Rasa American Curl

1K

canvas_american_curl.jpg

 

Informaţii generale:Multe dintre rasele de pisici relativ noi au reușit cu greu să se facă plăcute și acceptate de către iubitorii de pisici. Nu a fost și cazul rasei American Curl, care și-a făcut cu rapiditate loc în inimile crescătorilor și în viața acestora. Comparativ cu alte rase, despre rasa American Curl se știe cu exactitate momentul apariției sale, moment care de altfel nu se află foarte departe pe axa temporală. Astfel, în luna Iunie 1981, rasa American Curl a apărut spontan, ca și urmare a unei mutații genetice în populația de pisici domestice. În anul 1986 această rasă era deja recunoscută de către două dintre cele mai mari organizații de profil. În anul 1981, două pisici cu urechile ondulate poposeau pe prispa casei unei iubitoare de pisici, Grace Ruga în Lakewood, California. Una dintre ele a dispărut la scurt timp după. Cealaltă pisică, purtând un păr lung, negru, a rămas, iar Ruga a numit-o Shulamith. În decembrie 1981, pisica a fătat câțiva pui, dintre care, doi aveau urechile ondulate. Ruga a oferit doi dintre pui surorii ei, în casa căreia i-a văzut Nancy Kiester, o fostă crescătoare de Ciobănești Australieni. Aceasta s-a îndrăgostit iremediabil de aceste pisici cu urechi ondulate și cu un temperament foarte blând și gentil. La insistențele lui Kiester, sora lui Ruga i-a oferit cele două pisici cu urechi ondulate. Ulterior, după ce a citit un articol despre rasa Scoțiană cu urechi pliate, a realizat că este posibil să aibă în casa ei o cu totul nouă rasă de pisici. În urma acestei revelații,   Nume: Bobtail AmericanăOriginea: AmericaGrupa: Intermediar, păr scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,5 – 4 kg, Mascul 3 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 16 ani

Culoare:  aproape orice culoare este acceptată

Temperament Atunci când simte nevoia, vă va atenționa că trebuie să îi acordați atenție, că îi este foame sau când are alte nevoi. Vă va întâmpina când ajungeți acasă și de multe ori își va arăta afecțiunea și către persoanele care vin în vizită.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa American Curl este o pisică cu o constituție proporțională, cu o musculatură moderată, mai mult zveltă decât masivă în construcție.

Kiester a contactat-o pe Ruga pentru a participa împreună cu Shulamith la un show pentru pisici în Palm Springs, California. La scurt timp după această ieșire publică au întâlnit un arbitru de ring care a crescut rasa Scoțiană cu urechi pliate și care le-a confirmat faptul că rasa American Curl este o rasă necunoscută crescătorilor de pisici. În Februarie 1991, toate asociațiile de crescători de pisici au recunoscut această nouă rasă. Până în Ianuarie 2010, s-a continuat împerecherea acestei rase cu alte pisici domestice fără pedigree, pentru a asigura o suficientă diversitate genetică a rasei, motivându-se acest demers din cauza unei baze genetice destul de sărace.

Descriere fizică:

Rasa American Curl se naște având aspectul oricărei alte pisici, dar în primele zile de viață, urechile vor începe să se ridice și apoi să se lasă pe spate, pentru ca în final să se curbeze înspre în spate. Atunci când vă hotărâți să achiziționați o pisică din rasa American Curl trebuie să așteptați până când pisica ajunge la vârsta de aproximativ patru luni și jumătate, pentru că gradul de curbare a urechilor se poate schimba, fiind posibilă revenirea în poziția verticală. Pisicile din rasa American Curl au nevoie de doi sau trei ani pentru a ajunge la maturitate. Gradul curbării poate să difere de la 90 la 180 de grade, dar pentru această rasă, urechea nu trebuie să fie atât de curbată încât să atingă cumva scalpul. Această neconformitate va fi depunctată de către orice juriu pentru că se consideră o slăbiciune a cartilagiului urechii.

