Animalele de companie sunt din ce în ce mai des considerate membri cu drepturi depline în familiile noastre. Încercăm să le asigurăm o dietă echilibrată și de calitate, un culcuș cât mai comfortabil, program de mișcare etc., dar cât de des ne gândim la importanța igienei orale pentru ei? Cât de des mergem la control stomatologic cu acestea? Așa cum oamenii ar trebui să-și facă minim un control stomatologic pe an, și pentru animăluțele noastre ar trebui să asigurăm minim un control pe an.
Spălatul pe dinți face parte din rutina noastră zilnică. Majoritatea ne spălam chiar de două ori pe zi. V-ați gândit cum ar arăta dinții noștri dacă nu ne-am spăla deloc pe dinți? Igiena orală, grija pentru dinți, a revoluționat medicina în trecut, foarte multe afecțiuni, chiar decesuri, aveau drept cauză afecțiunile dentare. Pentru oameni, speranța de viață a crescut considerabil atunci când s-a descoperit importanța unor dinți sănătoși. Crezi că afecțiunile apărute la nivelul dinților animalelor de companie nu afectează sănătatea acestora?
În conformitate cu American Veterinary Dental Society (AVDS), afecțiunile dentare ocupă primul loc în topul afecțiunilor animalelor de companie. După vârsta de 3 ani, aceste afecțiuni sunt prezente la peste 80% din câini și 70% din pisici. Procentele sunt cu siguranță reale, deoarece spălatul pe dinți în rândul animăluțelor nu este o practică des întâlnită.
O igienă orală precară nu are ca rezultat o respirație urât mirositoare, ci poate genera pierderea dinților, leziuni la nivel bucal, dificultăți în hrănire, ducând până la probleme la nivelul întregului organism, probleme cardiace, hepatice, renale etc.
Iată câteva sfaturi pentru a avea un animăluț sănătos:
1. Fă o rutina din spălatul pe dinți!
Pare ciudat, sau poate complicat, însă nu trebuie să neglijăm beneficiile pe care le aduce după sine spălarea pe dinți a animăluțelor. Ideal ar fi să le obișnuim încă de când sunt pui, însă, cu puțină răbdare și perseverență, spălatul pe dinți poate deveni o rutină plăcută și cu multe beneficii, oricând. Încearcă să-l obișnuiești treptat cu produsele speciale, lasă-l să le miroasă, acordă-i timp, începe gradual să mărești timpul de periere. Este foarte important să folosim produse speciale, destinate animalelor de companie. Atenție, pasta de dinți folosită de oameni este toxică pentru animale!
Dacă spălatul pe dinți nu se poate efectua acasă, în siguranță pentru tine sau animăluțul tău, cere sfatul unui specialist, pentru o soluție alternativă de prevenirea sau îndepărtarea tartrului.
2. Atenție la respirația urât mirositoare!
Dacă respirația animalului tău îți întoarce nasul, nu sta pe gânduri și mergi cu el la un control! O respirație urât mirositoare poate indica afecțiuni serioase la nivel oral sau chiar sistemic.
Alte probleme de care trebuie să ții cont sunt sângerările gingivale, dinții galbeni sau maro, dureri la nivelul cavității bucale, dificultatea de a mânca, chiar căderea dinților.
3. Mâncarea
Un factor foarte important în menținerea unei dentiții sănătoase este mâncarea. Pe lângă importanța pe care o prezintă compoziția acesteia și forma de prezentare constituie un element foarte important pentru dinți. Mâncarea uscată, bobițele, croanțele, crochetele, sau cum vrem s-o numim, este un factor cu incidență mai scăzută în generarea tartrului gingival, în comparație cu mâncarea umedă sau cea gătită. Tartrul este factorul principal generator de probleme la nivelul dinților. Acesta irită gingia, afectează smalțul dinților și, în timp, cauzează probleme ce pot ajunge foarte grave, dacă este neglijat.
4. Jucăriile pentru dentiție.
Jucăriile au un rol important în rutina zilnică a animăluțelor, pe lângă menținerea lor preocupați și activi, cele speciale de ros pot ajuta la menținerea unei dentiții sănătoase. Prin folosirea acestui tip de jucării, câinii își pot satisface nevoia de ros și, în același timp, pot să-și păstreze o dentiție curată.
5. Recompensele speciale pentru dinți.
Cunoscând importanța sănătății orale pentru animalele de companie, din ce în ce mai mulți producători din domeniu s-au orientat către dezvoltarea unor game diverse de snacks-uri, care întrețin o dentiție sănătoasă. Soluția adusă are dublu beneficiu, atât pentru a recompensa animalul, cât și pentru a-i satisface nevoia de ros și, implicit, de curățare a dentiției. Putem spune că este un mod simplu de a ajuta animăluțele să se spele pe dinți, însă nu trebuie să ne bazăm doar pe această soluție. În exces, recompensele pot avea efecte mai puțin benefice și, oricum, nu pot suplini în totalitate alte metode de prevenție.
6. Nu refuza detartrajului!
În cazul unei dentiții cu probleme, și dacă un specialist recomandă detartrajul, nu-i neglijați sfatul! Chiar dacă în cele mai multe cazuri detartrajul implică anestezia generală, lucru ce poate speria la o primă vedere, detartrajul poate prelungi viața animalelor de companie. Anestezia generală, dacă este efectuată corect și după o testare prealabilă, poate să nu presupună un risc major. În schimb, o dentiție bolnavă, cu siguranță poate avea consecințe grave, în timp. Considerați detartrajul ca pe un nou start în menținerea unei dentiții sănătoase și aveți grijă ca dinții animăluțului să nu mai ajungă să aibă nevoie de un alt detartraj curând.
7. Vizita periodică la cabinetul medical.
Ar fi indicat ca și animăluțele să meargă la un control de rutină, cel puțin o dată pe an. În cadrul acestui control, este important să cereți și un control al cavității bucale, deoarece s-a dovedit că, în majoritatea cazurilor, problemele de sănătate cardiace, renale, hepatice sau pulmonare pot fi generate de problemele de la nivelul cavității bucale.