Pești din specia Wahoo

510

 

Informaţii generale:

Această specie de pești este prezentă în Oceanul Atlantic, Indian și Pacific, în apele tropicale și subtropicale, inclusiv în marea Mediteraneană și Caraibeană. În Pacificul de Est, acest pește apare din zona Baja de Nord pana în Golful Californiei, din sudul până în nordul Peru, inclusiv insulele oceanice. Specia de pești Wahoo (Acanthocybium Solandri) sunt pești oceanici din zona tropicală, care reușesc să atingă viteze de deplasare uimitoare. Wahoo se găsesc de obicei în grupuri mici sau chiar indivizi izolați în zona recifurilor de corali, a barierelor de corali și în alte ecosisteme pelagice. În zona Noua Zeelandă, acești pești se găsesc în apropiere de Marea Barieră de Corali, Marea de Corali. În timpul verii, zona lor se extinde mult înspre sud, urmând curenții calzi de apă. În ciuda aspectului și a liniilor sale asemănătoare unui macrou, unele studii au arătat faptul că acest pește Wahoo provine mai degrabă din linia billfish, pentru că asemenea marlinului, și acestora le lipsesc deschizăturile pentru branhii. Totuși, ultimele descoperiri și studii genetice au arătat că peștii din specia Wahoo

  Nume: Wahoo (Acanthocybium Solandri)

Originea: Oceanul Pacific, Oceanul Indian și Oceanul Atlantic, Marea Mediteraneană și marea Neagră

Tip: pești de dimensiuni medii – mari

Lungime: 90 – 150 cm (maturitate 75 – 90 cm)

Greutate: 70 – 90 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 6 ani

Culoare:  albastru – argintiu

Comportament: Fiind un pește oceanic, o specie pelagică, acesta este găsit adeseori în mici grupuri sau chiar singuri. Nu vor fi văzuți niciodată în bancuri de dimensiuni mari.

Caracteristici distinctive: În a doua jumătate a corpului, atât pe burtă cât și pe spate, peștele Wahoo prezintă două aripi ascuțite, mici. Coada îi este subțire și alungită, asemănătoare unei semiluni. Botul îi este mare și puternic, cu un șir de dinți mici.

sunt mai apropiați de peștii ca și macrou sau ton. În ceea ce privește genetica, cercetătorii din America au finalizat recent un studiu asupra structurii genetice a populației de Wahoo de pe suprafața întregii lumi. Nu au descoperit nicio diferență genetică semnificativă între mostrele luate de pe întregul glob, ceea ce reprezintă un rezultat surprinzător având în vedere faptul că majoritatea celorlalți pești, cum este tonul, billfish și rechinii oceanici prezintă o structură clară și definită a populației în oceanele lumii. Acest lucru sugerează faptul că adultul Wahoo și progeniturile sale se deplasează fără nicio problemă din Oceanul Indian înspre Oceanul Pacific și înspre vest, înconjurând Capul Bunei Speranțe, în Oceanul Atlantic. Cercetătorii Americani susțin că descoperirile lor demonstrează faptul că peștii din specia Wahoo sunt singurele vertebrate cunoscute care au o distribuție globală neschimbată genetic a populației. La fel ca majoritatea peștilor oceanici pelagici, Wahoo sunt pești care cresc foarte repede, și care nu trăiesc foarte mult. Un studiu recent a arătat că durata medie de viață a acestui pește se situează în jurul a 5 – 6 ani, ajungând la o lungime de 92 cm femelele la maturitate (ating această lungime în primele șapte luni de viață). Un pește prins în Caraibe și marcat, a crescut 10 kg în 10 luni, în timp ce cel mai mare Wahoo cunoscut are peste 1,6 m lungime. Femelele cresc în general mai mult decât masculii. Această creștere fenomenală se datorează și dietei de care au parte peștii Wahoo. Despre depunerea icrelor nu se cunosc foarte multe aspecte, dar totuși se crede că este influențată de anumite perioade și locuri. Ei depun peste 6 milioane de ouă (o femelă de aprox 130 cm). Pe lângă faptul că sunt extrem de apreciați pentru carnea foarte bună la gust, peștii din specia Wahoo sunt recunoscuți pentru viteza lor. Viteza de deplasare a peștilor Wahoo este una dintre cele mai mari dintre toți peștii. În anul 1964, oamenii de știință de la Universitatea din California au măsurat viteza unui pește Wahoo cu ajutorul unei mulinete de pescuit special modificată. Tehnica lor era una ingenioasă, având în vedere faptul că nu existau atunci computere, sateliți și GPS. Au descoperit atunci că un pește Wahoo de 113 cm ajunge la o viteză de vârf de 77 km/h, după primele 10 secunde de când începe să înoate. Cu un potențial de creștere la aproximativ 2 m și 83 kg, este foarte probabil ca un Wahoo mare să poată atinge viteze de peste 100 km/h.

Taxonomie: Animalia – Chordata – Actinopterygii – Perciformes – Scombridae – Acanthocybium Solandri

Nume oferite de-a lungul timpului: Acanthocybium Forbesi (Seale 1912), Cybium Petus (Poey, 1860), Cybium Sara (Lay & Bennett, 1839), Cybium Solandri (Cuvier, 1832), Cybium Verany (Doderlein, 1872).

Nativ din Oceanul Atlantic – Central-Estic; Atlantic – Central Vestic; Atlantic – Sud-Est; Atlantic – Sud-Vest; Oceanul Indian – Vestic; Oceanul Indian – Estic; Marea Neagră și Marea Mediteraneană; Oceanul Pacific – Estic Central; Oceanul Pacific – Nord-Vest; Oceanul Pacific – Sud-Vest; Oceanul Pacific – Sud-Est; Oceanul Pacific – Central-Vestic.

