Rasa Blanc de Hotot

1.9K

canvas_blanc_hotot.jpg

Informaţii generale:Iepurele din rasa Blanc de Hotot face parte din familia iepurilor de dimensiuni mari, o versiune mult mai comercială a bine-cunoscutului iepure din rasa Dwarf Hotot (Pitic Hotot). Se cunoaște despre această rasă că a apărut înainte de versiunea Dwarf Hotot, care este un iepure mai slab decât rasa Blanc de Hotot. Numele înseamnă Alb de Hotot, făcând referire la regiunea din Franța unde rasa a fost dezvoltată. Rasa a fost recunoscută de către ARBA având numele de acum, dar în anul 1986, odată cu apariția Standardului de Perfecțiune, numele acestei rase a fost modificat în Hotot. Nu se cunoaște rațiunea care a stat în spatele acestei decizii, dar cert este că în anuarul perfecțiunii a apărut sub numele de Hotot. Numele original, ”Blanc de Hotot” a început să fie tot mai puțin folosit, iar crescătorii au început să îi spună Standard Hotot sau Marele Hotot. Meritul revenirii numelui istoric îi revine lui Bob Whitman, persoana care a dus această rasă în Statele Unite ale Americii. El a înregistrat această modificare în anul 2006. Rasa de iepuri Blanc de Hotot a fost dezvoltat la începutul anilor 1900 de către o baroneasă Franceză, pe numele Eugenie Bernhardt. Scopul ei a fost să obțină un iepure de culoare albă, cu ochii negri, atât pentru competiție, cât și pentru carne și pentru blană.  S-a hotărât să folosească doar rasa Gigantul Papillion Francez (Checkered Giants).   Nume: Blanc de Hotot

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiune mare

Greutate: Între 3,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: alb

Temperament:  Fiind construiți cu precădere pentru a fi animale de companie, genele acestei rase de iepuri transmit de la o generația la alta plăcerea de a fi în preajma oamenilor și necesitatea de afecțiune.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Blanc de Hotot este o rasă plasată la categoria ”amenințat”.

Caracteristici distinctive: Blana interioară fină a iepurelui din rasa Blanc de Hotot este destul de vizibilă, creând o impresie vizuală care aduce cu strălucirea gheții.

 A reușit printr-o selecție riguroasă să îndepărteze toate petele sau culorile de pe blana iepurilor. Au dispărut rând pe rând petele de pe laterale, apoi cele de pe spate și în final a reușit să curețe și urechile iepurilor. A fost un drum lung și foarte dificil. După mai mult de 500 de încrucișări realizate în aproape 18 ani, doamna Bernhardt s-a declarat în sfârșit satisfăcută de ceea ce a obținut, moment în care s-a decis să facă publică această nouă rasă, Gigantul Blanc de Hotot. Iepurii pe care i-a obținut trebuiau să aibă blana perfect albă și ochii negri. Totuși, mulți iepuri au păstrat în jurul ochilor o culoare în general neagră, cu sprâncene negre și cu gene care conțin urme de gri. Cele două războaie mondiale au decimat numărul iepurilor din rasa Blanc de Hotot, ceea ce de altfel s-a întâmplat cu majoritatea animalelor. În Franța, au dispărut în totalitate. Regiunea Bernese din Elveția a reușit să păstreze destule exemplare din această frumoasă rasă, astfel că în anul 1927, rasa a început să prindă din nou viață. Meritul existenței acelui rimel negru în jurul ochilor este al elvețienilor cărora le-a plăcut această caracteristică a iepurilor, deși doamna Bernhard a muncit atât de mult să facă dispărută și această urmă. Mulți ani după terminarea celui de-al doilea război mondial, un crescător Belgian pe nume Hamaker de Haarlem a repus rasa pe picioare, folosind iepuri din rasa Lorrain, o rasă care nu mai există. El a încrucișat această rasă cu rasa Charlies English Spot. Procesul folosit de către Hamaker a fost identic cu cel al doamnei Bernhard. Și lui Hamaker i-au plăcut acele benzi în jurul ochilor, motiv pentru care ele mai există și astăzi. ARBA a acceptat rasa Blanc de Hotot în anul 1978.

