Lassie – Cel mai cunoscut Collie

4.1K

Îmi vine greu să cred că există cineva în lumea aceasta care să nu fi auzit despre Lassie (exceptând poate doar triburile care încă trăiesc departe de granița civilizației). Lassie este un câine care s-a făcut iubit prin actele lui de curaj și prin loialitatea de care a dat dovadă în atât de multe cazuri. Expansiunea televiziunii a dus la expansiunea serialelor și a filmelor, care au lansat pe culmile celebrității nenumărați artiști. De multe ori, printre acești artiști s-au numărat și animale de companie, fie că sunt căței sau pisici. Uneori, unii dintre aceștia au devenit adevărate staruri, înfrumusețând copilăria copiilor și punând zâmbete pe chipurile părinților. Lassie este un cățel care a reușit să dăinuie mai bine de jumătate de secol în inimile oamenilor.

Istoricul vedetei Lassie

Lassie a apărut în cadrul unei povestiri scurte scrise de către autorul britanic Eric Knight, pentru Saturday Evening Post. Succesul nu a întârziat să apară, ceea ce a dus la apariția unei prime cărți ”Lassie vine acasă”. În anul 1943, primul film realizat după cartea lui Eric Knight a apărut în cinematografele lumii. Descrierea lui Lassie a fost făcută după chiar câinele pe care Eric îl avea acasă, și care se numea ”Toots”. În carte, Lassie era un câine a cărui blană era formată din trei culori, în timp ce în film a fost ales un câine cu două culori, respectiv alb și crem-portocaliu. În film au fost folosite chiar și dubluri ale lui Lassie, cu precădere în momentele mai dificile. Cunoscuta scenă în care Lassie trebuia să traverseze înot un râu învolburat, a fost folosită o dublură, un câine pe nume Pal. Acesta a reușit cu greu să traverseze râul, fiind foarte aproape să își piardă viața. După acea scenă, directorul filmului, Fred Wilcox a declarat ”Chiar dacă a fost Pal cel care a traversat râul, a fost Lassie cea care a ieșit afară!”. Din acel moment, Lassie a devenit o stea în industria cinematografică, reușind să bată recorduri și să atragă tot mai multă audiență în jurul ei. Despre Pal se știe că a fost crescut de către Glamis Collies în California, un adăpost cunoscut.

În ceea ce privește documentele care atestă faptul că Lassie era un câine Collie original, aparținând lui Rudd Weatherwax, acestea s-au crezut pierdute într-un incediu. În final, au fost reconstituite și transmise înspre aprobare către AKC, care a recunoscut linia genetică a câinilor Lassie. În acest moment, Lassie se află la cea de-a zecea generație de câini.

Chiar dacă în carte Lassie era o femelă, toți câinii care au interpretat-o pe Lassie erau masculi. Acest aspect se datora faptului că femelele își pierd periodic blana și sunt mult mai mici decât masculii. Se credea că un actor copil va arăta mult mai bine lângă un câine de dimensiuni mai mari, iar masculii aveau un aspect frumos tot timpul.

 

Evoluția cronologică a lui Lassie

Informațiile de mai jos sunt preluate de pe site-ul oficial www.lassie.net

1938 – Autorul Britanic Eric Knight scrie povestirea ”Lassie Come Home”, care apare la postul Saturday Evening, obținând un succes fantastic.

1943 – Eric Knight moare într-un accident aviatic, înainte ca ecranizarea după cartea sa să vadă lumina cinematografelor.

Octombrie 1943 – ”Lassie Come Home” apare pe marile ecrane avându-i ca și actori principali pe Elizabeth Taylor, Roddy McDowell și Lassie.

1945 – Premiera ”Fiul lui Lassie”.

1946 – Show-ul Radio Lassie a început să ruleze, fiind menținut până în anul 1949. În același an a fost scos pe piață și filmul ”Curajul lui Lassie”.

1948 – Premiera  ”The Hills of Home”.

1949 – Premiera ”The sun comes up”.

1950 – Premiera ”The Challenge to Lassie”.

1951 – Premiera ”The Painted Hills”.

1954 – Premiera ”Lassie”, primul serial TV.

1957 – Timmy se alătură serialului.

1963 – Premiera celor cinci părți ale filmului ”The Journey”, care ulterior a fost transformat într-un film ”Lassie Great Adventure”.

1964 – Corey Stuart devine noul proprietar al lui Lassie în cadrul serialului. În același an au fost lansate primele episoade color.

1973 – Premierea desenelor animate pe CBS ”Lassie Rescue Rangers”.

1975 – ”Lassie, Adventures of Neeka” apare pe piață.

1979 – ”The Magic of Lassie” a avut premiera, avându-l ca și actor principal pe Jimmy Stewart.

1985 – La vârsta de 78 de ani, Rudd Weatherwax moare.

