Papagali din specia Barraband

701

 

Informaţii generale:

Sunt papagali care aparțin zonei Sud-Estice a Australiei, din Sudul New South Wales, până în cel mai de nord punct al Victoriei. Papagalul Superb (Polytelis Swainsonii), cum mai este cunoscut acest Papagal din specia Barraband ocupă o zonă destul de mică, iar reproducerea se întâmplă doar în zona sudică, mai jos de 330 latitudine sudică, acolo unde se adună în număr mare între râurile Murrumbidgee și Murray, precum și în zona pârtiilor vestice ale Great Dividing Range. Prezența acestor papagali superbi din specia Barraband în zona de nord a latitudinii 330 are loc doar în perioada finalului verii și până la începutul iernii. Acest lucru se datorează în principal dispersiei post reproducere înspre zonele nordice. Se întorc înapoi în Sud la finalul iernii și începutul primăverii. Această zonă în care se găsesc papagalii din specia Barraband este una cu o activitate agriculturală foarte bine dezvoltată, de unde și denumirea acestui ținut: ”Suberb Country”. Conflictul potențial al păsărilor cu agricultura a ridicat numeroase îngrijorări cu privire la dispariția acestei specii pe termen lung, pentru că fermierii fac tot posibilul să își apere recoltele sau câmpurile de invazia papagalilor. Numărul acestor papagali a cunoscut fluctuații mari, majoritatea din cauza

  Nume: Barraband – Papagalul Superb

Originea: Australia

Grupa: de dimensiuni mari

Inaltime: 36 – 40 cm

Speranta medie de viata: până la 50 ani

Culoare: verde cu capul galben

Temperament:  Activitatea papagalilor din specia Barraband este mult mai intensă dimineața și la finalul zilei, atunci când pot să fie văzuți pe pământ, căutând semințe, sau în copaci hrănindu-se cu florile acestora.

Dresaj:  Puteți să începeți stând în apropierea cuștii sale. Dacă papagalul rămâne calm, deschideți ușa cuștii și băgați mâna înăuntru încet. Țineți mâna acolo pentru câteva momente, fără să faceți mișcări bruște.

Caracteristici distinctive: Masculul adult are aceeași culoare verde deschis, cu fața galbenă, demarcată foarte bine de restul corpului prin intermediul unei benzi roșii poziționate la baza gâtului.

campaniilor de dezinsecție a culturilor împotriva iepurilor în primul rând, dar cu efect direct și asupra papagalilor care veneau în număr mare pentru a mânca semințele. La finalul anilor 1940 și începutul anilor 1950, specia de papagali Barraband era foarte comună, ajungând la un număr record la începutul anilor 1950. Totuși, în anii 1970 și 1980, schimbarea nivelului de prelucrare a pământului agricol ca urmare a industrializării puternice a aruncat asupra acestor papagali și o posibilă amenințare. Începând cu anii 1980, s-au demarat campanii de mapare a zonelor în care acești papagali aveau cuiburile și s-a încercat estimarea numărului de papagali. În mare parte a zonelor de reproducere, există o asociere între papagalii superbi și pădurile cu arbori cu clei roșu care există doar în apropierea cursurilor de apă (Eucalyptus Camldulensis). Dar deși papagalii își fac cuiburile în pădurile cu arbori cu clei roșu, ei caută hrană în zonele împădurite din apropiere. Cel mai mare declin al numărului de papagali a avut loc în Victoria, unde din cauza schimbărilor vegetației de la nivelul solului cauzată de introducerea unor specii de iepuri, această specie de papagali superbi aproape a dispărut. Astăzi, se crede că numărul de papagali care se întorc în zona Victoriei pentru a-și face cuibul este de mai puțin de 100 de perechi. Din fericire, în zona New Sout Wales nu au existat astfel de schimbări la nivelul solului. În urma studiilor, s-a estimat numărul papagalilor din această zonă la aproximativ 5000 de perechi. Fiind identificate totodată și anumite amenințări la adresa acestor papagali, s-au început niște programe menite să conserve specia. În acest moment, papagalul Barraband este considerat a face parte dintr-o specie Vulnerabilă, motiv pentru care au fost inițiate niște legi pentru protejarea lui.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalii din specia Barraband sunt papagali de dimensiuni mari, ajungând până la 40 cm. Sunt papagali cu o culoare verde deschis, cu o coadă lungă și cu un aspect gradat. Masculul adult are aceeași culoare verde deschis, cu fața galbenă și demarcată foarte bine de restul corpului prin intermediul unei benzi roșii poziționate la baza gâtului. Partea nevăzută a cozii este în general gri. Femela adult este de culoare verde ușor mai închis, iar fața le este acoperită de o culoare verde-albăstrui. Interiorul cozii este de asemenea gri, dar cu o margine de culoare roșiatică. Vocea acestor papagali este o notă alungită, terminată abrupt cu un sunet rostogolitor, care redat în scris ar suna astfel: currack, currack. Ciocul le este în general roz, iar deasupra ciocului și până în vârful capului se continuă culoarea galbenă a feței, ocolind foarte bine ochii. Ochii îi sunt rotunzi și negri. Aripile conțin pene de culoare albastră la interior, iar la suprafață sunt presărate pene de culoare verde.

Taxonomia acestei rase arată astfel:

Regnul: Animal

Ramura: Chordata

Clasa: Aves

Ordinul: Psittaciforme

Familia: Psittacidae

Specia: Polytelis Swainsonii.

