Pisica din Rasa Burmilla

2K
Pisica Burmilla

Informații Generale:

Rasa de pisici Burmilla a fost creată în anul 1981 ca urmare a unei încrucişări accidentale dintre o femelă Lilac Burmeză şi un mascul Chinchilla Argintiu, ambele aparţinând Baronesei Miranda von Kirchberg. Conform poveştii apariţiei, masculul Chinchilla Argintiu, pe numele său Sanquist şi femela Burmeză, Faberge, îşi aşteptau perechile pentru împerechere, când au devenit interesaţi unul de celălalt. Aproape că s-a înfiripat o poveste de iubire. Posibil ca la un moment dat o să se scrie o carte sau să va face un film despre această întâmplare. Deşi Faberge a fost mai târziu trimisă să se împerecheze cu o altă pisică din rasa ei, aceasta a reuşit să aducă pe lume nişte pisicuţe care nu erau nici pe departe asemănătoare cu Burmeza. Pisicile pe care le-a adus pe lume şi care mai târziu s-a descoperit că îl aveau ca şi tată pe motanul Sanquist, erau patru femele: Galatea, Gemma, Gabriela şi Gisella. Erau atât de frumoase, încât Baroneasa a ales să le ţină pentru a pune bazele unei noi rase de pisici.

S-au continuat încrucişările cu pisici Burmeze, ceea ce a permis menţinerea caracteristicilor intacte. La puţin timp după această reuşită, Baronesa a format Asociaţia Pisicilor Burmilla pentru a promova această nouă rasă distincă de pisici. O altă crescătoare de pisici, Therese Clarke, carea a adoptat-o pe Gemma din stocul original, a pus de asemenea bazele Clubului Pisicilor Burmilla în anul 1984. În anul 1990, rasa Burmilla a fost recunoscută şi i-a fost permis statului de pisică de Competiţie.

Nume Burmilla
Origine Marea Britanie
Grupă Pisică de mărime medie
Înălțime înălțime medie
Greutate Femela 3,5 – 4 kg, Mascul 3,7 – 4,5 kg
Speranță medie de viață  până la 10 – 15 ani
Culoare  argintiu, auriu.
Temperament Venind din partea strămoşilor Burmezi, pisica Burmilla are tendinţa de a fi extrem de sociabilă cu alţii, inclusiv cu alte pisici, cu câinii şi cu copiii. De asemenea, tinde să fie un animal de companie jucăuş şi foarte curios.
Caracteristici Distinctive Una dintre trăsăturile cele mai pregnante ale pisicii Burmilla este conturul negru din jurul ochilor, care arată ca şi când ar fi fost făcută cu rimel de către un make-up stylist extrem de priceput.

Descriere Fizică:

Pisica din rasa Burmilla este o pisică de dimensiuni medii, cu un aspect fizic asemănător cu cel al pisicii Burmeze. Prezintă o blană scurtă, densă şi mătăsoasă. Una dintre trăsăturile cele mai pregnante ale pisicii Burmilla este conturul negru din jurul ochilor, care arată ca şi când ar fi fost făcută cu rimel de către un make-up stylist extrem de priceput. Datorită faptului că are gene ale pisicii Chincilla în corpul ei, pisica Burmill poate să poarte gena cu păr lung. Acest lucru înseamnă că este posibil ca pisici cu păr lung să fie născute din părinţi care au părul scurt.