1989 – ”The New Lassie” a fost prima colaborare la care Rudd Weatherwax nu a mai făcut parte. Lassie a fost antrenată de către fiul lui Rudd, care apoi i-a cedat locul lui Carol Riggins.

1993 – Lassie apare în cadrul Paradei Rose.

1994 – ”Lassie, Best Friends Forever” are premiera.

1996 – Încep filmările în Canada pentru noul serial.

1997 – Premiera noul serial Lassie, produs de către Canadian Cinar Films. După 26 de episoade, Cinar întrerupe colaborarea cu originalul Lassie, urmând să folosească un câine collie mai ieftin și un dresor francez. În același an a fost lansat site-ul www.lassie.net , având ca scop principal readucerea câinelui Lassie original în lumina reflectoarelor și pe micile ecrane. Campania a fost una de succes, în urma căreia s-a semnat un acord pentru repunerea câinilor Lassie originali în drepturile lor.

1998 – Carol Riggins și descendentul direct a lui Lassie, aflat la cea de-a noua generație, au fost selectați pentru a merge în Canada și pentru a filma ultimele 13 episoade din serialul Lassie.

2000 – Familia Weatherwax începe să vândă brandul Lassie.

2003 – Site-ul oficial reușește să o readucă pe Lassie în parada Rose. În același an, familia Weatherwax anunță că renunță la a mai produce câini din linia lui Lassie.

2004 – Lassie aniversează 50 de ani de televiziune. Cel de-al nouălea descendent al lui Lassie pleacă în turneu pentu a marca acest eveniment.

2005 – Carol Riggins devine dresorul și proprietarul de drept al lui Lassie, asumându-și continuarea existenței câinilor descendenți ai lui Lassie.

2006 – Interpretarea britanică a filmului ”Lassie Come Home”, ”Lassie” a avut premiera în America, în cadrul Festivalului de Film Tribeca. După lansare, Lassie și Carol Riggins au pornit în turneu prin America, alocându-și de multe ori timp și forțe pentru a lupta pentu adăposturile canine. Natural Way Dog a devenit sponsorul oficial al lui Lassie, iar brandul Lassie este vândut către firma britanică Entertainment Rights.

2007 – Premiera serialului Lassie Pet Vet pe PBS.starlassie

2009 –  Brandul Lassie este preluat de către Boomerang, aceasta făcând parte din cadrul achiziției companiei Entertainment Rights.

2010 – Bob Weatherwax a anunțat pe site-ul său că singurul fiu al câinelui din a noua generație de Lassie nu a fost ales să continue linia acestor câini, fiind plasat într-un adăpost pentru câini cu interdicție de a se reproduce. S-a aflat ulterior că au existat succesori, dar aceștia nu au intrat în industria cinematografică.

2011 – Lassie a fost invitată pentru prima dată în cadrul adunării generale a Fundației Collie Health.

2012 – Brandul Lassie a fost cumpărat de către Dreamworks. În același an, Lassie primește steaua ei pe Hall of Fame. Lassie merge la grădinița Grandview pentru a onora retragerea din activitate a lui Betsy Mewborn Cowan, strănepoata lui Eric Knight. În fiecare an ea citea cartea străbunicului ei, copiilor.

2013 – Lassie apare pe covorul roșu la evenimentul săptămânii Westminster în New York, Pet Fashion Show. De asemenea, Lassie apare și la Rescues on the Runway

2014 – Lassie reușește să obțină înregistrarea în AKC. Este numită Ambasadorul pentru Societatea Best Friends Animals. Este numită primul Ambasador Canin pentru Save the Children.

 

Despre rasa Collie

Lassie face parte din rasa Collie, o rasă apărută în Nordul Angliei sau în Scoția. Nu există înregistrări istorice certe despre această rasă, dar se crede că are o vechime de peste 2000 de ani. Acest lucru o plasează în categoria selectă a raselor cu o astfel de vechime. Regina Victoria a fost cea care s-a îndrăgostit de această rasă, începând să sponsorizeze dezvoltarea ei, ceea ce a dus și la creștrea popularității ei. O altă personalitate recunoscută la nivel mondial, și anume bancherul J.P. Morgan a fost un avid susținător al rasei, creând chiar și un adăpost pentru această rasă, în principal în vederea comercializării. Câinele din rasa Collie este un câine capabil să iubească necondiționat oamenii, fiind totodată răbdători și iubitori cu copiii. Nu sunt câini de apartament, acești câini având nevoie tot timpul de activități care să le țină mintea ocupată. Este un câine inteligent, care are nevoie de stimulare mentală și fizică tot timpul. Rasa Collie apreciază foarte mult prezența omului în viața lor, și chiar dacă nu are nicio problemă în a conviețui alături de un alt câine, se știe despre el că preferă să existe în compania stăpânului lor. Este foarte important ca un câine din rasa Collie să fie expus socializării încă de când este mic, în caz contrar acesta putând să devină foarte rușinos în prezența străinilor sau a altor animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close