Papagali din Specia Blue-Fronted Amazon

1.5K
Informaţii generale:

Numele ştiinţific al acestui papagal este Amazona Aestiva, care a fost descris pentru prima dată de Linnaeus în anul 1758. Mai este cunoscut şi sub denumirea de Papagalul cu Fruntea Albastră sau Papagalul cu Fruntea Turcuoaz. Este nativ în zonele din Bolivia, Brazilia, Paraguay şi Nordul Argentinei. În sălbăticie aceşti papagali trăiesc în stoluri în zone împădurite, acolo unde se pot hrăni cu fructe, seminţe, nuci. Papagalii Amazon cu Fruntea Albastră sunt printre cele mai comune păsări ţinute ca şi animale de companie, şi care, cu toate că numele spune altceva, au culoarea de un verde lămâie. Atunci când vreţi să cumpăraţi un papagal ca acesta este indicat să mergeţi la un crescător de păsări care să verifice originile păsării şi sănătatea acesteia. Încercaţi de asemenea să petreceţi cât mai mult timp alături de aceste păsări înainte de a le achiziţiona, pentru a vedea dacă într-adevăr este ceea ce vă doriţi. Dacă vedeţi şi observaţi un papagal Blue Fronted Amazon în mediul său natural, puteţi să vă faceţi o idee despre ceea ce înseamnă traiul alături de unul.

Vânzările Ilegale. Popularitatea acestui papagal din specia Blue Fronted Amazon, datorită abilităţii sale de a imita sunetele şi a penajului

  Nume: Blue-Fronted Amazon

Originea: Bolivia, Brazilia, Paraguay, Argentina

Grupa: de dimensiuni medii

Inaltime:  30 – 36 cm

Speranta medie de viata: peste 50  ani

Culoare: verde, albastru pe faţă.

Temperament:  Sunt nişte păsări extrem de inteligente şi iubitoare. Inteligenţa lor înseamnă nu doar că sunt foarte uşor de dresat, dar şi că pot să imite sunete, fiind consideraţi unii dintre cei mai buni vorbitori dintre speciile de Amazon.

Dresaj:  Pe lângă faptul că pot să înveţe cuvinte, inteligenţa acestor papagali le permite să fie dresaţi şi în ceea ce priveşte zborul. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult.

Caracteristici distinctive: Chiar deasupra mandibulei au pene de culoare albastră, care se modifică în alb şi galben. Penele galbene pot să se întindă în jurul capului, a ochilor şi a gâtului. Picioarele şi ciocul sunt gri.

său frumos, a dus la creşterea vânzărilor ilegale, respectiv la vânarea acestor papagali încă de când eclozează. De exemplu, în 19 Septembrie 2008, 225 de Papagali Blue Fronted Amazon care au fost ascunşi în cutii de legume au fost identificaţi de poliţia din Brazilia în urma unui telefon anonim. Aceştia au fost mutaţi într-un centru de reabilitare a animalelor, unde existau un total de 400 de pui de papagali Amazon confiscaţi doar în acel sezon. Papagalii nu aveau mai mult de doi sau trei săptămâni. Din păcate 53 dintre aceştia au murit la scurt timp. Acest furt de papagali pui sau adulţi din sălbăticie a fost ilegal în Brazilia cu decade în urmă, dar continuă să se întâmple, existând totodată şi o cerere foarte mare pe piaţă. În anul 1997 a început proiectul Papagaio Verdadeiro. Cu baza în Caimand Lodge, scopul era de a manageria şi conserva Papagalul Blue Fronted Amazon. În primul an al proiectului au fost identificate peste 27 de cuiburi şi au fost urmărite patru păsări tinere prin intermediul unor echipamente radio.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalul Blue Fronted Amazon este similar cu papagalul Orange-Winged Amazon, dar este în general mai mare. Papagalul Blue Fronted este în principal verde, dar totuşi, există şi puţină culoare la aceste păsări. Penele au marginile acoperite cu un marcaj negru. Chiar deasupra mandibulei au pene de culoare albastră, care se modifică în alb şi galben. Penele galbene pot să se întindă în jurul capului, a ochilor şi a gâtului. Picioarele şi ciocul sunt gri. Aceste păsări pot să ajungă până la lungimi de 36 cm. Există o variaţie considerabilă în coloraţia şi în marcajele acestor papagali Blue-Fronted. Uneori albastrul este de fapt un turcuoaz vivace, de unde şi numele de Turquoise-Fronted Amazon. Uneori albastrul îi acoperă întreaga faţă. Aripile, atunci când sunt întinse, vor arăta culori vii roşii şi violet. Există de asemenea şi mai multe mutaţii de Blue-Front, dar acestea nu sunt în general existente pe piaţă. Aceste mutaţii sunt Lutino – atunci când penele galben deschis sunt înlocuite cu alb; Cinnamon – prezintă o culoare galbenă; Albastru – o altă mutaţie care produce păsări albastre în întregime, cu marcaje galben pal.

