Rasa Australian de Cireadă

2K

canvas_australian.jpg

Informații generale:La începutul anilor 1800, vastele teritorii ale Australiei au început să fie dominate de vite. Aceste cornute au devenit în timp aproape sălbatice și atât de greu de lucrat cu ele încât rasele de câini europene pregătite pentru a avea grijă de cirezi nu mai erau capabile să facă față acestor animale. În acel moment, crescătorii de vite au început căutarea unei rase de câini care să poată să domine și să aibă grijă de o cireadă de vite sălbatice, fără să fie nevoie să latre încontinuu la ele. De asemenea, această rasă trebuia să fie capabilă să reziste în condiții atmosferice improprii, pe perioade lungi de timp și mai ales pe un teren accidentat. Lătratul la aceste cornute nu făcea decât să le aprindă spiritul sălbatic. Povestea Australianului de cireadă începe în anul 1840, când un bărbat pe nume Hall a încrucișat un câine ciobănesc scoțian (collie) cu un dingo, rezultând un câine cu o caracteristică aparte, cunoscut sub numele de ”Netrebnicul lui Hall”. Dintre acești câini, unul a ieșit în evidență, acela numit câinele lui Bentley, un câine care se pare că este părintele australianului de cireadă. S-au mai încercat încrucișări în acea perioadă, chiar și cu terrieri, cu dalmațieni și alte rase care aveau deja alergatul vacilor în sânge. Rezultatul tuturor acestor încrucișări a fost un câine cu instincte puternice legate de grija față de cireadă sau turmă, instinct venit din partea ciobănescului scoțian. De asemenea, a primit anduranța, robustețea și stilul furișător al unui dingo. Simțurile de protecție și textura blănii  le-a obținut de la

 

Nume: Australian de cireadă

Originea: Australia

Grupa: Ciobănesc, câini de cireadă

 

Înălțime: Femela 43 – 48 cm, Mascul 45 – 51 cm

Greutate: Femela 15 – 20 kg, Mascul 15 – 20 kg

Speranța medie de viață: 10 – 13 ani

Culoare: albastru, roșu, cafeniu, negru

Temperament: Trebuie să știți că le place să fie puși la diferite activități care necesită gândire.  Între stăpân și australianul de cireadă se creează o conexiune puternică, cu condiția ca stăpânul să câștige acest drept

Dresaj: Australianul de cireadă este unul dintre cei mai inteligenți și ușor de dresat rase de câini.

Caracteristici distinctive: Australianul de cireadă este un câine de înălțime medie, cu o anduranță deosebită, cu puseuri de viteză  impresionante și cu o agilitate extremă

dalmațian. În scurt timp, acești câini au devenit indispensabili pentru crescătorii de vite, câștigându-și numele de ”Netrebnicii albaștri ai Australiei”. Abia mai târziu au primit numele de Australianul de cireadă. Această rasă nu a avut un succes deosebit în America, poate din cauza formatului și a aspectului său, care nu seamănă deloc cu rasele de câini folosite acolo. A fost recunoscut ca și rasă în 1980, fiind din acel moment atât un câine nelipsit de la concursuri, dar fără să îi fie uitată funcționalitatea sa ereditară.

Descriere fizica:

Australianul de cireadă este un câine de înălțime medie, cu o anduranță deosebită, cu puseuri de viteză  impresionante și cu o agilitate extremă, ceea ce îi permite să controleze cu desăvârșire vacile neastâmpărate. Este dârz și compact, mai mult lung decât înalt. Mersul său este unul suplu și fără să arate pic de oboseală, acesta fiind învățat să aibă explozii de energie sub forma unor mișcări bruște. Capacitatea sa de a se opri rapid din mișcare este dată și de coada pe care o folosește ca pe o ancoră, o coadă care nu trebuie să fie tăiată. Blana sa îi asigură o protecție excelentă în cazul intemperiilor, fiind densă și destul de scurtă.

