Pisica din rasa Chantilly-Tiffany

1.7K
Informaţii generale:

Istoricul acestei rase de pisici este unul destul de întortocheat, împărţindu-se între informaţii din America, Anglia şi Canada. În anul 1967, Jennie Robinson din New York a cumpărat două pisici, Thomas şi Shirley, o pereche de pisici ciocolatii cu părul lung şi cu ochii aurii. Nu se ştia backgroundul acestor pisici, ele venind la pachet cu o proprietate pe care o cumpărase. Jennie Robinson a aflat că Thomas avea vârsta de aproape un an, iar Shirley de aproximativ şase luni şi exista posibilitatea să provină din aceiaşi părinţi. Natura şi-a urmat cursul, astfel că primele progenituri ale lui Shirley au apărut la începtul anului 1969. Şase pisicuţe, toate identice şi cu o frumoasă culoare ciocolatie, au uimit-o atât pe Jennie Robinson, cât şi pe veterinar. Intrigată, Robinson a început să se intereseze de un program de împerechere. La începutul anilor 70, ACA a înregistrat pe Thomas, Shirley şi multe dintre progeniturile lor sub denumirea de „Foreign-Longhairs”. Primii crescători au emis ipoteza cum că aceste pisici sunt descendente ale Burmezelor. Totuşi, când primele pisici au fost aduse pe lume în

  Nume: Chantilly-Tiffany

Originea: America, Canada, Anglia

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,7 – 4 kg, Mascul 3 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 14 ani

Culoare:  negru, maro, albastru, lila.

Temperament: Este recunoscută ca fiind o pisică blândă, loială, un companion devotat, căreia îi place să se joace şi să îşi urmărească stăpânii prin casă, dar fără să o facă într-o manieră enervantă sau milogitoare.

Caracteristici distinctive: Blana îi creşte foarte încet, ajungând la lungimea normală în aproape doi ani de zile. În această perioadă, blana cunoaşte formaţiuni adunate, în special în jurul gâtului şi sub bărbie.

1696, pisicuţele aveau o culoare închisă fără puncte sau labe rozalii, lucru care era total opus pisicilor Burmeze. Toate pisicile din această rasă din America au provenit din Thomas şi Shirley, niciuna fiind apărută dintr-o încrucişare cu o Burmeză. Unele dintre pisicile doamnei Robinson au fost vândute lui Sigyn Lund, o crescătoare de Burmeze din Florida. Ulterior, publicul a început să creadă că pisicile ciocolatii au apărut din Burmezele ei, din moment ce provenienţa lor adevărată nu fusese publicată. Lund a pus numele de „Tiffany” acestei rase, un nume care rezona cu eleganţa şi stil, după un teatru din Los Angeles. Aceasta a promovat noul nume pentru că arbitrii ACA au considerat în final că numele dat de ei era mult prea general, sugerând ulterior numele „Mahogan”. În final, din păcate, nicio pisică nu a fost înregistrată sub numele de Tiffany. Apoi, ACA a renunţat să mai ia în considerare această nouă rasă, astfel că toate pisicile au rămas fără o denumire de rasă. La un moment dat, Sigyn Lund a trimis informaţii despre această rasă cercetătoarei Joan Bernstein, care muncea la cartea sa „Harper’s Illustrated Handbook of Cats”. În urma interviului, a fost publicat un articol care stipula posibilitatea că această nouă rasă să fie totuşi un urmaş al Burmezei cu părul lung, care a fost încrucişată cu Himalayan. Dar o astfel de încrucişare nu a fost făcută niciodată în Anglia sau în America. Totuşi, au existat încrucişări între Foreign Longhair, Havana, Abyssinian. Mai târziu, această linie a fost folosită în Anglia pentru a se încerca recrearea unei pisici asemănătoare cu Angora. Este posibil ca American Chantilly-Tiffany să fie rezultatul unei astfel de încrucişări.

În ceea ce priveşte istoricul rasei în Canada, pisica Tiffany a apărut aproape în acelaşi timp cu cele ale lui Robinson şi Lund. Un canadian a fost surprins când, în 1973, o pisică ciocolatie cu părul lung şi ochii aurii a apărut în casa sa şi a dat naştere unor progenituri care aveau acelaşi aspect cu al mamei. Aceste pisici au atras atenţia crescătorilor Canadieni, care au încercat să pună bazele rasei Tiffany într-un efort comun alături de Robinson şi Lund. Totuşi, această rasă care a fost dezvoltată la începutul anilor 70 a început să se piardă, reapărând apoi la finalul anilor 80, începând din acel moment să câştige popularitate. Crescătorii canadieni au fost chemaţi să o redenumească în 1992, pentru că o rasă diferită în Anglia a început să folosească numele de Tiffany, dar cu o pronunţare uşor diferită: „Tiffanie”. Drept urmare, fosta pisică „Foreign-Longhair” a fost înregistrată în Nordul Americii sub numele de „Chantilly”, „Tiffany” or „Chantilly/Tiffany”.