Personalitate:

De-a lungul anului, papagalii din specia Barraband se adună în stoluri, timp în care nu par a fi separați în perechi, chiar și în perioada împerecherilor. Totuși, există o variație sezonieră a compoziției acestor stoluri. În afara sezonului de împerechere, stolurile conțin atât adulți, cât și papagali superbi adolescenți de ambele sexe, stoluri care pot să conțină peste 200 de indivizi. Totuși, stolurile tind să devină mai mici în perioada de primăvară, atunci când încep activitățile de realizare a cuiburilor. Femelele Barraband dispar în luna Septembrie, probabil pentru a se duce să clocească, lăsând doar masculii în stoluri. La finalul sezonului de reproducere, aceste stoluri de masculi vor fi înlocuite de către două sau trei perechi de papagali însoțiți de până la 10 papagali tineri. Activitatea papagalilor din specia Barraband este mult mai intensă dimineața și la finalul zilei, atunci când pot să fie văzuți pe pământ, căutând semințe, sau în copaci hrănindu-se cu florile acestora. În restul zilei aceștia stau pe ramurile cele mai înalte ale eucalyptului. Ocazional, acești papagali fac niște incursiuni de-a lungul râului, căutând un alt copac în care să se așeze și să rămână așa timp de câteva ore. Beau apă în general la primele ore ale dimineții și apoi târziu dupămasa.

Atunci când sunt ținuți în captivitate, Papagalii Barraband (Superbi) sunt foarte tăcuți, arătând o personalitate prietenoasă și foarte blândă. Sunt niște păsări extrem de sociabile și ar trebui să fie ținute alături de un companion sau alături de alte păsări. Reușesc să se adapteze foarte repede și ușor la noul mediu înconjurător, fiind niște păsări foarte rezistente. Sunt compatibile cu majoritatea celorlalte specii de păsări. Despre masculi se spune că pot să se preteze foarte bine ca și animale de companie, dar nu și femelele. Tot masculii sunt cei care pot să fie învățați să imite sunetele făcute de om, deși într-o măsură foarte modestă.

Reproducerea în captivitate se poate face dacă se cunosc câteva principii de bază. Astfel, femelele pot să depună ouă de două ori pe an, de fiecare dată între patru și șase ouă care trebuie să fie incubate pentru 20 – 22 zile. Cele mai bune rezultate se vor obține atunci când papagalii Barraband sunt ținuți într-o singură pereche într-o cușcă de peste patru metri lungime și doi metri lățime. Despre acest papagal se știe că poate să aibă o viață reproductivă de până la douăzeci de ani atunci când sunt ținuți în captivitate. Au nevoie de o cutie pentru cuib sau de o ramură goală de copac.

Dresaj

Papagalii din specia Barraband sunt niște păsări foarte blânde și inteligente, dar nu sunt foarte mari vorbitori. Abilitatea lor de a repeta unele cuvinte și sunete poate să fie îmbunătățită prin antrenamente repetate, dar nu vorbirea este punctul forte al papagalului Barraband. Un papagal Barraband poate sau nu să fie dresat pentru a sta pe mână atunci când este adus acasă. Și chiar un papagal îmblânzit este puțin timid la început. Trebuie să vă apropiați de el încetul cu încetul, mai ales dacă vorbim despre un papagal timid. În final, ideea de bază este că papagalul trebuie să învețe să aibă încredere în dumneavoastră. Puteți să începeți stând în apropierea cuștii sale. Dacă papagalul rămâne calm, deschideți ușa cuștii și băgați mâna înăuntru încet. Țineți mâna acolo pentru câteva momente, fără să faceți mișcări bruște. Unele magazine care vând papagali Barraband îi învață pe aceștia câteva comenzi înainte să îi pună în vânzare. Dacă totuși, papagalul dumneavoastră nu a învățat aceste comenzi, este momentul să îl dresați. Una dintre primele și cele mai importante comenzi pe care papagalul trebuie să o învețe este comanda care îl pune să stea pe mâna sau pe degetul dumneavoastră. Pentru asta, trebuie să puneți degetul pe burta papagalului, ceea ce îi va spune acestuia că poate să urce pe următoarea ramură. Odată făcut acest pas, restul o să fie tot mai simplu, în mare parte datorită faptului că deja ați câștigat încrederea papagalului.

Hrana:

Papagalii din specia Barraband au o dietă care constă în special din semințe combinate cu suplimente de muguri de semințe, precum și tot felul de fructe și legume. O dietă care să fie formată numai din semințe nu este bună pentru papagal. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că atunci când îl achiziționați, acesta trebuie să fie capabil să mănânce singur. Câteva exemple de astfel de suplimente sunt merele, perele, prunele, portocale, banane, piersici. O atenționare cu privire la avocado: nu hrăniți papagalul cu avocado pentru că este toxic pentru el. Nu îi oferiți mâncare foarte asezonată sau cu un conținut ridicat de grăsimi. Minerale și vitamine sunt necesare pentru a-i varia dieta, dar nu în perioadele în care este stresat. Dacă papagalul dumneavoastră are tendința să distrugă cuburile de calciu, ca și alternativă, calciul poate să fie transformat în praf și pus peste mâncare.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Barraband. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor. În schimb, papagalul Barraband nu va refuza niciodată o bucată de pâine.

Boli si afectiuni curente:

Papagalii din specia Barraband sunt predispuși la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de ei și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-i, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îi vedeți că beau prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că sunt prea slabi sau prea grași, că sunt letargici, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu ei la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close