Rasa Americană cu păr scurt

2K

canvas_american_par_scurt.jpg

 

Informaţii generale:Istoria rasei Americană cu păr scurt se întinde pe mai bine de trei secole, începând cu o călătorie peste Oceanul Atlantic, din Marea Britanie până în America. Pisica Americană cu păr scurt este o rasă de sânge pur, care și-a câștigat reputația ca fiind o pisică muncitoare. Originile rasei cu păr scurt se regăsesc în Anglia, unde era o pisică de casă comună, excelent văzută de către posesori datorită capacității ei muncitoare, respectiv controlul strict asupra oricăror rozătoare s-ar fi aflat pe teritoriul ei. Din acest motiv a fost luată și pe vasele maritime. Din 1621 până în 1639, perioadă în care britanicii se pregăteau pentru  lunga lor călătorie, pisicile Americane cu păr scurt au fost companioane excelente pentru marinari. Scopul lor era atât de a menține depozitele de mâncare departe de orice rozătoare, dar și de a elimina șobolanii purtători de boli. În anii 1620, Europa, inclusiv Anglia era măcinată de Ciuma Neagră, o boală nemiloasă, care a omorât peste 18000 de londonezi. În primele decenii ale ciumei, pisicile erau frecvent considerate vinovate de transmiterea acestei boli, fiind din acest motiv la un pas de exterminare. Rămași fără pisici, șobolanii s-au înmulțit exponențial, făcând boala cu atât mai periculoasă. Abia la începutul anilor 1600, oamenii au reușit să facă legătura între Ciumă și șobolani, moment în care pisicile Englezești cu păr scurt au revenit în atenția Britanicilor și în casele lor. Descendenții pisicilor englezești, rasa Americană cu păr   Nume: Americană cu păr scurt (American shorthair)

Originea: America

Grupa: Intermediar, păr scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3,5 – 6 kg, Mascul 4 –7, 5 kg

Speranta medie de viata: până la 15 – 20 ani

Culoare:  patru categorii distincte de colorituri

Temperament: Este o rasă care nu vociferează foarte mult, și care are o capacitate foarte mare de adaptare. Este sociabilă, ușor de dresat și cu un comportament excelent atunci când este în preajma altor pisici sau în preajma copiilor.

Caracteristici distinctive: Are fălci puternice, iar atunci când este văzută din profil, fruntea are o formă continuă de curbă moderată, convexă, care curge fluid peste cap și înspre gât.

scurt a evoluat pentru a se adapta condițiilor din lumea nouă, America, menținându-și totodată statutul de muncitoare sârguincioasă. Mediul înconjurător a jucat un rol important atât în dezvoltarea fizică, cât și în dezvoltarea personalității acesteia. Capacitatea de adaptabilitate a fost esențială pentru supraviețuire, fiind selectate în mod natural doar cele care au reușit să supraviețuiască iernilor aspre și verilor foarte călduroase, muncind în tot acest timp în ferma stăpânilor ei. În anul 1906, Asociația Crescătorilor de Pisici (CFA – Cat Fanciers Association) a introdus rasa Americană cu părul scurt în registrele sale, pe lângă alte cinci rase. Crescătorii au fost nevoiți să facă tot ce le-a stat în putință pentru a menține aspectul unic al rasei Americană cu păr scurt, acesta fiind de altfel foarte apropiat de cel al unei pisici comune. Anul 1965 a adus cu el câștigarea marelui titlu Best Cat of the Year de către un mascul american cu păr scurt, pe nume Shawnee Trademark. Anul 1984 a fost de asemenea câștigător pentru Cel Mai Mare Erou American, Hedgewood (Mr H), urmat de anul 1996, în care trofeul a mers la Americana cu păr scurt Sol-Mer Sharif.

