Rasa Buhund Norvegian

1.6K

canvas_norfolk.jpg

Informaţii generale:

Rasa Buhund Norvegian, cunoscut de asemenea ca și ciobănescul Norvegian, Buhund Norsk sau Nordiske Sitz-hunde, este o rasă de câini pentru fermă, meniți să păzească și să ghideze oile. Este un câine tipic din grupa Spitz, cu urechile ridicate și cu o coadă curbată. Strămoșii acestei rase se regăsesc încă din sec IX, fiind găsite scheletele a șase câini asemănători rasei Buhund într-un mormânt Viking, în timpul unor escavări în Norvegia. Se poate spune despre această rasă că are o istorie îndelungată comparativ cu alte rase de câini, motiv pentru care sunt apreciați și chiar respectați în Peninsula Scandinavă. Istoricii spun că atunci când un Viking murea, cel mai important lucru din viața lui era îngropat odată cu el. Acest aspect arăta importanța acelor câini pentru Vikingul îngropat, lăsând totodată la o parte doza de morbiditate. Vikingii obișnuiau să călătorească alături de câinii lor Buhund, indiferent dacă o făceau pe uscat sau pe mare. Câinele din rasa Buhund Norvegian pe care îl cunoaștem astăzi s-a dezvoltat în zona de coastă a Vestului Norvegiei, unde la început erau folosiți pentru a mâna turmele și pentru a păzi fermele. Numele lor provine din cuvântul Norvegian ”bu”, care înseamnă fermă, clădire, hambar, făcându-se cu precădere referință la modelele de colibe de lut în care ciobanii Norvegieni trăiau în timp ce aveau grijă de turmele lor, pe perioada zilelor călduroase de vară. Până în anii 1920, câinii din rasa Buhund Norvegian nu au ieșit din granițele țării lor de baștină, fiind practic necunoscuți pentru restul lumii.

  Nume: Buhund Norvegian

Originea: Norvegia

Grupa: Câini ciobănești / de pază

Inaltime: Femela 40 – 46 cm, Mascul 42 – 48 cm

Greutate: Femela 13 – 18 kg, Mascul 13 – 18 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: negru, crem, galben-pai.

Temperament:  Nu sunt câini care să necesite o atenție constantă sau care să ceară să fie mângâiați sau ținuți în brațe tot timpul. Din contră, sunt câini independenți, care se simt foarte bine atunci când sunt lăsați în pace perioade lungi de timp.

Dresaj:  În mediul polițienesc, firea lor sensibilă, stabilitatea și etica de care au dat dovadă în timpul muncii, i-au transformat într-una dintre cele mai apreciate rase de câini

Caracteristici distinctive: Atunci când este relaxat și mai ales atunci când își arată afecțiunea față de cineva, câinele își va purta urechile lăsate înspre în spate. Coada este una dintre caracteristicile principale ale acestui câine, fiind purtată pe spate și curbată.

Abia în acea perioadă, un cunoscut om politic și iubitor al rasei Buhund Norvegian, pe nume John Saeland, a început să promoveze rasa de câini din țara sa. Acesta a pus bazele Clubului Buhund Norvegian în jurul anilor 1930. Primul președinte al clubului se numea Toralf Raanaa, cei doi muncind împreună în încercarea de a dezvolta și promova rasa de câini care tocmai ce își făcuse intrarea pe scenele lumii. Aceștia au ales doar cele mai bune specimene din punct de vedere al tiparului rasei, folosindu-i pentru asigurarea continuității și dezvoltării rasei. Câinii din rasa Buhund Norvegian au ajuns în Anglia la scurt timp după terminarea celui de-al doilea război mondial, fiind recunoscuți în mod formal de către asociația engleză în anul 1968. A urmat apoi să fie exportat către Statele Unite ale Americii, către Franța și către Australia. Astăzi, câinii din rasa Buhund se descurcă excelent în competițiile de agilitate și supunere. Sunt de asemenea folosiți în mod activ ca și câini specializați în activitățile polițienești. Sunt ușor de antrenat și au o dorință puternică de a face pe plac. Abia în anul 2007 rasa Buhund Norvegian a fost acceptată în Clubul Kennel American, fiind declarat eligibil pentru competiții în anul 2009.

