Starea de bine a animăluțelor noastre de companie este influențată, pe lângă mulți factori de mediu, și de alimentație. Trebuie să alegem cu responsabilitate tipul de hrană și beneficiile acesteia pentru partenerii noștri blănoși. Totul bine și frumos dacă animăluțul nostru nu are probleme de sănătate, dar ce facem în momentul în care descoperim anumite afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave? Bineînțeles că diagnosticul și tratamentul trebuie, fără excepție, pus de medicul veterinar. Acesta, pe lângă tratamentul medicamentos specific, recomandă, de cele mai multe ori, o hrană tip DIETĂ.
Dieta recomandată de medicul veterinar este mai mult decât un regim alimentar, este un adjuvant în tratarea, sau atenuarea, simptomelor cauzate de afecțiuni.
Este importantă DIETA? Răspunsul este, cu siguranță, DA!
Hrana “NORMALĂ” vs. DIETĂ. Care este diferența?
Chiar dacă sunt multe formule de hrană “normală” care au diverse indicații: hipoalergenic, digestive, renal etc., nu trebuie să le confundăm cu DIETELE. Acestea din urmă sunt recomandate exclusiv de medicul veterinar, în funcție de problema de sănătate, sunt echilibrate nutritional, în funcție de afecțiuni, și au un cost mai mare decât hrana obișnuită. De cele mai multe ori, marile branduri au, pe lângă hrana general, și această linie specializată de hrană, total diferită și cu beneficii net superioare în cazul afecțiunilor. De ce cu un cost mai mare? Deoarece în spatele acestora stau investiții considerabile în cercetare și testare, absolut necesare scoaterii pe piață a unui produs eficient.
Este important să ținem cont de sfatul medicului și să trecem exclusiv pe DIETĂ atunci când ne recomandă? Evident, da!
Așa cum am spus, compoziția nutrițională a dietelor este echilibrată și particularizată special pentru afecțiunea diagnosticată:
AFECȚIUNI RENALE – în acest caz trebuie sa fie reduse nivelurile proteinei, fosforului, calciului, sodiului etc.
AFECȚIUNI HEPATICE – hrana trebuie să fie săracă în proteină, cupru, sodiu etc.
AFECȚIUNI CARDIACE – hrana trebuie să aibă aport de Taurină și Carnitină și să evite sodiul etc.
AFECȚIUNI METABOLICE / DIABET – nivelul zaharurilor trebuie să fie scăzut.
AFECȚIUNI GASTRO-INTESTINALE – în cazul acestora, hrana trebuie să fie cât mai ușor digerabilă, cu nivel redus de grăsimi, hipoalergenică etc.
Exemplele pot continua pentru toate tipurile de diete. Toate aceste cerințe, pe care le ridică fiecare afecțiune în parte, sunt acoperite aproape integral de DIETĂ.
Atenție! DIETA NU ține loc de tratament! Aceasta este un ajutor pentru organismul suferind. În funcție de recomandarea medicului, poate fi administrată pentru o perioadă determinată de timp, sau pentru tot timpul vieții. Este obligatoriu să se țină cont de recomandarea medicului.