 

Descriere fizică:

Peștii din specia Wahoo fac parte din categoria peștilor medii-mari, cel mai mare pește înregistrat fiind de 71.9 kg, deși există anumite documente care indică pești de 91 kg. Forma corpului lor este una lungă, destinată deplasării cu viteză. Prezintă aripa dorsală mică și lungă, pornind din dreptul aripioarelor laterale. În a doua jumătate a corpului, atât pe burtă cât și pe spate, peștele Wahoo prezintă două aripi ascuțite, mici. Coada îi este subțire și alungită, asemănătoare unei semiluni. Botul îi este mare și puternic, cu un șir de dinți mici. Culoarea corpului îi este albastru-argintiu.

Comportament:

Fiind un pește oceanic, o specie pelagică, acesta este găsit adeseori în mici grupuri sau chiar singuri. Nu vor fi văzuți niciodată în bancuri de dimensiuni mari. Perioada de depunere a icrelor este din Mai până în Octombrie în zona Golfului Mexic, Bahamas și Bermuda. În zona St Peter și St Paul, depunerea icrelor are loc în Aprilie și Mai. Indivizii capturați în aceste zone sunt în marea lor majoritate pești care au venit să își depună icrele. O femelă poate să depună la fiecare 2 – 6 zile câte un calup de icre, în total de aproximativ 20 – 60 de ori în timpul perioadei de depunere. Dacă facem un calcul cu privire la numărul de ouă depuse, ar reieși între 30 – 93 milioane de ouă pentru fiecare femelă. Este un pește care crește foarte repede și care are o mortalitate foarte ridicată. Peștele din specia Wahoo prezintă semne de maturitate sexuală foarte devreme, de obicei în primul an de existență. Perioada reproductivă a femelelor începe de la vârsta de 1 an, iar pentru masculi la vârsta de 2 ani. Pot să trăiască până la 9 ani.

Statut Specie:

Populația este estimată a fi relativ stabilă, în primul rând datorită ratei lor foarte rapide de creștere și potențialul reproductiv foarte mare. Captura la nivel mondial a crescut gradual de la 100 t în anul 1960, la 3.392 t în anul 2006.

În Oceanul Atlantic se estimează că populația existentă a fost de aproximativ 3.085 mt în anul 1997 și de 920 mt în 1985, ceea ce arată o variație importantă de la un an la altul. Cea mai recentă analiză a stocului de pești Wahoo din Atlantic a fost făcută în 2007 și a arătat că nu există o scădere în populația de pești, deși datele erau departe de a fi suficiente. Pescuitul individual însemna 20 – 25 kg de pește per ieșire, fără să existe un trend foarte clar. Între anii 1990 și 2009, pescuitul recreațional din Atlantic și Golful Mexic a fluctuat în a obține între 22.000 și 110.000 pești/an. Dar și aici nu a existat un trend clar. Această specie de pești este apreciată pentru carnea sa, fiind pregătită și vândută la nivel mondial. Este un pește sportiv foarte bine văzut de pescari. În această zonă, peștele din specia Wahoo este încadrat ca și ”Least Concern”.

În zona Mediteraneană, acest pește nu este monitorizat pentru că apare sporadic. Și aici, peștele Wahoo este încadrat în zona ”Least Concern”.

În Oceanul Pacific, în zona tropicală estică, datele arată o creștere recentă a capturii acestui pește, fără să existe în schimb date care să arate că pescuitul afectează populația.

La nivel global, s-a arătat recent că această specie are o conectivitate genetică globală. Totuși, datorită faptului că este o specie care se reproduce într-un ritm foarte crescut și ajunge la maturitate foarte repede, este încadrată și la nivel global în zona ”Least Concern”.

Această specie de pești Wahoo este pescuită în scopuri comerciale sau doar recreaționale. La fel ca multe alte specii de pești pelagici, Wahoo acumulează mercur în carnea lor.

Distribuția peștelui din specia Wahoo include și un număr de Zone Marine Protejate. Există anumite măsuri de conservare, dar sunt foarte puțin dezvoltate. În Oceanul Atlantic, zona Americii, recoltarea acestor pești este interzisă dacă se face cu cârlige sau linii de cârlige. În Pacificul Estic, timp de 62 zile pe an, se închide pescuitul la acest pește. Timp de două luni pe an se închide de asemenea și în Pacificul de Vest și Central, pentru pescuitul cu FAD (Fish Aggregating Devices). Statutul peștelui Wahoo în Atlanticul de Vest și Central este necunoscut. Datele obținute din această zonă sunt folosite pentru îmbunătățirea cunoașterii tiparelor de migrare, caracteristicile reproductive și habitatele critice. Totuși, mai este nevoie de multe alte date pentru a reuși să se obțină informații coerente cu privire la vârstă, creștere și mortalitate, precum și structura acestei specii.

Hrana:

Peștele din specia Wahoo se hrănește cu alți pești și cu calmari. În zona Arhipelagurilor Sao Pedro și Sao Paulo, peștele Wahoo se hrănește cu cafalopode, printre care peștele Flying Fish (Cypselurus Cyanopterus) este un element hrănitor foarte important pentru ei. Alți pești apreciați de stomacul peștelui Wahoo sunt și Oxyporhamphus Micropterus și Dactylopterus Volitans.

Despre acest pește se știe că poartă în stomacul său un tip de vierme de dimensiuni mari, cunoscut ca și Hirudinella Ventricosa. Acest vierme nu afectează partea de pește pe care oameni o mănâncă și de asemenea, peștele Wahoo pare a a nu fi deranjat fizic de existența viermelui în interiorul său.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close