Carne proaspătă (Fresh meat)
Este un ingredient cu valoare nutritivă ridicată și o sursă de proteină foarte palatabilă. În general, conține organe animale (organele interne și țesuturile adiacente), care sunt rezultate în urma abatorizării. Deși nu reprezintă ceea ce ne-am gândi că înseamnă carne proaspătă, rămâne un ingredient natural și cu o calitate crescută pentru hrana câinilor.
Făina de carne (Meat Meal)
Majoritatea oamenilor sunt destul de surprinși când văd pentru prima dată făina de carne. Este o pulbere fină și uscată, maro, care, timp de mulți ani, a constituit coloana vertebrală a industriei alimentare de hrană uscată pentru animale. Aceasta poate fi listată în mai multe moduri, cu sau fără sursa de animale. De exemplu, făina de carne de pui ar putea fi denumită „făină de carne”, „făină de pui”, „pudră de carne de pui”, „pui deshidratat” sau „pui uscat”.
Făina din carne se face din părțile de animal care nu sunt consumate de oameni. Aceasta ar putea fi de până la o treime la jumătate din animalul original și, în general, include carne reziduală, organe comestibile, țesuturi conjunctive și, în unele cazuri, oase. Conform regulamentelor britanice privind hrana pentru animale, faina de carne „ar trebui să fie practic lipsită de păr, pene, corn, copite și piele și conținutul stomacului și viscerelor”.
Procesul prin care se creează făina de carne (și multe alte subproduse de origine animală) se numește randare (rendering). Mai întâi, materiile prime animale sunt măcinate și fierte, de obicei cu abur, pentru o perioadă de 40 până la 90 minute, la temperaturi de aproximativ 115 până la 145 ° C. Umiditatea este îndepărtată și presiunea este aplicată pentru a separa grăsimile topite de proteinele și substanțele osoase. Gătitul ucide toate microorganismele și paraziții. După gătirea și separarea grăsimilor, amestecul este prelucrat suplimentar, prin îndepărtarea umezelii și măcinarea suplimentară, pentru a forma pulberea.
Cât de mult procesul de randare afectează calitatea nutrițională a cărnii este o chestiune de dezbatere, dar majoritatea nutriționiștilor sunt de acord că este puțin probabil ca făina de carne să fie la fel de benefică pentru câini ca și ingredientele din carne proaspătă.
Totuși, este o sursă excelentă de aminoacizi naturali, bio-adecvați (blocurile de proteine), grăsimi și anumite minerale și vitamine. Mai mult decât atât, deoarece făina de carne este doar în jur de 5-7% apă, este mult mai concentrată decât carnea proaspătă (care conține aproximativ 70% apă) și, prin urmare, este nevoie de mult mai puțină cantitativ. De exemplu, carnea proaspătă de 20% ar echivala doar cu o masă de carne de aproximativ 6,5%. Acesta este un aspect important atunci când se compară conținutul de carne al alimentelor uscate pentru câini.
Dacă animalul sursă nu este specificat, termenul general „făină de carne” înseamnă că ar putea să provină de la orice specie de „animal terestru cu sânge cald”. Termenii generali sunt adesea folosiți de către producătorii de alimente pentru câini, în loc de a se numi fiecare ingredient, fie pentru că rețeta se schimbă regulat, fie pentru că denumirea ingredientelor ar ține consumatorii departe.
Antioxidanții trebuie să fie adăugați la făina de carne în timpul producției sale, pentru a se preveni ca aceasta să râncezească. Acești antioxidanți pot fi naturali (cum ar fi vitamina E, vitamina C și ulei de rozmarin) sau artificiale. În cazul antioxidanților artificiali, cele mai frecvent utilizate în mesele din carne sunt substanțele chimice extrem de controversate și potențial nocive BHT, BHA și galatul de propil.
Problema principală este că, deoarece antioxidanții sunt adăugați la făina de carne de la instalația de prelucrare a cărnii cu mult înainte de a ajunge la fabrica de alimente pentru câini, producătorul nu are nevoie să le declare pe etichetă. De fapt, un produs alimentar poate conține orice ingredient care a fost pre-tratat cu aditivi artificiali de către furnizorii de ingrediente și producătorii pot spune în mod legal că alimentele lor nu au „aditivi artificiali” atâta timp cât nu ei îi adaugă! Din acest motiv, este întotdeauna important să căutați alimente care să fie garantate „fără aditivi artificiali” (mai degrabă decât „fără ingrediente artificiale adăugate”) sau, dacă aveți vreo îndoială, să întrebați direct producătorul.
Citește și
Tu știi să faci diferența între ingredientele bune și cele mai puțin bune? Pui sau pasăre?
Tu știi să faci diferența între ingredientele bune și cele mai puțin bune? Carnea roșie