Pisica din Rasa Lykoi

2.2K

Informaţii generale:

Pisica din rasa Lykoi este o mutație naturală dintr-o pisică domestică cu părul scurt care are aspectul unui vârcolac. Mutația a apărut în pisicile domestice cu mai mult de 20 de ani în urmă. Pisicile Lykoi au apărut din două părți distincte. Primele specimene au fost prezentate de către doamna Thomas în Virginia, considerându-le la acea vreme ca o posibilă mutație Sphynx (care ulterior, în urma testelor ADN s-a descoperit că nu era adevărat). Acest lucru se întâmpla în Iulie 2010. Mama acestei pisici era o pisică normală cu părul scurt și negru. Dr Leslie Lyons a făcut încă un test ADN pentru a confirma că această pisică nu este nici Sphynx și nici Devon. Pentru că doamna Thomas nu avea timpul și resursele necesare pentru a face testele de ADN și de sănătate, sau pentru a pune bazele unei noi rase, aceasta a ales să ofere pisicile Dr Johnny Gobble (la sugestia unei prietene comune, Cheryl Kerr). Noii stăpâni au fost fascinați imediat de aspectul acestor pisici. Brittney Gobble a pornit într-o adevărată aventură pentru a aduce pisicile acasă. La scurt timp după această întâmplare, o nouă pisică cu aspect similar s-a

 

Nume: Lykoi

Originea: America

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2 – 4 kg, Mascul 2,5 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare:  negru solid.

Temperament: Aceste pisici au arătat un comportament de gardian asupra copiilor și al altor pisici. Este ca și cum ar simți că sunt regii și reginele casei și că este de datoria lor să observe totul și să păzească întreaga casă.

Caracteristici distinctive: Există câteva linii care sunt mai stabile decât altele. Din acest motiv, pisica Lykoi poate să arate diferit. Unele pot să fie mai mult fără păr, asemănându-se cu pisica Sphynx, în timp ce altele pot să arate aproape complet acoperite de blană.

reportat în Tennessee. Într-adevăr această nouă pisică semăna foarte bine cu pisica din rasa Lykoi. După alte testări genetice și evaluări de sănătate, aceste pisici au fost adăugat în programul de creștere a numărului de pisici Lykoi. Până la primirea numelui rasei, aceste pisici erau poreclite ”mutantul”. Au urmat noi teste pentru a se asigura că nu este vorba de o boală sau de alte probleme care ar fi putut să cauzeze aspectul blănii atât de ciudat. Testele DNA au fost făcute de către UC Davis pentru a confirma că acest nou set de pisici nu conținea genele Sphynx sau Devon. La universitatea din Tennessee, dermatologiștii au examinat pielea acestor pisici pentru a descoperi eventuale anormalități. Nu au descoperit altceva decât faptul că unor foliculi de păr le lipsește toate componentele necesare pentru a crea părul. Au descoperit de asemenea că foliculii care reușesc să producă păr le lipsește echilibrul dintre componentele la nivel celular pentru a menține părul. Motiv pentru care, pisica din rasa Lykoi reușește să devină aproape cheală din când în când. În final, s-a ajuns la concluzia că pisicile sunt sănătoase și că tiparul blănii nu provine dintr-o boală sau o dereglare. În urma acceptării concluziei că aceasta a fost cu adevărat o mutație naturală, programul de dezvoltare a rasei Lykoi a început în Septembrie 2011. Numele ”Pisica Lykoi” înseamnă în greacă ”Pisica Lup”, un nume care se potrivește perfect la aceste pisici. După ce s-a stabilit numele, a fost trimisă documentația necesară către TICA pentru ca noua rasă să fie listată la categoria ”experimental”. S-a observat apoi că pisicile cu părul negru au un tipar de vârcolac mult mai bine evidențiat decât celelalte, ceea ce a dus la îndreptarea atenției mai mult înspre obținerea acestor tipare de pisici. Din moment ce părinții pisicilor erau pisici domestice cu părul scurt, programul de încrucișare s-a îndreptat înspre încrucișările cu pisici domestice cu părul negru. Acest lucru ajută la creșterea numărului de pisici și la evitarea diverselor boli. Există în acest moment mai multe programe de împerechere în USA, în Canada și în câteva alte țări din întreaga lume. Dr Leslie Lyons și echipa sa muncesc pentru obținerea mai multor informații despre această pisică și baza sa genetică unică în lume.

Descriere fizică:

Multă lume a spus că pisica din rasa Lykoi este urâtă, dar totodată o mulțime de oameni consideră această rasă una extrem de frumoasă. Pisica Lykoi prezintă o genă care este unică și specifică acestei rase, care cauzează atât tiparul de culoare al blănii, cât și tiparul de lipsă a blănii. Există multe pisici care au caracteristici asemănătoare acestei pisici, dar acestea trebuie să aibă atât blana parțială, cât și tiparul de culoare sălbatică pentru a fi Lykoi. Pisicile sunt născute cu blană normală și arată la fel ca orice altă pisică. Nu prezintă nici zone fără blană și nici coloritul sălbatic. Apoi, în aproximativ două săptămâni, pisicile încep să își piardă blana și să dezvolte acel aspect de lup. Pot să piardă aproape întreaga blană în acest proces. După aproximativ două săptămâni, blana pisicii Lykoi începe să crească din nou. În mod normal, undeva în jurul vârstei de două sau trei luni, pisica va avea aspectul natural al uneia din rasa Lykoi. Blana pisicii Lykoi arată ca și când ar fi aspră, dar de fapt este foarte moale și asemănătoare mătăsii. Oamenii sunt mereu surprinși de cât de moale este blana acestei pisici. Blana nu este stabilă, ceea ce înseamnă că pisica poate să piardă întreaga blană și să crească una nouă care poate să fie mai mult sau mai puțin densă. Totodată culoarea poate să se schimbe și să fie mai mult neagră sau mai mult albă. Există câteva linii care sunt mai stabile decât altele. Din acest motiv, pisica Lykoi poate să arate diferit. Unele pot să fie mai mult fără păr, asemănându-se cu pisica Sphynx, în timp ce altele pot să arate aproape complet acoperite de blană. Totuși, există câteva caracteristici care sunt mai consistente la această pisică și anume urechile și nasul care este tot timpul fără păr.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Lykoi poate să fie văzută în multe culori, dar doar cele negru solid sunt permise în showurile de profil. Atunci când cineva o privește în față, pisica are aspectul unui vârcolac mitic. Pisica Lykoi este parțial cheală, până la aproape în totalitate acoperită de blană, acest lucru depinzând de ciclul blănii. Lykoi este o mutație naturală care a fost raportată intermitent în ultimii ani.
Corp: Pieptul îi este mare, compact, larg. Spatele poate să fie ușor arcuit și cu șoldurile ridicate. Femelele sunt mai mici decât masculii. Picioarele sunt de lungime medie, iar picioarele din spate sunt mai lungi decât cele din față. Picioarele formează un pătrat cu întreg corpul.
Cap: Capul îi este mare, cu margini moderate și cu contururi rotunjite, mai larg la nivelul obrajilor. Fruntea îi este ușor rotunjită și ușor mai lungă decât lată. Botul este de lungime medie și este fără păr. Se termină cu o bărbie bine dezvoltată aliniată vertical cu nasul, ceea ce îi conferă un aspect rotund. Nasul este fără păr și la atingere se simte foarte bine pielea. Prezintă o mască fără păr care unește botul, bărbia, nasul  cu urechile și ochii.
Urechile: Sunt de dimensiuni medii, largi la bază și ascuțite la vârf. Sunt așezate sus pe cap, având o poziție verticală și tot timpul drepte, ridicate. Și urechile sunt fără păr, cu toate că uneori mai prezintă câteva fire pe suprafața exterioară.
Ochii: Au forma unei migdale, ovale în partea de sus și rotunjiți în partea de jos. Sunt așezați la un ușor unghi între baza urechii și vârful nasului, la o distanță de un ochi între ei. Pentru că nu prezintă păr, pleoapele dau impresia că ochii sunt înconjurați de o linie albă. Culoarea preferată este cea aurie.
Coada: Coada este în general mai scurtă decât corpul, subțire și ascuțită înspre vârf. Este acoperită cu același tip de blană și este ținută în general înspre în sus.
Blana: Lungimea blănii este scurtă înspre medie. Corpul pisicii Lykoi este doar parțial acoperit cu păr, iar blana interioară se menține la un nivel minim. Nivelul blănii va depinde de ciclul părului, dar este de dorit ca pisica să prezinte mai multă blană. Este moale la atingere. Majoritatea suprafeței blănii este un negru închis la culoare.

 

Personalitate:

Comportamentul pisicii din rasa Lykoi este ușor diferit față de cel al altor pisici. La fel ca alte pisici, și acestora le place aibă oameni în apropiere, să fie mângâiate și le face plăcere să interacționeze și să se joace cu oamenii. Nu sunt tot timpul niște pisici care să fie ținute în brațe. Vor sta cu tine pentru o perioadă de timp, dar apoi vor deveni curioase față de alte lucruri și vor începe să exploreze. Aceste pisici au arătat un comportament de gardian asupra copiilor și al altor pisici. Este ca și cum ar simți că sunt regii și reginele casei și că este de datoria lor să observe totul și să păzească întreaga casă. Există pisici din rasa Lykoi care aduc mingea, care învață să își facă treburile în locurile desemnate, care stau pe picioarele din spate și care își folosesc lăbuțele din față pe post de mâini pentru a ajunge la diverse lucruri. A fost văzută o pisică ce ducea un obiect în lăbuțe în timp  ce mergea prin cameră pe picioarele din spate. Sunt pline de energie, iar atunci când se vor opri pentru a-și trage sufletul, o fac doar pentru o scurtă perioadă de timp. Atunci când sunt mai multe pisici din rasa Lykoi în încăpere se vor juca și vor acționa ca și când ar fi în haită. Au fost observate pisici care atunci când simt un miros diferit și decid să meargă să investigheze, celelalte o urmează cu cozile ridicate, la fel ca o haită de lupi. Acest comportament a fost și motivul pentru care multă lume a considerat această rasă ca fiind mai apropiată de un câine decât de comportamentul unei pisici. Dar în final, sunt doar pisici și veți putea observa că o mare parte din viața lor se vor comporta ca niște animale de companie care sunt învățate să stea în casă.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Lykoi este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Crescătorii de pisici din rasa Lykoi susțin că anomalia genetică care a cauzat pierderea parțială a blănii nu este acompaniată și de alte probleme de sănătate. Totuși, fiind o rasă de pisici tânără care încă nu s-a dezvoltat îndeajuns, nu există destule date pentru a stabili cu exactitate că această mutație genetică nu implică și alte probleme. Pisica din rasa Lykoi este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close