Managementul Bolilor Cardiace la Caini

2.8K

un articol scris de Dr. Simona Macovei

Bolile cardiace reprezinta o serie de afectiuni ce impacteaza structura sau functionarea  inimii.  Printre cele mai frecvente afectiuni cardiace la caini sunt: aritmiile, valvulopatiile ( Valvulopatia mitrala degenerativa fiind printre cele mai citate ca frecventa), cardiomiopatiile (Ex. Cardiomiopatia diltativa), Insuficienta cardiaca ( ex. Congestiva asociata de cele mai multe ori cu cea cronica) etc.

Este cainele tau supus unui risc?

Factorii de risc reprezinta anumite afectiuni care cresc riscul unui individ de a dezvolta boala cardiaca. Acestia pot fi factori reversibili/modificabili, anume acei factori care pot fi controlati, tratati sau schimbati si factori ireversibili, care nu pot fi schimbati sau modificati.

Cu cat exista mai multi factori de risc cu atat probabilitatea ca un caine sa dezvolte o boala cardiaca, creste.

Factorii de risc ireversibili:

  • Varsta inainta. Probabilitatea de dezvoltare a afectiunii cardiace creste odata cu inaintarea in varsta.
  • Rasa.  Exista rase care sunt predispuse in a dezvolta o boala cardiaca, respectiv, statistica ne arata o incidenta crescuta de boli cardiace in anumite rase de caini.
  • Printre rasele cu cel mai crescut risc amintim: Boston Terrier, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Fox Terrier, Pinscher, Bichon, Schnauzerul pitic, Pekingese, ETC.
  • Talia. Contrar aparentelor, cei mai predispusi catre acesta maladie sunt cainii de talie mica, respctiv toy si miniature.
  • Sexul. Conform statisticilor exista o incidenta mult mai crescuta a afectiunilor cardiace, mai ales Valvulopatiile mitrale la masculi.  Acest lucru se refera la faptul ca procentul de predispozitie este usor mai mare la masculi fata de femele. Acest lucru nu exclude sub nici o forma probabilitatea dezvoltarii acestor afectiuni la femele, respectiv nu o diminueaza din punct de vedere a riscului.
  • Genetica– Istoricul genealogic al cainelui. La fel ca si in cazul omului, daca exista un istoric al unei afectiuni cardio-vasculare in arborele geanealogic, cu precadere: parinti, bunici, acest lucru poate reprezenta un risc in plus.

Deoarece acesti factori sunt “dati” si nu pot fi modificati, este important sa avem in vedere si sa ne concentram pe factorii reversibili, pentru a scadea riscul cainelui nostru de a dezvolta o boala cardiaca.

Factorii de risc reversibili:

  • Hrana “Suntem ceea ce mancam” – aceasta expresie nu face exceptie pentru nimeni indiferent de specie.  Hrana este o sursa importanta de mentinere nu doar a activitatilor organismului dar si a sanatatii si echilibrului acestuia. O hrana adecvata inseamna in primul rand o hrana care sa ii asigure aportul specific de nutrienti, vitamine si minerale necesare fiecarui caine in parte.  Se recomanda alegerea unei hrane de calitate care sa indeplineasca toate nevoile rasei, varstei si cele particulare acolo unde este cazul. O hrana de calitate nu inseamna asa cum de multe ori, poate ne gandim, „ce este mai scump”. In general calitate hranei, se defineste prin compozitia pe care o are, tipul ingredientelor, raportul ingredientelor, originea lor;  mai departe intervenind doar partea subiectiva legata de gradul de palatabilitate si asimilare.

Vezi ofertele de Hrana Superpremium pentru Caini

  • Greutatea. La fel ca si in cazul omului, greutatea si suprafata corporala este mai mare, cu atat inima devine mai solicitata.Obezitatea favorizeaza aparitia diabetului si a bolilor cardio-vasculare (prin supra solicitarea cordului, corelarea cord- respiratie inadecvata, dezechilibrul tensiunii arteriale etc.). Astfel este important sa avem mereu grija de greutatea cainelui, cantarindu-l periodic, oferindu-i hrana  si cantitatea adecvata, miscarea necesara si hidratarea de care are nevoie.

Vezi Ofertele de Hrana pentru Managementul Greutatii pentru Caini

  • Miscarea . Inima nu isi uita structura musculara, astfel ca orice alt mushi are nevoie de antrenament pentru a se mentine putrenica si sanatoasa. Miscarea imbunatateste  modul inc are inima pompeaza sangele in organism, ajutand in acelasi timp si la regralrea tensiuni arteriale a greutatii si nu numai.

