IMPORTANŢA DRESAJULUI CĂŢELULUI

685

CONVIEȚUIRE ÎN ARMONIE ȘI INTEGRARE CORECTĂ ÎN SOCIETATE

La fel ca vaccinarea sau practicarea zilnică a unei activități, dresajul este una dintre obligațiile proprietarului față de câine, de îndată ce decide să și-l facă tovarăș. Este garanția că puiul, proprietarul său și ceilalţi membrii ai familiei vor conviețui în armonie, dar și că noul membru al familiei va fi integrat corect în societate.

Dresajul cățelului ar trebui să înceapă la momentul potrivit, când capacitatea sa de învățare este optimă. Dresajul cățelului se desfășoară pe etape. La această vârstă, cățelul are o capacitate limitată de concentrare: riscul de a-l surmena poate apărea repede în cazul în care exercițiile durează prea mult.

REGULI DE BAZĂ

Motivația

Un dresaj reuşit depinde de plăcere și rigoare. Cățelului îi place în mod natural să se joace și ar trebui să se profite de această ocazie pentru a-l face să „lucreze” fără constrângeri, prin scurte exerciții. În afară de jocuri, care permit dresarea câinelui cu o bucurie împărtășită, dorința cățelului de a câștiga afecțiunea proprietarului și de a-l mulțumi nu ar trebui neglijată în procesele de învățare. Aceasta nu exclude în niciun fel rigoarea, care trebuie să fie regula de aur pentru cățel: el ar trebui tratat nu ca o ființă umană, ci ca un animal.

O recompensă semnificativă

Recompensa crește motivația și facilitează procesul de dresaj. Pentru a fi eficientă, trebuie să fie semnificativă pentru câine. De exemplu, proprietarul trebuie să îl felicite prin mângâieri și tonuri blânde ale vocii sincronizate cu succesul înregistrat în timpul unui exercițiu. Pe de altă parte, mustrarea trebuie să penalizeze orice stângăcie sau comportament ostil, dar ar trebui să fie folosită numai în cazul în care cățelul este prins asupra faptului și exprimată imediat pentru a fi asociată cu fapta. Trebuie remarcat faptul că metoda de învățare prin reasigurare pozitivă (adică favorizând recompensele) este mult mai eficientă decât învățarea consolidată negativă (adică favorizând mustrările). O  recompensă ideală pentru căţei în timpul dresajului este suplimentul alimentar ROYAL CANIN® EDUC (https://pentruanimale.ro/caini/royal-canin-educ-50-g.html).  Acesta combină eficient aportul caloric redus (mai puțin de 3kcal/crochetă) și un nivel ridicat de palatabilitate, pentru a putea fi utilizat cu ușurință pe parcursul sesiunilor de dresaj.

Limbajul

Limbajul folosit ar trebui să fie adaptat căţelului, adică să conțină comenzi simple, scurte și repetate des. În realitate, câinele înțelege tonul atribuit cuvintelor, mai degrabă decât înțelesul lor. Prin urmare, tonul folosit ar trebui să se schimbe în funcție de scopul pentru care îl abordați: comandă, felicitare sau mustrare. Efectuarea de mișcări poate fi, de asemenea, un mijloc eficient de a comunica cu el.

Învățându-l propriul nume

Primul lucru pe care ar trebui să îl învețe un cățel este numele lui. Încă din prima zi, strigarea pe nume va fi urmată de un moment plăcut pentru a-l încuraja să execute comenzile dumneavoastră.

Cuvântul „Nu”

De îndată ce sosește în casa dumneavoastră, este esențial să-i insuflați cățelului înțelesul cuvântului „Nu”.

  • Cuvântul „Nu” va fi asociat cu toate lucrurile interzise, oricare ar fi acestea.
  • Ar trebui să fie categoric și pronunțat cu un glas ferm și fără echivoc, când veți surprinde cățelul comițând o acțiune interzisă.
  • La începutul acestui proces de învățare puteți schița gestul de a-l împinge pe cățel cu mâna, spunând în același timp „Nu”. Apoi, veți avea nevoie să spuneți doar „Nu” cu o voce fermă.

Deprinderea de a asocia plimbarea cu satisfacerea nevoilor fiziologice

Un cățel care sosește într-o casă nu este în general obișnuit să păstreze curățenia, cu excepția locului unde doarme. Dacă își face nevoile în casă în timp ce sunteţi plecat(ă), nu are rost să îl certați. Mustrarea este eficientă doar în cazul în care cățelul este pedepsit imediat. Pentru ca puiul de câine să respecte curățenia în mod corespunzător, acesta trebuie scos la plimbare la fiecare două ore și neapărat după fiecare masă.

Cele trei comenzi de bază: sus, șezi, jos

Trebuie să acordați deosebită atenţie consistenței comenzilor. Ceea ce este interzis într-o zi nu trebuie tolerat a doua zi de către o altă persoană din casă. De asemenea, cele trei comenzi de bază trebuie practicate în timp ce cățelul poartă lesa.

Plimbarea în lesă

Lesa este un instrument de control și un prilej de bucurie deoarece anunță cățelul că urmează să meargă la plimbare. Aceasta nu ar trebui folosită pentru a-l mustra. La fel ca deprinderea căţelului de a nu-şi face nevoile în casă, plimbarea în lesă este învățată cu atât mai ușor cu cât este începută foarte devreme. Pentru a-l obişnui pe cățel să poarte zgardă, plimbarea în lesă începe la domiciliu, de câteva ori pe zi și mereu în ședințe scurte. În cazul în care cățelul trage de lesă, trebuie să spuneți „Nu”, smucind scurt, ferm dar fără brutalitate, de lesă.

Rechemarea

Mai mult decât o comandă, aportul este o invitație de a se întoarce la proprietar pentru a primi mângâieri sau recompense. Aportul ar trebui asociat cu un gest pozitiv, dar necesită multă rigoare. Ar trebui să începeți să asociați aportul cu recompensarea cățelului dumneavoastră cu hrană, iar apoi să faceţi trecerea de la perimetrul casei la plimbarea în aer liber. În cazul în care cățelul nu ascultă de comanda „Aici”, plecaţi în direcția opusă și ascundeţi-vă. Căţelul va deveni neliniștit și se va întoarce foarte repede!

DRESAJUL PROFESIONIST

Comportamentul unui câine se formează înainte, în timpul şi după naşterea sa. „Înainte” înseamnă fondul lui genetic. „În timpul” înseamnă perioada cheie care se întinde de la naştere până în ziua în care căţelul părăseşte canisa pentru a se alătura noii sale familii. „După” înseamnă noul mediu cu care căţelul urmează să se familiarizeze. Interacţiunile dintre fondul genetic, mediul şi experienţele specifice, cum ar fi sosirea în noua casă şi primele sale plimbări, alcătuiesc un set inseparabil. Cu toate acestea, fără o instruire adecvată care să-i arate câinelui cine este liderul, deoarece pentru câine familia umană este o haită, orice câine va deveni dominant şi-și va impune propria lege, indiferent de talia sau rasa lui. De aceea, participarea la un club de dresaj este un mod excelent de vă familiariza cu cerinţele câinelui, comportamentul canin şi modul în care ar trebui să interacţionaţi cu el pentru o convieţuire armonioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close