Rasa Akita Inu

6.6K

canvas_akita-inu.jpg

Informaţii generale:Este cunoscut sub denumirea de ”Matagi-inu” sau câinele de vânătoare. A apărut pentru prima dată în secolul 17 în Japonia, odată cu povestea unui nobil exilatîn ținuturile friguroase ale Prefecturii Akita, o porțiune a Insulei Honshu. Acolo, nobilul nipon, cunoscător al raselor canine a îndemnat restul nobililor la întreceri canine în vederea obținerii unei rase perfecte pentru vânătoare. Această rasă este perfectă pentru vânătoarea de căprioare, urși și porci mistreți.  A urmat perioada secolului 18 în care rasa Akita inu a trecut înspre lupte. Erau folosiți pentru a se lupta în arene și au fost încrucișați cu alte specii pentru a deveni mai buni și mai puternici.  În anul 1927, a luat ființă Societatea Akita – inu Hozankai din Japonia, având ca scop prezervarea acestei rase.  Este foarte cunoscută povestea câinelui Haichiko, care obișnuia în fiecare seară să se ducă la gară să își aștepte stăpânul când venea de la muncă. Atunci când stăpânul lui nu a mai coborât din tren, câinele a continuat să îl aștepte. Apoi, timp de nouă ani, câinele a mers în fiecare seară la gară pentru a-și aștepta stăpânul, în speranța că acesta o să apară.  Este o poveste impresionantă și sensibilă Nume: AkitaOriginea: JaponiaGrupa: Spitzi şi tipuri primitive

Înălţime: Femela 58 – 66 cm, Mascul 63 – 71 cm

Greutate: Femela 32 – 50 kg, Mascul 39 – 59 kg

Speranţa medie de viaţă: 10 – 12 ani

Culoare: roșu, tigrat, alb, cenușiu

Temperament:  dominant, încăpățânat, leader

Dresaj: ușor de dresat datorită inteligenței sale

Caracteristici distinctive: cap mare, corp mai lung decât înalt, ochii mici și triunghiulari

despre atașamentul și loialitatea unui câine față de stăpânul său.

Câinele Akita a ajuns și în America, iar momentan este folosit ca și câine de pază și protecție de către forțele de poliție din Japonia.

Descriere fizică:

Akita este un câine puternic cu o prezență impresionantă și dominantă. Are un cap mare, plat în zona frunții, ceea ce contrastează cu ochii mici și triunghiulari și cu maxilarul puternic și lat. Atunci când stă în picioare, adoptă o ținută impozantă, o postură dură și aspră. Este puțin mai lung decât este înalt și are o constituție atletică, cu oase grele. Are un strat dublu de blană, ceea ce îl face impasibil la condițiile atmosferice și îi permite să petreacă mult timp în zăpadă. Urechile mici și triunghiulare sunt purtate ridicat, iar coada este stufoasă și lungă. Ochii căprui sunt expresivi, deși mici și intrați în orbite. Este un nobil japonez, un adevărat samurai, silențios, discret și loial.

Personalitate:

