Porcușorul de guineea este un ierbivor strict, iar legumele trebuie să constituie o pate importantă din alimentația sa, fiind principala sursă de vitamine și de apă. Dar nu orice legume sunt indicate, unele dintre cele mai comune fiind otrăvitoare pentru porcușor. Totodată există legume care, oferite în cantități mari, pot dăuna sănătății animalului dumneavoastră de companie deoarece conțin anumite elemente care pot, de exemplu, duce la apariția pietrelor la rinichi.
Cuvinte cheie: diversitate, prospețime, echilibru
Când stabiliți alimentația porcușorului dumneavoastră, trebuie să țineți cont în primul rând că îi place diversitatea. Aceeași legumă oferită zi de zi îl va plictisi și va putea chiar să îl facă să nu mai mănânce verdețuri. Indicat este ca porcușorul să primească patru legume diferite zilnic, două dimineața și două seara, aportul fiind de minim o zecime din greutatea sa totală. Astfel, un porcușor de un kilogram ar trebui să consume minimum 100g legume zilnic. Legumele trebuie să fie proaspete și curate (spălate și uscate). În niciun caz nu vă hrăniți porcușorul cu legume congelate sau gătite. În ciuda unor păreri, porcușorul nu trebuie hrănit doar cu resturi rămase de la gătit, deși îi pot fi oferite dacă sunt de bună calitate. Hrana potrivită vă va ajuta să aveți un porcușor sănătos și longeviv. Când introduceți o nouă legumă, oferiți-i mai întâi o cantitate mică pentru a vedea dacă îi place și dacă nu are reacții negative. Nu îi schimbați alimentația brusc și nu insistați cu legume care îi displac în mod evident. În cazul porcușorilor care provin din medii unde nu au mâncat niciodată legume, cel mai bine e să începeți cu morcov căci este dulce și are mari șanse să placă. Legumele rămase neconsumate trebuie îndepărtate înainte de următoarea hrănire. Sub nicio formă nu le lăsați în cușcă așteptând să fie mâncate: se vor strica și riscă să dăuneze sănătății porcușorului. Mai bine oferiți-i mai puține legume și suplimentați în caz de nevoie.
O listă cu legume
Printre legumele recomandate se număra: țelină, rădăcină și frunze, castravetele (nu de mai mult de cinci ori pe săptămâna și nu în cantități foarte mari din cauza conținutului crescut de apă), chimen sau fenicul, andive (maxim de trei ori pe săptămâna deoarece sunt bogate în oxalați), ardei, morcov (nu prea des deoarece conține zaharuri și poate duce la diabet), varză, brocoli, roșii și mere (nu frecvent din cauza acidității lor care poate provoca leziuni în zona gurii), mărar, cimbru, rădăcină de păstârnac și pătrunjel, gulii (rădăcină și frunzele), ridichi (frunzele nu foarte des), fasole și mazăre verde, dovlecel, vinete. De reținut că ardeii verzi și chimenul sunt legume bogate în vitamina C, deci foarte bune pentru porcușor. Legume care trebuie oferite cu moderație (maxim de două ori pe săptămâna), dar bogate în vitamina C: frunze de morcov, spanac, pătrunjel verde. În general fructele pot fi oferite, dar cu moderație deoarece conțin zaharuri. Bananele sunt recomandate mai ales dacă porcușorul a fost bolnav și trebuie să câștige în greutate. Pepenele verde este de obicei foarte apreciat, dar atenție la cantitate deoarece în exces poate provoca diaree din cauza apei conținute. Sunt interzise cu desăvârșire: cartofii, ceapa și usturoiul. Totodată, plantele decorative ar trebui ținute departe de porcușor căci unele dntre ele pot fi otrăvitoare.
Vă recomandăm cu drag următoarele produse
</p>
Bună seara!
Am două nelămuriri:
1. castravetele (nu de mai mult de cinci ori pe săptămâna și nu în cantități foarte mari din cauza conținutului crescut de apă) – Apa dăunează porcușorului?
2. Dacă am un porcușor care nu bea apă deloc, pot mări cantitatea de castravete?
Mulțumesc!
Buna ziua,
Apa nu dauneaza porcusorului, din contra, si ei beau apa, dar in cantitati mult mai mici. Acest lucru se intampla datorita alimentatiei pe care o au. Mai exact primind legume tip verdeturi, isi va lua aportul de apa din ele, astfel cantitatea de apa separata pe care o vor bea ca atare va fi micuta.
Castravetele nu se ofera in cantitati foarte mari si nici foarte des, pentru a evita balonarea micutului porcusor. Avand in vedere cantitate mare de apa pe care o contine si faptul ca este consumata ca atare sub forma de hrana, deci ceva mai brusc, il poate predispune catre balonare, lucru ce trebuie evitat la acesti mici blanosi, fiind un simptom periculos pentru sanatatea lor.
De asemenea, foarte important este ca atunci cand ii oferim vegetale, tip salata, sa ne asiguram ca sunt uscate, fara picaturi de apa ramase. Deoarece sunt animalute sensibile atunci cand vine vorba de sistemul digestiv, iar combinatia ii poate balona.
Pentru a va asigura de o buna digestie a porcusorului, se reomanda sa aiba fan la discretie. De asemenea, fiind un animalut a carui digestie trebuie sa aiba loc continuu,prezenta fanului in permanenta in casuta sa, poate asigura aceasta nevoie.
Bună, am și eu o I trebare legata de verdeață, adică ce fel de salate ar trebui sa ii dau micuței? Pana acum I am dat : salata iceberg( nu ii prea fan), salata creata , salata romana, salata din aceea românească sau normala cu frunzele mai mari necreate, valeriana(asta nu știu dacă ar fi trebuit), spanac(nu ii place)…. As vrea sa ii dau și iarba… Am văzut ca unele persoane le dau… Dar fiind în oraș nu știu unde as găsii o iarba nestropita cu diverse sa nu ii dăuneze…. Si ce fel de iarba…. Rucola pot sa ii dau? Multumesc frumos
Bună! Poți să îi cultivi chiar tu daca nu găsești o iarbă curată. Poți pune la încolțit arpacaș și semințe de iarba-mâței. Poți să îi oferi și pătrunjel, leuștean (dar nu în cantități mari), rucola, valeriană, mix de salate, etc..Salatele alese de tine sunt ok, nu te îngrijora.Succes în continuare cu micuța ta!
Salut! Am un porcușor de guineea (fetița) , are un an și câteva luni, are diabet, a făcut cataracta, ce pot sa ii dau să mănânce in afara de mult fan și ardei verde?
Buna Andreea,
Iti multumim tare mult pentru intrebare.
Atunci cand vorbim despre o patologie complexa, cel mai bun sfat si recomandari ti le poate da medicul veterinar al porcusorului tau.
El este singurul care poate testa si cunoaste particularitatile micutului tau rozator si te poate indruma catre cea mai potrivita dieta.
Porcușori mei nu beau apa