Caracteristici generale: Pisica din rasa American Curl este o pisică cu o constituție proporțională, cu o musculatură moderată, mai mult zveltă decât masivă în construcție. În cazul acestei rase, este mult mai importantă o proporționalitate decât mărimea.
Corp: Rasa American Curl are un corp pătrățos, de o mărime medie. Au o coadă flexibilă, mai groasă la bază.
Cap: Este destul de rotund, fără să aibă zone plane și este puțin mai lung decât este de lat. Nasul are de asemenea o mărime moderată, drept, cu o continuitate între ochi și frunte. Gura îi este rotundă, cu o ușoară tranziție și cu o bărbie fermă.
Urechile: Au o lungime medie, mereu în alertă, așezate simetric în zona vârfului capului înspre lateral. Gradul de curbare trebuie să fie de minim 90 de grade, dar să nu depășească 180 de grade. Sunt mari la bază, curbate înspre în spate și cu vârfurile moi și rotunde.
Ochii: În formă de alună, mari, expresivi, ovali în partea de sus și rotunzi în partea de jos. Așezarea ochilor este la un ușor unghi între baza urechii și vârful nasului. Culoarea ochilor nu are nicio legătură cu culoarea blănii, cu excepia ochilor albaștri care apar la clasa colorpoint.
Coada: Flexibilă și largă la bază.
Blana: Rasa American Curl are o varietate cu blană cu fir lung, mătăsos, drept. Această varietate mai are și o blană interioară dar destul de mică, cu fir de o lungime medie.Varietatea cu păr scurt este caracterizată printr-un păr moale, mătosos, drept, rezistent, fără să se simtă densitatea plușului, cu o blană interioară minimă, cu fir scurt.Blana nu are o culoare anume, rasa American Curl putând fi acceptată în toate culorile.

 

Personalitate:

Rasa American Curl este cunoscută ca fiind posesoarea unei personalități prietenoase, blânde și iubitoare de oameni. Pisica din rasa American Curl adoră chiar și copiii, caracteristică ce nu se întâlnește foarte des printre rasele de pisici. Mai mult decât atât, parcă pentru a demonstra cât de mult îi place să petreacă timpul alături de copii, de cele mai multe ori este ea cea care caută atenția copiilor, nu invers. Moștenirea ereditară a pisicilor din rasa American Curl are la bază pisica domestică cu păr scurt, motiv pentru care, rasa American Curl este o rasă care arată o nevoie moderată pentru activități, este tot timpul curioasă și este foarte inteligentă. În mod natural, vă va urmări peste tot pe unde mergeți, pentru a putea observa tot ceea ce faceți. Și în acest caz, o diferență majoră față de alte rase este dată de faptul că pisica din rasa American Curl nu necesită să vorbiți foarte mult cu ea și nici nu are o atitudine de conducător. Atunci când simte nevoia, vă va atenționa că trebuie să îi acordați atenție, că îi este foame sau când are alte nevoi. Vă va întâmpina când ajungeți acasă și de multe ori își va arăta afecțiunea și către persoanele care vin în vizită. Aceste pisici sunt considerate a fi un ”Peter Pan”, datorită atitudinii lor copilăroase chiar și la maturitate. Pisicilor din rasa American Curl le place să se joace și mai ales să alerge după minge, sunt capabile să deschidă ușile dulapurilor, motiv pentru care trebuie să aveți grijă la obiectele pe care le lăsați la îndemână. Când simte nevoia de o pauză, se va tolăni cu mare plăcere în brațele dumneavoastră. Este mereu în alertă și este o pisică foarte adaptabilă, care funcționează foarte bine într-o casă sau alături de o familie care o iubește cu adevărat.

Toaletaj:

Blana pisicii cu păr lung din rasa American Curl nu se încâlcește de obicei, datorită blănii interioare foarte scurte. Un periaj săptămânal este de ajuns atât pentru varietatea cu păr lung cât și pentru cea cu păr scurt, pentru a arăta excelent. Încercați când o pieptănați să o faceți în sensul opus firului de păr pentru a îndepărta orice rămășițe de păr mort din blana pisicii. Pisicile cu păr scurt își pierde părul pe întreaga durată a anului, și mai mult decât varietatea cu păr lung. Îmbăiere este necesară doar foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa American Curl face parte dintr-o rasă puternică și sănătoasă. Totuși, sănătatea lor depinde și de stilul de viață și de ajutorul dumneavoastră de a le feri de interacțiunile nedorite, prin care se pot prelua boli contagioase. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– gingivita apare atunci când tartrul de pe dinți ajunge la nivelul gingiilor, provocând sângerare. Se poate evita această boală prin periaj zilnic și controale regulate. De asemenea, hrănirea cu carne crudă de pui în primul an de viață le va întări gingiile;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– sindromul hiperstezic este o problemă neurologică, ce le face să se îngrijească și să se spele excesiv. Acest lucru duce la căderea părului, și la un comportament frenetic, mai ales atunci când sunt atinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close