. Atunci când sunt ținuți într-o fermă, trebuie să fie implicați în muncile pe care le faceți. Ciobăneștii au nevoie de cel puțin o oră de exerciții susținute, timp în care trebuie să alerge, să sară și să se joace. Pentru că le place atât de mult activitățile în aer liber, ciobăneștii sunt niște companioni excelenți pentru jogging, plimbări sau mers cu bicicleta. Pe timp de vară, blana lor ar trebui scurtată pentru că se pot supraîncălzi, lucru care nu le face bine. Deși se descurcă excelent cu copiii, când sunt afară ar trebui să fie tot timpul supravegheați, pentru a nu se întâmpla vreun accident din cauza mărimii lor. De asemenea, fiind câini care sunt genetic programați să ghideze turmele, vor încerca să facă la fel și cu copiii. Pentru că ei înșiși se consideră a fi membri activi în cadrul familiei, pot să dezvolte anxietate dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp. Acesta este unul dintre motivele pentru care ciobăneștii se pretează perfect la ferme unde este activitate continuă și unde nu sunt obligați să aștepte închiși reîntoarcerea stăpânilor de la muncă.

Dresaj

Dresajul câinilor din rasa Ciobănesc Old English poate să fie o adevărată provocare. Pentru că rolul lor principal este ghidarea turmelor, acești câini sunt învățați să ia singuri decizii, să gândească independent. Chiar și câinii moderni au această atitudine și tind foarte mult înspre a fi firi independente. Dacă îl învățați o comandă, iar el a stăpânit-o perfect, dar apoi el decide că acea comandă se poate face altfel, atunci cu siguranță că așa o va face. Este nevoie de un lider puternic. Trebuie să știți că acești câini răspund cel mai bine la dresajul motivațional, mâncarea reprezentând cea mai puternică motivație. Dacă îi lăsați acestui câine chiar și doar impresia că are libertate și că poate conduce, va profita imediat de oportunitate și va începe să își facă propriile sale reguli.

Toaletaj:

Dacă nu știți ce înseamnă o provocare în îngrijirea blănii, atunci înseamnă că nu ați dat încă peste un câine cum este Ciobănescul Old English. Blana sa este dificil de menținut, fiind nevoți să petreceți câteva ore bune săptămână pentru a-l peria și pieptăna. Mai mult, câinele Ciobănesc Old English este un câine căruia îi cade blana foarte mult, necesitând o periere zilnică pentru a îndepărta firele moarte și pentru a-l scăpa de încâlceli. Pentru că salivează abundent, este indicat să îl spălați pe față după fiecare masă. Este important să îl învățați cu periajul încă de când este cățel, iar dacă transformați această activitate în ceva plăcut pentru el, atunci nu veți avea probleme în a-l peria atunci când crește. Trebuie să aveți grijă la încâlceala blănii, care poate să ducă la probleme ale pielii. Pe lângă periere, câinii Ciobenești Old English au nevoie de câte o baie cel puțin la două luni.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Ciobănesc Old English este în general o rasă sănătoasă, dar care totodată poate să prezinte destul de multe condiții de sănătate. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– surzirea este o condiție moștenită de ciobănescul Old English. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că o transmit;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close