Mustatile Pisicilor

13K

Astazi ne-am gandit sa vorbim despre mustatile pisicilor. Un subiect rar abordat, insa deloc de neglijat, avand in vedere importanta acestora pentru pisici. Poate credeai ca este doar un mit, insa, mustatile pisicilor sunt cu adevarat importante pentru ele, nu degeaba se spune ca daca tragem pisica de mustati nu mai prinde soareci. O vorba din popor, cu multa insemnatate in abilitatile pisicilor de a detecta lucrurile din jurul lor. Daca vrem sa facem o paralela, ele sunt la fel de sensibile ca varfurile degetelor de la oameni, prin urmare, simtul tactil, este una din functiile de baza ale acestora.

Mustati de Pisica
Mustatile pisicilor

Dar, hai sa vedem ce sunt mustatile cu adevarat.

Mustatile pisicilor (vibrissae) sunt fire de par asemanatoare ca structura cu firele normale de par, insa de doua ori mai groase decat un fir normal si mult mai lungi. In medie, lungimea lor respecta latimea corpului pisicii, tocmai pentru a “proteja” spatiul din jurul ei. Daca intr-un anumit spatiu incap mustatile, atunci incape si corpul ei. Mustatile sunt foarte bine ancorate in piele, de trei ori mai adanc decat un fir normal de par. In varful mustatilor se afla senzorii tactili si de presiune. Radacinile acestor senzori ajung in zone profunde, vascularizate si foarte bogate in terminatii nervoase. Ele sunt legate de musculatura, lucru ce permite mustatilor sa fie foarte mobile.

Mustatile sunt in numar de 12 pe fiecare parte a botului, ele sunt dispuse diferit de la pisica la pisica, urmand un model asemanator ampretelor de la degetele oamenilor. Fire de par asemanatoare se regasesc si deasupra ochilor si la nivelul membrelor anterioare. Ca orice fir de par si mustatile naparlesc natural, pe rand, la fel ca parul de pe corp, iar procesul de crestere dureaza cateva saptamani.

La puiutii mici, care au inca ochii lipiti, mustatile reprezinta singura modalitate de a cunoaste lumea inconjuratoare. Acestea pot fi rupte in procesul linsului, insa vor creste repede la loc. Puisorii de pisica au la nivelul buzei superioare receptori care pot detecta diferente mari de temepratura si care ii ghideaza catre mama lor.

Asa cum spuneam, mustatile reprezinta cel mai important organ de simt pentru pisici. Sunt un adevarat radar al mediului inconjurator. “Dispozitive” foarte sensibile, care simt si cea mai mica modificare a curentilor de aer, pozitia si forma fiecarui obiect. Cu ajutorul lor, în întuneric total, ele pot evita obstacolele, prin detecția variațiilor de presiune a aerului. Toate modificarile curentilor de aer din jurul obiectelor sunt receptionate de mustati, transmise prin senzori catre filetele nervoase si astfel transformate in informatiile de care pisica are nevoie pentru a se apara, hrani, vana etc.

Pozitia mustatilor este un adevarat mecanism de comunicare si un indicator pentru starea lor emotionala. Pisicile isi protejeaza mustatile lipindu-le de obraji in situatii stresante, cand sunt anxioase sau gata de atac. In situatii relaxate, mustatile sunt tinute lejer, orientate spre inainte.

In concluzie, mustatile pisicilor trebuie protejate, nu trebuie taiate, tunse, smulse sau supuse oricarui alt procedeu agresiv (mecanic) care sa le poata distruge. O pisica fara mustati este o pisica dezorientata, nu mai are posibilitatea sa “simta”ce se afla in jurul ei si prin urmare poate fi pusa in situatii periculoase. Daca se intampla ca, accidental, mustatile, sa fie rupte, nu trebuie sa ne ingrijoram, ci doar sa protejam pisica o perioada, mustatile vor creste la loc in cateva saptamani.

Sfaturi: Pentru confortul piscilor, hrana si apa trebuie oferite in boluri largi si nu foarte adanci, mustatile pisicii nu trebuie sa atinga marginile recipientelor.

Curiozitati: Missi (Fullmoon’s Miss American Pie), o femela Main Coon din Finlanda, detine recordul pentru cele mai lungi mustati masurate la o pisica, acestea avand 19 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close