Călătoria cățelului de talie medie

2.1K

DE LA NAȘTERE LA VÂRSTA ADULTĂ

Câinii de talie medie sunt cei a căror greutate la vârsta adultă este cuprinsă între 11 şi 25 de kg. Câinele ciobănesc Australian, Beagle, Cocker Spaniel Englez, Bulldog… Acești câini de lucru și de companie reprezintă aproape o treime din rasele recunoscute de Federația Chinologică Internațională. Câini de vânătoare, câini de turmă, câini de pază, câini de tracțiune… Majoritatea câinilor de talie medie sunt câini utilitari recunoscuți pentru curajul lor, pentru dinamismul și abilitatea fizică de a efectua activități în aer liber. Ei au capacitatea de a face eforturi fizic intens, însă în zilele noastre experimentează, uneori, un stil de viață mai degrabă urban. Cu toate acestea, ei rămân niște câini activi. Chiar dacă etapa de creștere în cazul lor poate fi calificată ca având un ritm intermediar (comparativ cu cea a câinilor de talie mică a căror creștere este rapidă, sau a câinilor de talie mare a căror creștere se întinde aproape pe toată perioada primilor doi ani de viață), etapa de dezvoltare a organismului câinilor de talie medie este crucială.

Primele săptămâni de viață: înțărcarea

În primele săptămâni de viață, cățeii de talie medie câștigă zilnic între 5 şi 10% din greutatea lor și se confruntă cu o schimbare graduală a hranei, realizând trecerea de la hrana lichidă bazată pe lapte, la o hrană solidă. Înțărcarea începe în jurul vârstei de 3 săptămâni, de preferință cu aceeași hrană oferită femelei în timpul perioadei de alăptare. Primul pas este oferirea de hrană umedă, cu consistență păstoasă, pentru a facilita trecerea de la reflexul de supt la cel de lins. ROYAL CANIN® STARTER MOUSSE este creat special pentru această etapă delicată a înțărcării și alăptării totodată (Află mai multe aici). Contribuie la menținerea sănătății și stării fizice optime a femelei, asigurând  în același timp puilor un start sănătos în viată prin mixul exclusiv de elemente nutriționale prezente și în laptele matern, și nutrienții specifici, care contribuie activ la menținerea siguranței digestive a puilor și la întărirea mecanismelor naturale de apărare ale organismului lor. Al doilea pas constă în oferirea de hrană uscată, întâi rehidratată, apoi ca atare. Deoarece cățeii de talie medie au cerințe nutriționale specifice, ROYAL CANIN® MEDIUM STARTER (Află mai multe aici) este creat special pentru a satisface necesarul nutrițional al femelei gestante & lactante, iar mai apoi al puilor. Crochetele sunt de dimensiuni reduse, cu formă și textură perfect adaptate maxilarului puiului de talie medie. O crochetă de dimensiune medie poate crea probleme de masticație câinilor de rasă mică și probleme de reziduuri pentru câinii de talie gigant. De aceea este mai bine să se ofere hrană cu dimensiuni ale crochetelor adaptate taliei cățelului. Crochetele sunt ușor de rehidratat cu ajutorul apei călduțe sau a formulei de lapte praf ROYAL CANIN® BABYDOG MILK (Află mai multe aici), până ating o consistență păstoasă, de terci. Gradual pe parcursul a câteva săptămâni, rehidratarea se reduce până la momentul în care crochetele sunt oferite complet uscate, pentru a finaliza înțărcarea la vârsta de 7-8 săptămâni.

Fereastra imunologică

În timpul primelor săptămâni de viaţă, căţelul beneficiază de imunitatea transmisă de la mamă. Între a 4-a și a 12-a săptămână de viață, cățelul urmează să treacă printr-o perioadă de risc în ceea ce privește imunitatea. Imunitatea transmisă de la mamă prin colostru scade progresiv, deși sistemul imunitar al puiului nu este pe deplin dezvoltat. El se va dezvolta gradual și va ajunge să îi ofere protecția necesară doar după vaccinare. În această perioadă, care se numeşte şi „fereastră imunitară”, căţelul este mai predispus la îmbolnăviri.  De aceea suportul nutrițional oferit de hrană este foarte important, deoarece această etapă include faza în care puiul începe să exploreze mediul înconjurător, iar mecanismele sale naturale de apărare nu sunt încă suficient de puternice. ROYAL CANIN® MEDIUM PUPPY  dedicat cățeilor de talie medie, de la înțărcare și până la vârsta de 12 luni, contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al puiului prin aportul specific antioxidanți și  prebiotice. Formula sa specială asigură nutrienții esențiali etapei de creștere rapide a călețului de talie medie. Deficitul de vitamine și microelemente poate afecta dezvoltarea normală a imunității puiului și reprezenta cauza îmbolnăvirilor mai frecvente.

O creștere rapidă dar armonioasă în 12 luni

De la naștere până la vârsta de 12 luni, greutatea cățelului se multiplică între 40 şi 50 de ori. Metabolismul său necesită un aport de energie de două ori mai mare decât cel al unui câine adult, chiar dacă sistemul său digestiv este încă imatur. În momentul înțărcării, capacitatea digestivă a puiului de câine nu este pe deplin dezvoltată, deoarece secreția enzimatică este redusă. Maturizarea se produce progresiv, pe parcursul etapei de creștere. În cazul în care îi oferi cățelului o hrană dedicată câinelui adult sau resturi de la masa ta, el nu o va digera corect și nu va beneficia de nutrienții pe care aceasta îi furnizează. Lipsa aportului nutrienților esențiali poate coduce în timp la o dezvoltare necorespunzătoate a organismului cățelului și la o stare de oboseală accentuată raportat la vârsta sa.

ROYAL CANIN® MEDIUM PUPPY (Află mai multe aici) atât sub formă de crochete cât și sub formă de bucățele de carne în sos, sunt formule nutriționale concepute special pentru a-i oferi cățelului de talie medie sursele de energie necesare organismului său,  fără să reprezinte un volum prea mare în stomac și asigurând în același timp o bună toleranță digestivă. Proteinele de înaltă calitate și aportul de fibre dietetice care favorizează un bun echilibru al florei intestinale, asigură o siguranță digestivă maximă. Iar aportul bine echilibrat de calciu și fosfor contribuie la o dezvoltare sănătoasă a sistemului osos. O hrană de calitate asigură nutrienții selecționați, care sunt esențiali pentru o creștere armonioasă, având totodată un grad ridicat de digestibilitate, pentru ca nutrienții să fie absorbiți optim și, implicit, mai eficienți.

Nu este cazul însă să încerci să hrănești cățelul excesiv, doar pentru a te asigura că va primi nutrienții necesari unui start corect în viață. Respectă recomandările dozajului zilnic al hranei și nu uita că o creștere în greutate necontrolată în etapa de juniorat în va afecta dezvoltarea corectă a sistemului osos, iar la vârsta adultă poate fi la baza afecțiunilor conexe supraponderabilității, precum diabetul. Pentru a avea un căţel în cea mai bună formă, este foarte important ca hrana pe care i-o oferi să satisfacă cerințele acestuia, asigurându-i, în acelaşi timp, o viaţă de calitate şi o speranţă de viaţă cât mai mare. Numai o hrană perfect echilibrată și formulată va fi bine asimilată și va permite sistemului osos, musculaturii şi organelor să se dezvolte armonios, menţinând în acelaşi timp greutatea optimă a cățelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close