Descriere fizică:

Aspectul general al câinelui din rasa Buhund Norvegian este tipic unei rase din zona nordică, având un corp de mărime puțin sub medie și cu o constituție pătrată și o coadă încolăcită purtată pe spate. Acești câini au foarte multă energie și multă forță. Înălțimea câinelui, măsurată de la pământ până la cel mai înalt punct pe care îl formează omoplații, este egală cu lungimea măsurată pe orizontală de la începutul sternului până la spatele coapsei. Capul trebuie să fie proporțional ca și mărime cu restul corpului, dar fără să fie prea greu. Craniul este aproape drept și paralel cu nasul. Botul este de o lungime apropiată cu cea a craniului, cu un stop bine definit, dar nu prea pronunțat. Buzele ar trebui să îi fie negre și lipite strâns. Ochii sunt de formă ovală, de cele mai multe ori fiind de culoare neagră. Urechile îi sunt de mărime medie, fiind drepte și cu vârfurile ascuțite. Chiar dacă sunt drepte, câinele din rasa Buhund are niște urechi extrem de mobile. Atunci când este relaxat și mai ales atunci când își arată afecțiunea față de cineva, câinele își va purta urechile lăsate înspre în spate. Pieptul îi este adânc, cu coastele bine dezvoltate. Coada este una dintre caracteristicile principale ale acestui câine, fiind purtată pe spate și curbată. Mersul îi este libertin și fără efort. Cu toate acestea, provoacă destul de mult zgomot atunci când este în mișcare, acest aspect fiind important pentru munca pentru care  a fost dezvoltat. Blana exterioară este deasă și tare, în timp ce blana interioară este moale și densă. În zona capului și pe picioare, blana este mult mai scurtă decât pe restul corpului. Zonele care sunt acoperite de blană mai lungă sunt gâtul, pieptul și spatele coapselor.

Personalitate:

Câinii din rasa Buhund Norvegian sunt câini deștepți, sociabili și foarte loiali stăpânilor lor, având totodată o dorință puternică de a face pe plac. Sunt foarte extrovertiți, curajoși și neînfricați. Au o capacitate extraordinară de a se adapta, putând să facă față la orice situații fără nicio problemă. Se știe despre ei că nu sunt suspicioși sau fricoși în prezența unor străini. Nu sunt câini care să necesite o atenție constantă sau care să ceară să fie mângâiați sau ținuți în brațe tot timpul. Din contră, sunt câini independenți, care se simt foarte bine atunci când sunt lăsați în pace perioade lungi de timp. Se înțeleg foarte bine cu copiii, cu alți câini și cu alte animale. Dar cel mai important lucru pentru ei este să fie implicați în toate activitățile familiei. Datorită faptului că sunt foarte inteligenți și mereu în alertă, câinii din rasa Buhund Norvegian sunt niște câini de pază excelenți. Astăzi muncesc ca și câini polițiști, fiind campioni la probele de agilitate și la cele de supunere. Din punct de vedere al activității, câinii din rasa Buhund Norvegian sunt tot timpul în alertă. Sunt niște câini atletici, cu foarte multă energie și mereu pregătiți să ghideze pe oricine le apare în cale. Au nevoie atât de stimulente fizice cât și de stimulente mentale, cu precădere atunci când activitățile sale par a fi monotone. Tot datorită energiei de care dau dovadă, acești câini sunt foarte competitivi în ceea ce privește supunerea, agilitatea, utilitatea, adusul mingii și chiar și atunci când se joacă alături de alți câini sau alți oameni. Câinii din rasa Buhund Norvegian nu sunt câini care să stea pe canapea, cu toate că le place să mai ațipească din când în când. După o zi întreagă de muncă, se vor simți mulțumiți stând la picioarele stăpânilor lor. Nu sunt neaparat câini foarte agresivi din punct de vedere vocal, dar vor lătra ori de câte ori simt că ceva nu este în ordine în apropierea lor. Acest lucru îi face să fie niște câini de pază excelenți. Este una dintre puținele rase de câini despre care se poate spune că nu obișnuiește să distrugă mobila sau carpetele atunci când sunt lăsați singuri.

Dresaj

Câinii din rasa Buhund Norvegian sunt unii dintre cei mai deștepți, mai adaptabili și mai ușor de dresat câini din rasele de tip Spitz. Având această capacitate de a învăța foarte repede, este foarte important să reușiți să le țineți mintea ocupată cu o serie de comenzi de dresaj, cu muncă de supunere și chiar și cu jocuri. Cel mai important lucru în cazul lor este să nu se plictisească. Firea lor competitivă îi face să exceleze în numeroase competiții de profil. În mediul polițienesc, firea lor sensibilă, stabilitatea și etica de care au dat dovadă în timpul muncii, i-au transformat într-una dintre cele mai apreciate rase de câini din acest punct de vedere. Sunt folosiți foarte mult și în cazul persoanelor cu probleme de auz. Chiar dacă este o rasă descoperită relativ recent, inteligența de care dă dovadă cucerește tot mai multă lume.

Toaletaj:

Blana dublă a câinilor din rasa Buhund Norvegian necesită o periere cu o perie deasă de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a preveni apariția încâlcelilor și pentru a-i îndepărta mizeria adunată. Este de asemenea indicat să îl tundeți sau să îl aranjați la fiecare patru sau șase luni.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Buhund Norvegian este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close