Rasa Airdale Terrier

1.4K

canvas_breeds

Nume: Airdale Terrier

Originea: Marea Britanie

Grupa: III – Terrieri

 

Inaltime: Femela 56 – 59 cm, Mascul 58 – 61 cm

Greutate: Femela 18 – 20 kg, Mascul 23 – 29 kg

Speranta medie de viata: 12 ani

Nr. mediu de pui la fatare: 8

 

Culoare: negru, cafeniu, maro

Temperament: prietenos, adaptabil, curajos

Dresaj: destul de usor

Caracteristici distinctive: bot lung si corp patrat

Informatii generale:

Este cunoscut și sub denumirea de ”Regele Terrierilor”, acesta fiind unul dintre cei mai impozanți câini din rasa Terrier. Aceasta rasa a fost creata acum 150 de ani, pe valea raului Aire (de unde si numele) din comitatul Yorkshire, prin incrucisarea terrierului Welsh cu Otterhound. Initial s-a numit Terrier Bingley si era folosit la vanatoarea de vidre. Mai tarziu a inceput sa fie folosit si in alte scopuri: paza, protectie, ajutor pentru Crucea rosie in amble Razboaie Mondiale, caine de urma etc.

 

Descriere fizica:

Airdale Terrier este un caine de talie medie, robust, musculos, suplu si cu o tinuta eleganta. Are un corp patrat, mare, accentuat de picioarele din fata lungi si drepte si de un piept adanc si larg. Capul si botul sunt lungi si plate. Are urechile mici, ascutite, in forma literei „V”, tinute lateral si cu linia de rasfrangere putin deasupra liniei capului. Ochii sunt mici, de culoare inchisa si foarte expresivi. Coada este purtata in sus, aproape vertical si este taiata la 2/3 din lungimea sa. Blana este dubla, cu un strat exterior scurt, tare, sarmos si putin ondulat, caracteristica imprumutata de la Otterhound. Culoarea robei este de obicei neagra pe spinare, ceafa si partea superioara a cozii, iar pe celelalte parti ale corpului cafeniu sau maro-roscat.

 

Personalitate:

Este încăpățânat. Sunt protectivi, ceea ce înseamnă că le place să își apere teritoriul. Vor lătra ori de câte ori cineva se apropie de ușă. Nu le place să împărtășească atenția stăpânului cu un alt animal de companie. Poate din acest motiv, Airdale Terrier are o acceptabilitate foarte mică față de pisici. Este posibil să nu le poarte ranchiună în condițiile în care a crescut alături de acea pisică, dar chiar și așa, nu se știe niciodată când o să îl scoată din sărite. Fiind un Terrier, abilitatea lui de vânător își va spune cuvântul. Se spune despre Airdale Terrier că nu începe niciodată o luptă, dar cu siguranță o finalizează. Este un câine care ține angoasă pe un eventual agresor, astfel că dacă enervați un astfel de câine, riscați să primiți un răspuns pe măsură din partea lui. Este răzbunător și instinctul său natural de predator scoate în evidență acest lucru. Acest aspect poate fi privit și ca o calitate prin prisma unei vieți aventuroase și trăită în mediul rural. Nu îl putem caracteriza ca fiind un cleptoman, dar într-o anumită măsură, necesitatea lui de a aduna toate lucrurile din casă, cum ar fi șosete, pantofi, șlapi, etc, îl postează pe un astfel de piedestal. Nu îl lăsați prea mult timp singur pentru că se plicitisește. În acele momente devine supărăcios și destructiv. Se va plictisi repede și atunci când faceți exerciții cu el. Dacă nu le faceți interactive și plăcute, acesta va începe să vă ignore. Temperamentul acestuia este dat de o serie de factori, cum ar fi factorii ereditari, antrenamentul și capacitatea de socializare. Din acest motiv, încercați să cumpărați un Airdale Terrier care se află undeva în mijlocul acestui temperament. Unul care nu este nici prea încordat, tensionat, nervos, și nici unul care este temător și căruia îi lipsește socializarea.

Vor rămâne niște cățeluși până aproape de vârsta de doi ani. Le place să distrugă așternuturile, să roadă carpetele și să se joace cu orice obiect pe care îl găsesc prin zonă. Sunt loiali, protectivi și iubitori. Datorită acestui lucru, vă veți simți cu adevărat înconjurat de energie și de iubire atunci când sunt în jurul dumneavoastră. Au nevoie de afecțiunea și de atenția dumneavoastră și în același timp doresc să fie prin preajmă cu ocazia oricărei acțiuni pe care o întreprindeți. Sunt grijulii cu copiii, dar chiar și așa, exuberanța lor, energia de care dau dovadă s-ar putea să provoace mici accidente.  Nu este un câine de apartament, așa că este indicat să nu îl chinuiți ținându-l închis în casă. Are o cantitate imensă de energie care nu poate fi eliberată într-un apartament. O curte cu un gard înalt este ideală pentru un astfel de câine.

Dresaj:

Ca orice catel, Airdale Terrier-ul trebuie sa fie socializat de la varste mici. Acest catei nu raspund la dresajul brutal. Inteligența lui îl face să înțeleagă cu rapiditate comenzile și să le deprindă foarte ușor. Pentru a dresa un Airdale Terrier este nevoie de multa ingeniozitate si de rabdare. Trebuie să răspundă la comenzi, altfel riscați să îl pierdeți, să alerge și să nu se mai întoarcă la dumneavoastră. Mai mult, dacă nu reușiți să îl faceți să vă asculte, puteți să riscați să sară să muște alți oameni sau alte animale.

 

Toaletaj:

Toaletajul unui Airdale Terrier se face prin trimare si urmareste sa puna in evidenta conturul ideal al rasei. Daca nu mergeti in expozitii canine este suficient sa trimati catelul de doua ori pe an si sa tundeti parul dintre pernute ori de cate ori este necesar. Pentru cei care merg in expozitii canine toaletajul presupune mai multe sedinte. Dupa prima sedinta de triming, cam la 3 saptamani se vor face retusuri saptamanale. Parul trebuie sa fie asezat, lipit de corp, fara bucle si nu foarte scurt. Barba ramane lunga, usor subtiata dinspre coltul extern al ochiului spre comisura buzei. Sprancenele se separa si se subtiaza usor, astfel incat sa-i sublinieze expresia ochilor si sa nu-i acopere. Membrele din fata vor fi acoperite bine de par, tuns sub forma de coloane drepte, Parul din jurul labelor se rotunjeste.

 

Boli si afectiuni curente:

Airdale terierii sunt de obicei caini rezistenti si sanatosi.  Ca afectiuni sepcifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

displazia de șold, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală.

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie și la alte probleme ale pielii.

– boala lui Von Willebrand, care reprezintă o boală cauzată de o afecțiune a sângelui. Astfel, se poate identifica datorită simptomelor în care câinelui îi curge sânge din nas, îi sângerează gingiile sau sângerează prea mult în timpul unei intervenții chirurgicale.

– probleme cardiovasculare

– dermatite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close