 

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Blanc de Hotot este formată din iepuri de culoare albă, cu ochii maro. Singura culoare acceptată pe blană este banda neagră din jurul ochilor acestor iepuri atât de drăgălași. Standardul rasei spune că această bandă nu ar trebui să depășească 4 mm. Atât sprâncenele cât și genele îi sunt negre. De asemenea, standardul spune că orice întrerupere a benzii negre din jurul ochilor duce la descalificarea din concurs, la fel și grosimea prea mare a benzii. Conformația corpului este una puternică, musculoasă. Este un iepure cu o formă rotundă și cu forme pline. Spatele se ridică ușor dinspre gât înspre picioarele din spate. Urechile drepte sunt mereu purtate în formă de V. Blana interioară fină a iepurelui din rasa Blanc de Hotot este destul de vizibilă, creând o impresie vizuală care aduce cu strălucirea gheții. Acest lucru este caracteristic iepurilor Hotot.

Personalitate:

Iepurii din rasa Blanc de Hotot au o personalitate echilibrată, sunt curați, inteligenți. Fiind construiți cu precădere pentru a fi animale de companie, genele acestei rase de iepuri transmit de la o generația la alta plăcerea de a fi în preajma oamenilor și necesitatea de afecțiune. Sunt niște iepuri foarte afectuoși, care primesc cu mare plăcere întreaga dumneavoastră atenție, dacă sunteți dispuși să i-o acordați. În cazul în care nu puteți să vă luați angajamentul de a avea alături un prieten devotat, un animal de companie cu care să vă jucați tot timpul, atunci ar fi bine să vă îndreptați atenția înspre alte rase. Iepurele dumneavoastră are nevoie de exerciții și de jocuri, motiv pentru care este indicat să investiți în joculețe care să le mențină interesul ridicat. Aceste jocuri pot să includă mingi, obiecte de mestecat, cutii. Comparativ cu alte rase de iepuri, această rasă este una destul de lentă, motiv pentru care sunt considerați excelenți ca și animale de companie. Ca urmare a capacității lor sociale foarte bine dezvoltate, această rasă de iepuri Blanc de Hotot se înțelege foarte bine cu alte animale ca și pisicile, câinii și porcii de guineea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Sunt niște animăluțe adorabile, iar expresia lor, cu precădere venită din cauza ochilor care sunt greu de descifrat în negrul ce îi înconjoară, vă va face să vă doriți să fiți în preajma lui tot timpul. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Această rasă este de asemenea o rasă care trebuie arătat[ și lăudată tot timpul. Sunt iepuri frumoși care merită să fie expuși, atât persoanelor care vă calcă pragul, dar și în cadrul expozițiilor sau a concursurilor de profil. Sunt iepuri în general docili, cu instincte materne puternice. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Un iepure va încerca să mănânce tot ceea ce îi veți da, dar sistemul lui digestiv este unul foarte delicat. Trebuie să aveți foarte mare grijă la dietă pentru a evita problemele digestive. Majoritatea persoanelor au cunoștințe greșite cu privire la dieta iepurelui. Deși desenele cu Bugs Bunny ne-au făcut plăcută copilăria, iepurii nu mănâncă morcovi și verdețuri. Studiile făcute în această direcție a arătat că o alimentație bogată în verdețuri va duce la îngrășarea excesivă și la apariția diverselor probleme de sănătate. Iepurii au nevoie de apă proaspătă, apă pe care el nu reușește să o extragă din hrana pe care o mănâncă. Fânul este o sursă importantă de fibre, ceea ce îi oferă iepurelui energie. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Iepurii din rasa Blanc de Hotot se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Blanc de Hotot necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Blanc de Hotot este o rasă plasată la categoria ”amenințată”, existând destul de puține exemplare. Iepurii din rasa Blanc de Hotot sunt crescuți atât pentru competiții, pentru expoziție, cât și pentru carne. Sunt iepuri de dimensiuni mari, ceea ce îi face perfecți pentru carne.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Blanc de Hotot poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close