Personalitate:

Australianul de cireadă nu este un câine de companie. Aceștia au fost crescuți pentru a avea grijă de cirezile de vite, fiind niște câini foarte puternici, energici și inteligenți. Cu o personalitate puternică, pentru a fi fericiți, aceștia au nevoie ca stăpânul lor să fie cel puțin la fel de puternic și încăpățânat ca și ei. Dacă acest aspect este îndeplinit, australianul de cireadă devine un câine ascultător, atât în jurul cirezilor cât și în casă. Sunt totodată ascultători, dar extrem de îndrăzneți. Doresc să vă facă pe plac, dar totuși sunt niște câini care gândesc pentur ei înșiși. Răspund foarte repede la semnalele și comenzile stăpânului. Australianul de cireadă are nevoie atât de exerciții fizice cât și de exerciții psihice. Se descurcă excelent în medii lucrative, ceea ce înseamnă că dacă nu trăiesc într-o farmă, o să caute meru ceva de făcut. Trebuie să știți că le place să fie puși la diferite activități care necesită gândire. Un australian de cireadă plictisit devine distructiv și supărăcios. Pot fi companii plăcute atunci când mergeți la alergat, cu bicicleta sau cu rolele. Le place extrem de mult să răspundă la comanda aport. Între stăpân și australianul de cireadă se creează o conexiune puternică, cu condiția ca stăpânul să câștige acest drept. În acel moment, australianul de cireadă devine cel mai loial partener de drum. Acest lucru aduce cu el și reversul, respectiv faptul că nu le place să fie lăsați singuri. Sunt protectivi cu familia și proprietatea. Pentru că mulți dintre ei sunt suspicioși atunci când vine vorba de străini, este indicat ca aceștia să fie învățați cu socializarea de mici. În ceea ce privește alte animale de companie, ține tot de socializare dacă se poartă frumos sau nu. Australianul de cireadă iubește copiii, dar au prostul obicei de a-i mușca ușor de gambe. O astfel de mușcătură, deși din joacă, nu provoacă răni, dar poate să provoace senzația de durere la un copil. De asemenea, dacă un alt copil se joacă mai posesiv cu copilul dumneavoastră sau se ceartă cu el, simțul protectiv al australianului de cireadă îl face să înțeleagă acest comportament ca un atac și să răspundă în consecință. Nu vă doriți să muște copilul vecinului. O altă situație în care poate să muște este atunci când este foarte bucuros. Această rasă este una netemătoare și cu o toleranță incredibilă la durere.

Dresaj:

Acest câine trebuie dresat de mic și pregătit pentru ”meseria” lui. Australianul de cireadă este unul dintre cei mai inteligenți și ușor de dresat rase de câini. Învață cu repeziciune noi comenzi, ceea ce înseamnă că antrenamentul său este foarte facil.

Toaletaj:

Australianul de cireadă este un câine căruia nu îi cade părul pe întreaga durată a anului. În schimb, își schimbă blana în câteva săptămâni, timp în care îi cad cantități mari de blană. Acesta nu are nevoie de foarte multă dichiseală, dar puțină îngrijire nu strică, pentru a-l menține curat și sănătos. Cam o dată pe săptămână este indicat să îl periați, pentru a distribui în mod egal grăsimea de pe blană și pentru a îndepărta murdăria. Nu îl îmbăiați decât dacă este cu adevărat necesar, adică atunci când este foarte murdar sau când începe să miroasă urât.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară, această rasă fiind ușor predispusă la paradontoză. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural. Atunci când le auziți lovind podeaua este un semnal că trebuie să i le tăiați. Verificați-le urechile săptămânal pentru a nu avea resturi și mizerie rămasă în ele. De asemenea fiți atenți la iritații sau inflamații ale urechilor. Curațați-i urechile cu un băț de carton cu vată în vârf, ținând cont de recomandările medicului veterinar.

Obișnuiți-vă câinele să fie periat și examinat încă de când este cățeluș, astfel că după ce va crește nu i se va mai părea nimic ciudat. Acordați o atenție deosebită și lăbuțelor.

Boli și afecțiuni curente:

Afecțiunile specifice ce pot fi întâlnite la această rasă:

– displazia de șold este o dezvoltare anormală a articulațiilor, ceea ce duce la o îmbinare imperfectă între femur și șold. Acest lucru are ca și efect inflamația și slăbirea oaselor. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– surzirea este o condiție moștenită de australianul de cireadă. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că transmit această boală.

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close