Factori care cresc riscul:

  –  Stres -ul nu tine cont de specie. Desi stresul nu este considerat un factor de risc traditional, mai ales cand vine vorba de animale, totusi acesta poate exista in viata cainelui. La fel ca si in cazul omului, isi aduce un aport relevant in potentarea factorilor de risc deja existenti.  Tine cainele departe de stress prin a ii crea un mediu proprice speciei, rasei si nevoilor specifice. Stress-ul nu se rezuma la a avea un trigger strict mental ci si factori externi, inclusiv cei de mediu. De la conditiile termice care uneori pot fi excesive pana la conditiile mediului intern: deshidratare, somn, etc.  La fel ca pentru noi, si pentru ei este important sa se simta in confort, sa aiba parte de activitati regulate si relaxare.

– Comorbiditatile: existenta altor afectiuni care pot expune cainele la a dezvolta o boala cardiaca:

  •   Tine-i Diabetul sub control . Diabetul apare atunci cand organismul nu mai poate produce insulina sau nu mai poate folosi insulina pe care o are la dispozitie. Aceasta fapt duce la cresterea glicemiei. Cainii cu diabet prezinta un risc mai crescut de boala cardiovasculara, deoarece diabetul potenteaza actiunea altor factori de risc. Mentinerea diabetului sub control este esentiala pentru reducerea riscului.

Vezi ofertele de Diete Veterinare pentru Caini cu Diabet

  •   Tine-i afectiunile renale sub control .De cele mai multe ori homeostazia unui sistem influenteaza homeostazia generala, asadar si reversal medaliei are loc. Atunci cand exista un dezechilibru la un anumit nivel in organism acesta poate duce la dezechilibrul si altor sisteme. De exemplu in cazul sistemului renal, deteriorarea rinichilor și acumularea resturilor în sânge poate cauza hipertensiune care la randul ei se poate concluziona in aparitia unei afectiuni la nivel cardiac.

Vezi ofertele de Diete Veterinare pentru Caini cu Afectiuni Renale

  •   Tine-i Parodontoza sub control . Parodontoza se poate dezvolta ca o boala sistemica. Desi expresia clinica cea mai vizibila si cunoscuta este la nivelul dentitiei, in functie de cauza aceasta poate evolua tintind in general catre cord si suportul osos. In literature de specialitate sunt multe teorii legate de acesta patologie, care initial a fost rezumata doar pe aria stomatologica. Statistic majoritatea cainilor care sufera de aceasta afectiune ajung sa prezinte si o afectiune cardiaca. Legatura frecventa dintre aceste doua tipuri de afectiuni este pusa pe seama deteriminismului bacterian si predispozitiei genetice comune.

Vezi ofertele de Produse de Igiena Orala pentru Caini

Preventie

Din pacate de cele mai multe ori stadiile incipiente ale bolilor cardiace prezinta o simptomatica ascunsa greu de detectat de catre proprietar. Acest fapt face ca in practica veterinara de cele mai multe ori, proprietarul sa se prezinta cu cainele aflat deja intr-un stadiu avansat al acestor afectiuni. In aceste situatii, post diagnosticare se instituie un tratament de cele mai multe ori dat a la long pe tot parcusul vietii sale.

Din pacate pentru majoritatea patologiilor de oridin cardiac tratamentul nu este unul care sa vindece efectiv cauza ci de sustinere, control si mentinere a unui status fiziologic si confort al vietii, fara de care urmarile pot fi fatale.

Cele mai bune masuri de preventie sunt:

–  Reducerea riscurilor de dezvoltare a unor afectiuni cardiace.

Controlul periodic veterinar. Mai ales daca cainele dvs face parte dintr-o categorie de risc, se recomanda un control cardiologic suplimentar. Majoritatea bolilor cardiace aflate in stadii incipiente fara expresie clinica pot fi detectate de cele mai multe ori printr-o ecocardiografie.

– Atunci cand intampinam factorul de risc al varstei, rasei sau genetic se recomanda  sa ne consultam cu medicul veterinar pentru a stabili daca este necesar sa introducem in dieta zilnica a cainelui suplimente alimentare speciale.

– Sa acordam atentie semnelor bolii cardiace la caini:

  • Tuse uscata daca urmeaza dupa o activitate fizica si daca se intesifica noaptea.
  • Tuse nocturna
  • Respiratia: scurta sau crescuta
  • Neliniste in timpul somnului
  • Pierderea rapida in greutate (fara schimbari in stilul de viata sau alimentatie),
  • Lesin,
  • Criza cu aspect epileptic
  • Abdomen crescut in volum, datorita cumularii de lichid,
  • Oboseala rapida, letargie

PRODUSE CARE TE-AR PUTEA INTERESA

ForteKor
Vetmedin
Cardalis

CardioVet
Diete Veterinare pentru Afectiuni Cardiace
Ulei de Somon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close