Descriere fizică:

Orice iubitor de pisici ciocolatii cunoaşte expresia „o bară de ciocolată este mai bună decât o bară de aur” şi orice iubitor de pisici Chantilly-Tiffany îţi va spune că „o pisică ciocolatie Tiffany este mai bună decât… orice altă pisică”. Culoarea originală ciocolatie a pisicii Chantilly-Tiffany este în continuare una dintre cele mai populare culori existente şi i-a făcut pe mulţi să descrie această rasă cu foarte mult patos. Din moment ce crescătorii rasei Chantilly-Tiffany au început să se focuseze pe vigoarea acestei rase, lăsând uşor în derivă celelalte trăsături, Tiffany a început în ultima vreme să dezvolte o paletă de culori mai mare, incluzând aici negru, albastru, lila. A dezvoltat de asemenea şi mai multe tipare de blană, care de obicei apar încă de la naştere. Blana este descrisă ca fiind semi-lungă. Pisica Tiffany este atât de moale şi asemănătoare cu o păpuşă de pluş, încât îţi doreşti să o ţii în braţe toată ziua. Din moment ce această rasă nu are blană interioară, ceea ce înseamnă şi că nu îşi pierde părul atât de mult, atunci nu este nevoie nici de un toaletaj foarte atent. Blana îi creşte foarte încet, ajungând la lungimea normală în aproape doi ani de zile. În această perioadă, blana cunoaşte formaţiuni adunate, în special în jurul gâtului şi sub bărbie. Urechile prezintă în interior o blană densă care în general este mai deschisă la culoare decât restul corpului. Blana se îndeasă considerabil pe picioarele din spate pe măsură ce pisica ajunge la maturitate, iar pe coadă se va dezvolta asemenea unei pene.

Caracteristici generale: Crescătorii responsabili pentru reacceptarea acestei rase s-au concentrat mai mult pe retenţia conformaţiei tradiţionale, pe obţinerea unei rase de pisici sănătoase, aşa cum a fost rasa în America în 1967 – 1987.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm și cu o musculatură destul de bine dezvoltată. În general, corpul acestei pisici este greu de identificat datorită lungimii blănii.
Cap: Este foarte rotund, cu o bărbie și cu maxilare puternice, ferme. Botul are mustățile rotunjite. Obrajii îi sunt proeminenți, iar nasul este scurt cu o curbă ușoară. Atunci când culoarea blănii este mai neagră, trăsăturile capului nu se observă atât de bine, dar când blana este mai deschisă la culoare, pisica îşi scoate în evidenţă frumuseţea.
Urechile: Sunt mici comparativ cu restul corpului şi ascuţite. Sunt largi la bază şi au forma unui semicon. Urechile îi sunt uşor orientate înspre în faţă, dând impresia că este mereu în alertă.
Ochii: Sunt parcă transcedentali, dintr-o altă lume. Au o culoare aurie, mată. Sunt uşor oblici şi ridicaţi înspre urechi. Partea de sus este uşor mai dreaptă, în timp ce partea de jos este rotunjită.
Coada: Are o lungime medie înspre mare, dar în perfectă proporție cu restul corpului. Coada este acoperită de o blană densă, care lasă impresia că ar semăna cu o pană.
Blana: Din momentul în care crescătorii de Chantilly-Tiffany au început să concentreze pe alte aspecte ale acestei rase, pisica Tiffany a dezvoltat o paletă de culori mult mai variată, incluzând aici şi negru, albastru, maro sau lila. Blana îi este moale şi semilungă, fără blană interioară.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Chantilly-Tiffany combină într-un mod perfect docilitatea cu activitatea. Poate să stea liniştită pentru o lungă perioadă de timp, lenevind fericită în braţele persoanelor pe care le iubeşte. Această calitate o transformă pe pisica din rasa Chantilly-Tiffany într-un companion de călătorie ideal, dar şi un animal de companie perfect pentru casă, pentru persoanele aflate în perioada senioratului şi a celor cu un handicap fizic. Aceste pisici reuşesc să creeze o legătură perfectă cu oamenii, alegând una sau două persoane din casa în care locuieşte, pe care să le acopere cu o dragoste infinită. Acestora le vorbeşte într-o voce caracteristică moale, ciripitoare, dulce, iar dacă primeşte acelaşi răspuns de la oameni, atunci va reacţiona excelent. Este recunoscută ca fiind o pisică blândă, loială, un companion devotat, căreia îi place să se joace şi să îşi urmărească stăpânii prin casă, dar fără să o facă într-o manieră enervantă sau milogitoare. Pisica Chantilly-Tiffany reacţionează perfect atunci când primeşte atenţia pe care o merită. Nu le place să fie lăsate singure perioade lungi de timp, iar dacă acest lucru se întâmplă, în general pisicile vor deveni melancolice, tăcute. În concluzie, pentru persoanele care sunt aproape tot timpul plecate, această pisică nu este o soluţie. Este o pisică pentru familie excelentă, înţelegându-se perfect cu copiii şi deşi poate să fie rezervată cu străinii, nu este fricoasă sau uşor de speriat. Abilitatea sa de a rămâne calmă şi neclintită o face de asemenea perfectă pentru o casă în care sunt deja animale.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Chantilly-Tiffany este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. O atenţie deosebită necesită totuşi urechile, care au foarte multă blană în interior, ceea ce înseamnă că pot să adune foarte repede ceară. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Chantilly-Tiffany este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– cardiomiopatia hipertrofică apare atunci când mușchiul inimii se îngroașă anormal de mult. Deși în general este o boală care se transmite pe cale genetică, la rasa Cornish, această boală nu pare să fie transmisă astfel;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close