Rasa Chow Chow

4K

canvas_chow-chow.jpg

Informaţii generale:Despre rasa Chow Chow se crede că are o vechime de peste 2000 de ani. La origini, această rasă îl are pe Mastiff-ul Tibetan și Samoyed-ul din nordul Siberiei, semănând foarte tare cu aceste două rase. Pe lângă aceste două rase, se mai consideră despre rasa Chow Chow, având în vedere aspectul său, limba albastră, că are la origini și gene ale Elkhound-ului Norvegian, ale Keeshound și ale rasei Pomeraniene. Indiferent de originile sale, rasa Chow Chow a fost timp de secole un câine excelent pentru activități sportive, preferat atât de către împărații dinastiilor chineze cât și de nobilime. Câinii Chow au mai fost utilizați de-a lungul timpului și ca și câini de vânătoare, cu precădere în cadrul vânătorilor de păsări. Istoricul acestei rase a arătat că a fost folosită și ca și câini ciobănești, câini de muncă și câini de pază. În China antică, rasa Chow Chow era o sursă importantă de hrană și de blană. Acest mod de viață a fost adoptat ca urmare a lipsei proteinelor din mâncare. Câini Chow erau considerați a fi o adevărată delicatesă dietetică, în timp ce blana lor era folosită pentru realizarea hainelor.  Cele mai vechi înscrisuri legate de rasa Chow Chow au fost datate în timpul dinastiei Han (206 BC până în 22 AD). Se spune că unul dintre împărații dinastiei Han a avut 2500 de perechi de câini Chow, folosiți pentru vânătoare. În China, rasa Chow Chow a avut parte de mai multe denumiri, de la câinele cu limba neagră (hei shi-tou), la câinele lup (lang gou), câinele urs (xiang gou) și câinele Canton (Guangdong gou). Numele de Chow i-a fost dat de negustorii englezi din secolul XVIII, care transportau câțiva dintre acești câini   Nume: Chow ChowOriginea: ChinaGrupa: Câini de pază / de companie

 


Inaltime: Femela 46 – 54 cm, Mascul 48 – 56 cm

Greutate: Femela 18 – 28 kg, Mascul 20 – 32 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: roșu, negru, albastru, crem

Temperament:  Au o poziție retrasă față de orice străin care le calcă teritoriul, trebuind să fie învățați de mici cu socializarea și cu prezența altor persoane.

Dresaj: . Trebuie să țineți cont de faptul că imediat ce un Chow vede o oportunitate de a manipula, o va face.

Caracteristici distinctive: O caracteristică interesantă la această rasă este dată de forma labelor de la picioarele posterioare, care au o formă rotundă, ceea ce îi asigură un mers unic printre rasele de câini.

în cala navei. Numele de Chow Chow era dat încărcăturii navei, respectiv atunci când marinarii se refereau la obiectele din cală, printre care se aflau și acești câini. În anul 1781, rasa Chow a fost descrisă într-o carte englezească, denumită Istoria Naturală și Antichitățile din Selbourne, scrisă de Gilbert White. În această carte, un vecin al lui White a adus o pereche de Chow Chow din Canton, despre care scriitorul a considerat necesar să vorbească în cartea sa. Regina Victoria a fost cea care a făcut o pasiune pentru rasa Chow Chow, crescându-i ca animale de companie. În anul 1903, rasa Chow Chow a fost recunoscută și standardizată.

Descriere fizică:

Rasa Chow Chow conține standardul unui câine de tip Arctic, puternic, pătrățos și încăpățânat. Cu oase grele și o devoltare musculară foarte bună, rasa Chow Chow este una dintre rasele capabile să realizeze munci grele. Este capabil să ducă la bun sfârșit o mulțime de activități, nefiind specializat doar pe una singură. Poate să aibă fie o blană aspră, cu fire de păr drepte, sau o blană fină. Ambele tipuri de blană au în interior un alt strat lânos, oferindu-i protecție împotriva condițiilor aspre, friguroase. O caracteristică interesantă la această rasă este dată de forma labelor de la picioarele posterioare, care au o formă rotundă, ceea ce îi asigură un mers unic printre rasele de câini. În standardul rasei intră de asemenea și limba neagră și privirea furioasă, încruntată. Capul este mare și lat, având un bot scurt, ca și majoritatea raselor chinezești. Poziția ochilor mici și migdalați îi oferă acestuia o vedere periferică destul de limitată. Rasa Chow Chow nu se mândrește cu urechi foarte mari, ci cu o pereche de urechi mici, triunghiulare și ascuțite.

