Lupta contra Cancerului la animalele de companie

2.1K
Lupta contra Cancerului la animalele de companie

un articol scris de Dr. Simona Macovei

Cancerul reprezintă una dintre cele mai teribile maladii atât la om cât și la animale ce afectează întreg organismul. Acest termen a luat amploare, devenind  un termen atât de uzitat și cu toate acestea greu de definit într-un limbaj simplu.

Există multe informații despre aceasta boală, știința avansând în permanență, în același timp, fiind un subiect foarte dezbătut care lasă multe lucruri de descoperit. La un nivel poate ceva mai literar,  este una din maladiile a cărei studiu pare uneori fără sfârșit.

Măsuri de Prevenție:

  1. Evită fumatul în casă sau în preajma animalului de companie: Ca și în cazul omului, fumatul este unul din factorii de risc, în cazul animalului de companie, acesta putând deveni fumătorul pasiv, prin inspirarea fumului de țigară.
  2. Monitorizează-le în permanență greutatea: Obezitatea sau grăsimea în exces sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului.
  3. Alimentația: Ca și în cazul omului, alimentația este foarte importantă în sfera patologică , iar oncologia nu face excepție. Oferă animalului tău o nutriție adecvată speciei, vârstei și rasei, așa încât să îndeplinească toate  valorile nutriționale de care animalul are nevoie. Este foarte important să existe un echilibru nutritiv în dieta animalului.
  4.  Cunoaște-i  Rasa: Foarte multe predispoziții vin genetic, corelate, cu rasa animalului. Cunoscând și având informațiile corecte asupra rasei ne oferă posibilitatea de a anticipa anumite sensibilități și a le preveni.
  5. Exerciții Regulate – Mișcarea: conform nevoilor speciei, rasei și taliei. Mișcarea este esențiala în sănătate, fiind un bun profilactic pentru o categorie larga de patologii. Sedentarismul este considerat un factor de risc în dezvoltarea cancerului.
  6. Evită expunerea lor către vopsea și solvenți. Atât vopseaua cât și o categorie de solvenți chimici sunt încadrați în categoria factorilor de risc.  Dacă suntem nevoiți să folosim astfel de substanțe este indicat sa ținem animalul cât mai departe de ele.
  7.  Cunoaște-ți animalul!  De foarte multe ori schimbările comportamentale ale animalului ascund exprimări ale unor semne clinice.  Este indicat sa ne cunoaștem animalul, să știm ce ii place și ce ii displace, obiceiurile și personalitatea, astfel putem observa cu ușurință orice schimbare în rutina sa.
  8.  Controlul medical veterinar periodic.  Ca și în cazul omului, un consult medical periodic este recomandat întotdeauna. Medicul veterinar îți poate oferi informații corecte și concludente asupra statusului clinic și paraclinic al animalului.

Ce este cancerul?

Practic, cancerul este un nume dat unei serii de boli conexe, ce pot debuta oriunde în corp.

În corp, orice structură are la bază un țesut care la rândul său este format din celule. Practic celula este unitatea funcțională, structurală și de reproducere a organismelor vii.

Putem să ne imaginăm pentru un moment organismul ca fiind un sistem per se – o societate.

O societate, pentru a exista și funcționa va avea nevoie de anumite structuri bine definite cu un rol bine definit. Aceste structuri, în fond, vor  conlucra la a avea funcționalitatea unui întreg. La baza ei va fi partea umana – executiva–  specializată pe rolul respectiv ce trebuie îndeplinit.

Lupta contra Cancerului

Același lucru se întâmplă și la nivelul organismului unde fiecare țesut reprezintă o structură, iar la baza sa stau celulele – clasa executivă.

În mod normal celulele animale cresc și se divid pentru a forma noi celule pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Atunci când celule îmbătrânesc sau se deteriorează, ele mor și sunt înlocuite de noi celule.