Pisica Burmilla
Caracteristici Generale Impresia generală a pisicii din rasa Burmilla este de eleganţă, respectiv o pisică străină elegantă, de dimensiuni medii, cu ochii verzi şi scoşi puternic în evidenţă de culoarea liniei care îi înconjoară.
Corp Are un corp de o lungime medie, ferm și cu o musculatură bine dezvoltată. Conformația generală se referă la o variantă de mijloc între pisicile zvelte, cele de statură mai mică și cele mai îndesate. Corpul este destul de înălțat de la sol, ceea ce înseamnă că are picioare destul de lungi.
Cap Forma capului este uşor rotunjită înspre vârf, cu o lăţime medie între urechi, mai lat la nivelul sprâncenelor, continuându-se înspre gât într-o formă mai scurtă, tăiată. Văzută din profil, această pisică prezintă un stop al nasului destul de elegant. Vârful nasului şi bărbia ar trebui să îi fie pe aceeaşi linie. Bărbia îi este fermă cu o adâncime considerabilă.
Urechi Sunt medii înspre mari, largi la bază şi cu vârfuri uşor rotunjite, care au o uşoară curbură înspre înainte atunci când sunt văzute din profil. Văzute din faţă, linia exterioară a urechilor se intersectează elegant şi se continuă cu linia feţei. Acest lucru s-ar putea să nu fie la fel şi la masculii ajunşi la maturitate.
Ochi Sunt mari, aşezaţi destul de distanţaţi unul de celălalt, la un unghi oblic. Prezintă o linie curbată într-un unghi înspre nas. Caracteristica principală şi distinctivă a ochilor acestei pisici este dată de linia de demarcaţie din jurul lor, care lasă impresia că a fost machiată, rimelată. Culoarea ochilor trebuie să fie orice variante de verde, dar este preferat verdele clar. Sunt luminoşi şi expresivi.
Coadă Are o lungime medie, este puțin mai groasă la bază și mai subţire înspre vârf. Este purtată cu eleganță.
Blană Blana poate să vină în două variante, respectiv scurtă şi lungă. Cea scurtă prezintă o textură mătăsoasă, fină cu o blană interioară suficientă pentru a oferi firelor de păr un unghi destul de mare. Blana lungă este fină şi mătăsoasă, cu excepţia zonei umerilor. Nu prezintă o blană interioară. Smocurile din vârfurile urechilor sunt de preferat atunci când se vorbeşte despre această pisică.

Culoarea blănii poate să fie Argintie sau Aurie. Cea Aurie este asemenea mierii, prezentând totodată mai multe nuanţe, de la intens până la deschis. Bărbia, mustăţile şi pieptul pot să fie de o culoare mai deschisă. Există două variante de culori Aurie, respectiv Shaded şi Tipped. Pentru prima variantă, cea umbrită, acoperă aproximativ 1/3 din lungimea firului de păr. Blana de pe spate, cap, urechi şi de pe partea superioară a cozi trebuie să fie umbrită şi cu culoare. Bărbia, smocurile urechilor, stomacul, pieptul, interiorul picioarelor şi a cozii trebuie să fie de culoarea bazei firului de păr. În mod general, pisica acoperită de o culoare Shaded trebuie să fie mai închisă la culoare decât varianta Tipped. În ceea ce priveşte varianta Tipped, aceasta acoperă aproximativ 1/8 din lungimea firului de păr. Blana de pe spate, cap, urechi şi partea de sus a cozii este acoperită cu culoare, distribuită în mod egal. Sunt permise inele întrerupte pe picioare. Această variantă de blană este mult mai deschisă la culoare decât celelalte.

Personalitate:

Pisica Burmilla

Pisica din rasa Burmilla pare a fi o pisică independentă şi libertină la suprafaţă, dar imediat va face ceva prostesc care te va face să râzi. În general îşi iubeşte stăpânii, oamenii cu care îşi petrece majoritatea timpului său, fiind o pisică uşor de ţinut şi alături de care viaţa este o plăcere. Are o personalitate frumoasă şi este în mod natural blândă. Venind din partea strămoşilor Burmezi, pisica Burmilla are tendinţa de a fi extrem de sociabilă cu alţii, inclusiv cu alte pisici, cu câinii şi cu copiii. De asemenea, tinde să fie un animal de companie jucăuş şi foarte curios. Este o pisică deşteaptă şi uneori machiavelică, dar nu atât de mult încât să facă tot timpul probleme. Pisicii Burmilla îi face plăcere să simtă că face parte din familie şi reuşeşte să se adapteze în orice fel de casă.

Va aprecia dacă va avea un spaţiu doar al ei şi eventual o zonă de unde să poată să iasă la lumina soarelui pentru a se întinde. Se adaptează foarte ușor la mediul înconjurător, acestea fiind niște pisici alături de care conviețuirea este o plăcere. Fiecare situație în care se află este tratată cu încredere și cu foarte multă convingere. Trebuie să știi că dacă dorești o pisică sănătoasă și fericită, atunci trebuie să interacționezi cât de mult puteți cu ea. Jocurile nu trebuie să lipsească din casă, pentru că este o pisică cu destul de multă energie. Dacă rămâne singură acasă va trebui să aibă tot timpul activităţi cu care să îşi ocupe timpul.

Toaletaj: 

Blana pisicilor din rasa Burmilla este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii freci din când în când blana cu o piele de căprioară, o vei putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uita nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încerci să o înveți cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăierea unghiile se face cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă șterge-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evită în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordă atenție și litierei în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o litieră murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli și Afecțiuni:

Pisica din rasa Burmilla este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul în care pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– concentrație neobișnuit de mare de uree sau creatinină în sânge, ceea ce ar putea să denote o disfuncționalitate a rinichilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close