Akita este un câine puternic, curajos și atașat de familia care are grijă de el. Cu instincte protective puternice, se consideră stăpânii teritoriului în care își duc traiul. Statura lor impresionantă și puterea pe care o emană îi face să transmită un sentiment de superioritate și de intimidare. La fel ca orice alt animal și la fel ca și oamenii, unii au un temperament calm, pe când alții sunt agresivi, ceea ce face ca aceștia să necesite o supraveghere continuă atunci când sunt în apropiere copii. Nu sunt agresivi cu oamenii în general, dar necunoscuții ar trebui să se teamă de ei. O problemă este spațiul de care au nevoie pentru a lua masa. Devin agresivi atunci când le este invadat teritoriul în timpul unei mese. Din acest motiv, au nevoie de o farfurie a lor și de un spațiu pentru a mânca în liniște. Trebuie să aveți grijă să nu fie deranjat de copii în timpul mesei. Deși este în general atent și protectiv cu copiii, Akita nu tolerează tot timpul comportamentul jucăuș al acestora. Un copil cu o traumă cauzată de un câine impunător cum este Akita va avea o frică instinctivă de câini pe tot parcursul vieții. Instinctul lor natural de vânător îi face periculoși și chiar letali într-un spațiu deschis. Motiv pentru care, nu ar trebui să fie lăsat să alerge în spații libere. Este indicat să fie ținut închis într-un spațiu larg, dar îngrădit. Akita este un câine inteligent șisensibil, dar totodată este independent, încăpățânat și dominant, ceea ce duce la necesitatea începerii unui dresaj timpuriu. Dacă simte că nu sunteți un leader, își va asuma el acest rol, moment în care nu va mai asculta sub nicio formă. Nu vă doriți un astfel de câine, neascultător. Este ușor de dresat datorită inteligenței sale. Sunt câini care denotă o atenție sporită și care caută atenția dumneavoastră. Un Akita consideră necesar ca și scop superior protecția stăpânului și existența alături de acesta. Nu va lătra decât cu un motiv bine întemeiat, dar în schimb va vorbi destul de mult. Mârâiala și diferitele sunete guturale emise de acesta vă va dezvolta abilitatea de comunicare cu el. Le place să vă ia încheietura mâinii în gură pentru a vă trage să vă arate diverse situații, inclusiv farfuria goală. Îi este foame. Un astfel de câine aduce bucurie în sânul familiei, dar și o protecție sporită.

Dresaj:

Din momentul în care a pus lăbuța în casa dumneavoastră trebuie să începeți dresajul cu Akita. De asemenea, este un câine care are nevoie să socializeze. Lipsa socializării în perioada de creștere va transforma ulterior câinele într-un vânător și cu un comportament antisocial periculos.  Pentru a dresa un Akita este nevoie de fermitate, de răbdare și de consecvență. Nu le permiteți niciodată câinilor Akita să creadă că vă domină. Pierderea acestui crez va duce la pierderea controlului asupra câinelui. Mâncați înainte să mănânce el. În acest mod, va înțelege că sunteți superior, că sunteți mai bun decât el și că trebuie să își aștepte rândul la masă. Trebuie să vă dresați câinele în a înțelege că oricare membru al familiei este superior lui și că nu este necesar să domine pe nimeni. Câinii Akita vor mușca dacă nu sunt învățați să socializeze și dacă nu sunt învățați cu socializarea.

Un Akita nu este menit pentru o persoană care nu a mai avut un câine niciodată. Pentru această rasă trebuie să vă dedicați timp, resurse și să socializați tot timpul. Un Akita fericit este un Akita loial.

Toaletaj:

Un Akita nu necesită un toaletaj consistent, dar trebuie să fie regulat. Având blana aspră, deasă și destul de lungă, este necesar să îl periați cel puțin săptămânal pentru a îndepărta firele de blană în exces. Este de asemenea indicat să îl îmbăiați pentru a-i menține blana curată și strălucitoare. Sănătatea unui câine se vede și pe blana acestuia.

Boli şi afecţiuni curente:

Rasa Akita este o rasă puternică și rezistentă.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– displazia de șold, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor și în acest specific caz poate apărea din cauza dezvoltării rapide survenite în primul an de viață.

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie, epilepsie, pigmentare puternică a pielii. Aceste boli pot fi tratate cu medicamentație și prin diete.

– dilatația gastrică înseamnă umflarea stomacului datorită unei deficiențe de golire. Este posibil ca imediat să apară și torsiunea gastrică. Ambele situații reprezintă urgențe medicale, cea din urmă putând duce chiar și la intervenție chirurgicală.

– atrofierea progresivă a retinei reprezintă o boală care degradează gradual retina. Retina câinilor care suferă de această boală prezintă displazie sau o degenerare rapidă a fotoreceptorilor. Primele simptome sunt date de pierderea vederii nocturne, urmând ca ulterior să își piardă vederea și pe timp de zi.

Join the Conversation

  1. Cainele akita re zista si la caldurile din timpul verii sau trebuie tinut la un loc racoros?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close