Personalitate:

Una dintre cele mai vechi rase din lume, Chow Chow este un câine foarte loial, dar rezervat în ceea ce privește afecțiunea. Cât sunt cățeluși, sunt niște ghemotoace mici și pufoși, pe care vă este drag să îi țineți în brațe. Începând cu vârsta de 5 luni, încep să arate un comportament tot mai dificil și mai greu de stăpânit. Pot să fie agresivi când vine vorba de mâncare, mult prea protectivi cu cei din familia lor și în ceea ce privește teritoriul. Această agresivitate este genetică, motiv pentru care este imperativ ca un crescător al rasei Chow să înceapă dresajul cât de devreme se poate, pentru a putea să controleze acest comportament. Este un câine foarte inteligent, căruia nu îi place în mod deosebit să facă pe plac. Sunt niște câini de pază excelenți, fiind foarte protectivi cu teritoriul lor. Nu vor lătra decât atunci când situația o cere cu adevărat. Au o poziție retrasă față de orice străin care le calcă teritoriul, trebuind să fie învățați de mici cu socializarea și cu prezența altor persoane. Se descurcă excelent cu copiii, cu condiția ca un copil să știe cum să se poarte cu un Chow Chow. Atunci când vă apropiați de el, trebuie să țineți cont de vederea periferică slabă pe care un Chow Chow o are, în caz contrar riscați să îl speriați și să îl obligați să adopte o poziție defensivă. Nu necesită exerciții susținute, fiind de ajuns plimbările zilnice. Din categoria nu-urilor, rasei Chow Chow nu îi place ploaia și nu îi place să se joace adusul unui obiect.  Pentru că nu țin cont de calea pe care se află, trebuie să fie ținuți în lesă sau în zone închise, pentru că în caz contrar, se vor angaja în urmărirea căprioarelor, oilor, veverițelor, pisicilor, animale pe care le consideră o posibilă pradă. Pot de asemenea să fie foarte agresivi față de alți câini masculi. De obicei sunt silențioși, foarte ușor de dresat pentru a fi ținuți în casă, nu le place să sape și se pare că nu au nici un interes în a distruge mobila din casă. Unii câini din rasa Chow au o respirație greoaie și devin ușor stresați atunci când este mult prea cald, când fac exerciții sau când sunt excitați. Au nevoie constantă de apă și protecție împotriva razelor soarelor.

Dresaj:

Dresajul unui câine din rasa Chow Chow se poate face doar de către un lider experimentat, câinele nefiind pentru o persoană care are pentru prima dată un câine. Câinii din rasa Chow Chow sunt câini dominanți și vor avea nevoie de un dresor care să îi demonstreze calitățile de lider înainte să pornească la drum. Nu le place să li se spună ce să facă, motiv pentru care un câine Chow nu poate să fie dresat cu ajutorul amenințărilor sau a unui tratament dur. Tratamentul pozitiv, bunătăți pentru ei și constanța sunt elemente cheie în dresajul acestei rase. Trebuie să țineți cont de faptul că imediat ce un Chow vede o oportunitate de a manipula, o va face. Câinele Chow este foarte ușor de dresat în a fi ținut în casă.

Toaletaj:

Rasa Chow Chow are nevoie de cel puțin trei periaje pe săptămână, pentru a-i putea fi menținută blana în condiții bune și pentru a evita lăsarea de păr pe oriunde ar merge. În perioada de schimbare a blănii, câinii din rasa Chow Chow vor pierde păr din abundență, motiv pentru care este indicat să îl periați mai des în această perioadă. Pentru periaj, este indicat să folosiți un piaptăn din metal, cu dinții la o distanță medie. O perie este necesară pentru câinii cu blană mai mare, folosită în combinație cu un balsam special pentru blana câinilor. Nu periați niciodată blana uscată pentru că veți rupe firul de păr. Îmbăierea s-ar putea să fie necesară aproape lunar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Chow Chow este o rasă în general foarte sănătoasă. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close