 

Descriere fizică:

Rasa Americană cu păr scurt este foarte bine cunoscută pentru sănătatea sa, pentru robustețe și pentru faptul că deține foarte puține defecte moștenite genetic. Acest lucru nu este deloc surprinzător, atâta timp cât rasa Americană cu păr scurt vine cu un istoric domestic robust. Standardul rasei scoate în evidență faptul că rasa Americană cu păr scurt este o rasă muncitoare, motiv pentru care nicio parte a corpului ei nu ar trebui să fie exagerată.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Americană cu păr scurt are o constituție puternică, bine proporționată, o pisică simetrică cu un corp care denotă putere, rezistență și agilitate. Este de mărime medie înspre mare, mai mult lungă decât înaltă.
Corp: Are un corp solid, puternic și cu o musculatură foarte bine formată în zona umerilor,  a pieptului și a picioarelor din spate. Spatele îi este larg și drept.
Cap: Rasa Americană cu păr scurt are un cap larg, cu fața formată mai mult din obraji. Este simpatică, cu o expresie întrebătoare. Are fălci puternice, iar atunci când este văzută din profil, fruntea are o formă continuă de curbă moderată, convexă, care curge fluid peste cap și înspre gât. Botul îi este pătrățos cu un nas de o lungime medie și păstrându-și aceeași lățime pe întreaga sa lungime. Are o bărbie fermă și bine dezvoltată.
Urechile: Au o lungime medie,  ușor rotunde la vârfuri.
Ochii: Sunt mari și cu pleoapa superioară în formă de jumătate de migdală, în timp ce pleoapa inferioară are o formă rotundă. Distanța între ochi este egală cu cel puțin lungimea unui ochi. Culoarea ochilor depinde în mare măsură de culoarea blănii.
Coada: Rasa Americană cu păr scurt are o coadă de o lungime medie, mai grea la bază, cu un final bont.
Blana: Este scurtă, deasă, egală ca și lungime și cu o textură dură. Este destul de densă pentru a o proteja de umezeală și de frig.

Culoarea blănii este divizată în patru categorii:

Culori solide: negru, alb, albastru, roșu și crem

Combinații de culori: alb cu roșu și negru (calico), albastru-crem și bicolor.

Culori șterse

Culori din tiparul mătăsos, clasic, macrou, maro, roșu, albastru, crem.

 

Personalitate:

Rasa Americană cu păr scurt este cel mai bine descrisă ca fiind o rasă situată pe un piedestal mediu, motiv pentru care, ”mediu” este cuvântul cel mai des auzit atunci când se discută despre această pisică. Sunt la un nivel mediu atât în mărime, în constituție cât și în temperament. Nu este nici prea mică dar nici prea mare, nici prea iubăreață dar nici foarte distantă și nici leneșă dar nici hiperactivă. Iubitorii acestei rase au observat de-a lungul timpului că rasa Americană cu păr scurt este formată din pisici cărora le place să fie ținute în brațe, dar nu vor avea nevoie de mai mult. Cu toate acestea, pisica Americană cu păr scurt are nevoie să știe că are locul ei asigurat alături de dumneavoastră, oriunde ați fi. Este o rasă care nu vociferează foarte mult, și care are o capacitate foarte mare de adaptare. Este sociabilă, ușor de dresat și cu un comportament excelent atunci când este în preajma altor pisici sau în preajma copiilor. În general nu sunt adeptele ridicatului de jos, dorind mereu să se știe pe propriile lor picioare, acestea fiind pisici care țin foarte mult la independența lor. Fiind pisici care nu aleargă foarte mult prin casă, nu au nevoie să fie supravegheate. Pisicilor din rasa Americană cu păr scurt le place să se joace cu jucării de tip puzzle și interactive, reușind în acest fel să își pună în evidență inteligența.

Toaletaj:

Rasa Americană cu păr scurt este ușor de îngrijit printr-o simplă periere sau pieptănare. Acest lucru trebuie să fie făcut de câteva ori pe săptămână, pentru a îndepărta părul mort și pentru a distribui grăsimea generată de piele uniform. Desimea blănii și intensitatea cu care își schimbă blana depinde de climatul în care se află. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Americană cu păr scurt face parte dintr-o rasă puternică și sănătoasă. Deși sunt în general sănătoase, există posibilitatea apariției unor probleme care să fie de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– gingivita apare atunci când tartrul de pe dinți ajunge la nivelul gingiilor, provocând sângerare. Se poate evita această boală prin periaj zilnic și controale regulate. De asemenea, hrănirea cu carne crudă de pui în primul an de viață le va întări gingiile;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– cardiomiopatie hipertrofică este un o boală a inimii în cadrul căruia miocardul (mușchiul inimii) se îngroașă anormal de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close