Paraziții externi în cazul porcușorului de guineea

6.1K

paraziti porcusorMulți oameni cred că dacă porcușorii de guineea trăiesc într-o casă curată nu au cum să aibă pureci sau păduchi. Tocmai din acest motiv nici nu dau atenție simptomelor, considerând că sunt doar faze trecătoare în viața porcușorului de guineea. Din nefericire, paraziții externi pot apărea în viața porcușorului indiferent cât de curată e casa dumneavoastră sau cușca sa. Atfel, un porcușor luat din pet shop poate fi purtător de ouă de păduchi sau purici. O dată ajuns în casă, îi va infesta și pe ceilalți, în cazul în care aveți mai mulți. O altă sursă de paraziți este fânul din comerț, care, deși se presupune că este sterilizat, uneori mai poartă și astfel de insecte. Nu vă faceți griji: nici purecii, nici păduchii porcușorului de guineea nu stau pe gazde umane!

Simptome

În primul rând, precizăm că acest articol nu reprezintă o sursă de informații pentru a stabili un diagnostic sau un tratament, ci se dorește a fi un ghid sumar de depistare a unor potențiale probleme. Dacă observați oricare din simptomele descrise mai jos, o vizită la veterinar este imperios necesară pentru stabilirea unui diagnostic exact și a tratamentului. Printre simptomele cele mai larg întâlnite se număra scărpinatul. Chiar dacă în anumite limite scărpinatul este normal pentru un blănos precum porcușorul dumneavoastră de guineea, scărpinatul exagerat și insistent este un semnal de alarmă. În unele cazuri, porcușorul scoate și sunete care-i arată clar disconfortul. De asemenea, dacă se scarpină repetat în zone precum interiorul șoldurilor, puteți observa apariția unor răni ușoare. Mare atenție: dacă nu le tratați la timp, pot cauza infecții! Uneori veți observa descuamarea pielii, mai ales în zona urechilor. Chiar dacă acesta e semnul și altor afecțiuni, combinat cu scărpinatul frecvent poate duce la concluzia existenței unor paraziți externi. Și totuși, cel mai vizibil semn e însăși prezența micilor gângănii în blana porcușorului dumneavoastră de guineea. De obicei, insectele sunt vizibile pe firul de păr, mai ales în zona fundului, sub forma unor puncte închise la culoare. Dacă aveți un porcușor cu blana într-o culoare închisă, nu-i veți observa.

Pureci, păduchi și tratamente

Purecii sunt foarte periculoși pentru sănătatea porcușorului dumneavoastră putând să ducă chiar la moartea sa. Aceste insecte se hrănesc sugândporcusor de guineea sângele gazdei pe care o parazitează. În cazul acestora tratamentul recomandat constă, de obicei, în aplicarea unor soluții chimice în blana din ceafă, între urechi. Medicamentul trebuie aplicat în două doze la interval de 15 zile. Tratamentul trebuie însoțit de o curățenie generală și dezinfectarea cuștii și a accesoriilor. În cazul în care problema persistă, medicul veterinar vă poate recomanda un alt tratament deoarece există două specii de pureci, fiecare reacționând la alt produs. Avantajul acestor medicamente este că asigură și o deparazitare internă. Păduchii nu sunt atât de periculoși, dar starea de disconfort pe care o crează poate afecta porcușorul, acesta pierzând în greutate și fiind într-o stare proastă cam tot timpul. Acest parazit reacționează la aceleași medicamente ca și purecii, dar poate fi îndepărtat și cu ajutorul unor șampoane speciale sau a unor pudre pe bază de plante. Dacă alegeți produsele naturiste, fiți siguri în prealabil că este vorba de păduchi și nu pureci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close