Când cancerul se dezvoltă, tot acest proces ordonat suferă un dezechilibru. Pe măsura ce celulele devin din ce în ce mai anormale, celulele vechi sau deteriorate supraviețuiesc în loc să moară. Între timp celularitatea nouă se formează doar atunci când este nevoie.

Aceste celule suplimentare se pot diviza fără oprire și pot forma creșteri numite tumori – Nu toate tipurile de cancer formează tumori solide, care se traduc prin mase de țesut și aici apare o primă diferență a tipurilor de cancer:

Unele tipuri de cancer determină creșterea rapidă a celulelor în timp ce alte tipuri determina creșterea și divizarea celulară într-un ritm mai lent.

Alte forme de cancer au ca rezultat clinic – vizibil creșteri numite tumori, în timp ce altele, cum ar fi leucemia, nu.

Majoritatea celulelor corpului au funcții specifice și o durată de viață fixă, așa încât, deși termenul de “moarte” poartă o asociere negativă, totuși la nivel celular acest lucru este un fenomen natural și benefic. În limbajul de specialitate este numit apoptoza.

Practic o celula primește instrucțiuni pentru a muri așa încât corpul să o poată înlocui cu o celulă mai nouă care va funcționa mai bine.

Celulele canceroase nu au componente care să le instruiască, practic ele nu răspund în fața a nimic, deci se vor putea divide și exista anarchic. Astfel  ele se pot acumula în corp  utilizând oxigenul și substanțe nutritive care normal ar trebui să hrănească alte celule, provocând modificări care împiedică funcționarea organismului.

 În concluzie cancerul este un termen ce descrie boala care rezultă atunci când modificările celulare ajung să determine creșterea necontrolată și divizarea celulelor.

Cauze:

Cancerul poate fi definit ca o boală de ordin genetic, determinată de factori multipli.

Factorii declanșatori sunt variați și prezintă o importanță cauzală diferita. Pe larg există o serie de factori cauzali direcți și indirecți, printre care  se numără:

 

  • Poluare;
  • Virali;
  • Alimentația;
  • Statusul sistemului imunitar (stări de imunosupresie);
  • Genetici (predispoziția și transmiterea ereditară);
  • Condiții de igienă și microclimat, etc;
  • Radiații (anumite tipuri).
Lupta contra Cancerului

Cancerul este genetic?

Poate cel mai mare impact îl are întrebarea referitoare la conexiunea cancerului cu partea genetică, în mod special atunci când vorbim despre câini și pisici a căror varietate de rase și gene vin cu un caracter de complexitate asupra moștenirii anumitor predispoziții sau sensibilități.

Ca și în cazul omului, se poate afirma că factorii genetici sunt cauze ce pot să contribuie la dezvoltarea cancerului.

Principiul fundamental de funcționare al codului genetic este similar astfel:

Codul genetic al unui individ poate spune celulelor sale când să se dividă și când să expire. Astfel încât modificările genelor pot duce la instrucțiuni eronate ce pot rezulta în dezvoltarea unei forme de cancer.

De asemenea, genele influențează și producția de protein a celulelor. Acest lucru este important datorita rolului pe care proteinele le joacă la nivel celular și anume, ele sunt cele care poartă “instrucțiunile” pentru creșterea și divizarea celulara.

Unele gene pot schimba proteinele care au rolul în repararea celulei deteriorate. Dacă unul din părinți, are aceste gene care conțin instrucțiuni modificate, le poate transmite mai departe descendenților lor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care întâlnim atât rase de câini cât și de pisici ce au o  predispoziție de a dezvolta anumite tipuri și forme de cancer, mai mare, sau mai mic,  față de altele.

Alte modificări genetice pot apărea la naștere și pot fi influențate de factori potențiatori precum expunerea la soare sau fumatul activ la om și pasiv în cazul animalului de companie.

Alte modificări corelate cu partea genetică, care pot duce la apariția acestei maladii pot avea loc în semnalele chimice a căror rol este cel de a determina modul în care organismul desfășoară sau exprimă gene specifice.

Vă recomandăm cu drag următoarele produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close