Personalitate:

Papagalii din specia Blue-Fronted Amazon prezintă partea lor de probleme atunci când vine vorba de comportament. Masculii tind să fie mai agresivi, mai ales atunci când se apropie de maturitatea sexuală. Agresivitatea se exprimă sub formă de muşcat şi strigat. Această tendinţă poate să fie eliminată sau îndepărtată prin oferirea unui mediu înconjurător ideal şi cu un dresaj propice. Odată cu înlăturarea problemelor de agresivitate, papagalul din specia Blue-Fronted Amazon va deveni un animal de companie excelent. Sunt nişte păsări extrem de inteligente şi iubitoare. Inteligenţa lor înseamnă nu doar că sunt foarte uşor de dresat, dar şi că pot să imite sunete, fiind consideraţi unii dintre cei mai buni vorbitori dintre speciile de Amazon. Trebuie să aveţi grijă la ceea ce spuneţi de faţă cu acest papagal pentru că pot învăţa foarte repede vocabularul şi pentru că tind să înveţe acele cuvinte care sunt spuse cu multă emoţie în voce, poate ar fi mai bine să nu le audă. Pe lângă faptul că le place să înveţe noi cuvinte şi noi comenzi, papagalului Blue-Fronted Amazon îi place să se caţere, să zboare şi să mestece. Acest lucru înseamnă că trebuie să îi oferiţi o cuşcă excelentă pentru aceste activităţi, iar atunci când sunt afară, trebuie să fie supravegheaţi. Dacă îi lăsaţi singuri, va trebui să faceţi faţă consecinţelor. Nu sunt timizi, ci sunt extrem de curioşi şi prea inteligenţi pentru a sta cuminţi într-un singur loc. Fiind jucăuşi şi sociabili prin însăşi natura lor, aceştia tânjesc după stimulare. Pentru a fi un companion perfect pentru papagalul Blue-Fronted Amazon, trebuie să vă asiguraţi că puteţi să alocaţi destul timp în fiecare zi alături de acesta. Atunci când sunt în cuşcă, trebuie să aibă destule jucării pe care să le mestece, să le investigheze şi să se caţere. Sunt păsări deştepte, ceea ce înseamnă că jocurile de tip puzzle sunt perfecte pentru ei.

Reproducere. Aceste păsări sunt în general reproduse în captivitate. Dar în acest caz, sexele papagalilor trebuie să fie confirmate şi perechile să creeze o legătură puternică. Vor avea nevoie de o cutie pentru cuib de aproape 1 metru înălţime şi cu un diametru de 30 – 35 cm şi o deschidere de 10-12 cm. Puneţi un material moale ca şi pat pe fundul cutiei. Femela va depune 2 – 4 ouă pe care le va incuba timp de 29 zile. Papagalul pui va părăsi cuibul la aproximativ 9 săptămâni. În unele cazuri, femela nu va hrăni toţi puii, astfel că un crescător trebuie să fie atent cu acest aspect.

Papagalul Blue-Fronted Amazon poate să fie gălăgios dimineaţa devreme şi seara, după apusul soarelui. Gălăgia durează în general zece minute, pentru că se trezeşte şi încearcă să vă spună că s-a trezit. Atunci când sunt îngrijiţi corect, vor avea rarerori probleme de sănătate.

Dresaj

Papagalul Blue-Fronted Amazon este capabil să se adapteze foarte repede oricăror medii înconjurătoare şi mai ales la stăpânul său, fiind apoi pregătit pentru începerea dresajului. În general trebuie să îi acordaţi câteva zile pentru a se adapta, pentru a se obişnui că vocea voastră şi cu cuşca. Dresajul papagalului din specia Blue-Fronted Amazon este cea mai bună metodă împotriva agresivităţii. Făcut corect, dresajul îl va învăţa pe papagalul Amazon un limbaj pe care poate să îl înţeleagă şi prin intermediul căruia poate să comunice cu voi şi să pună bazele unei legături puternice între voi şi el. Pe lângă faptul că pot să înveţe cuvinte, inteligenţa acestor papagali le permite să fie dresaţi şi în ceea ce priveşte zborul. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

În sălbăticie, dieta papagalului din specia Blue-Fronted Amazon constă în fructe, plante, seminţe, nuci şi probabil unele proteine. O pasăre ţinută în cuşcă va putea avea parte de o dietă mai variată, incluzând aici un mix de seminţe sau o dietă de palete, multe fructe proaspete şi legume. Spre deosebire de alţi papagali, acestora li se poate oferi o mare parte din mâncarea pe care oamenii o mănâncă, fiind cunoscut faptul că le place foarte mult carnea de pui. Cu siguranţă vă va înştiinţa când este timpul pentru cină.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Specia de papagali Blue-Fronted Amazon, dacă este îngrijită în mod corespunzător se va îmbolnăvi foarte rar. Deşi este dificil de identificat care sunt semnele că papagalul are probleme de sănătate, unele dintre semnele care pot să fie suspecte sunt aripile lăsate, neatenţia, penajul ciufulit, lipsa apetitului faţă de mâncare, bolfe în pene, ochii parţiali închişi sau înlăcrimaţi, umflături ale pleoapelor, salivare excesivă. De asemenea, dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– Psittacosis (chlamydiosis sau febra papagalului)

– infecţiile cauzate de ciuperci, bacterii sau viruşi;

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome la papagalul vostru, oferiţi-i imediat un mediu călduros, sigur, la aproximativ 30 grade Celsius. Puneţi-i mâncarea şi apa aproape, dar în primul rând mergeţi cu el la veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close