Domesticirea porcușorului de guineea

2.8K

domesticirea_1 Porcușorul de guineea este un animal sperios din naștere. Mai mult, atunci când este mic nu este obișnuit cu contactul cu oamenii, putând fi chiar speriat când vă apropiați de el. Bineînțeles, situația diferă de la caz la caz în funcție de mediul de proveniență al porcușorului: dacă provine de la un crescător privat care se ocupă de fiecare porcușor în parte este, probabil, deja socializat, pe când cei proveniți din crescătorii mari sau pet shopuri se vor teme de dumneavoastră. Totodată, există diferențe semnificative între rapiditatea cu care se „domesticește” un porcușor singur sau unul care a fost integrat într-un grup de semeni, cei care au companioni fiind mai puțin temători.

O apropiere treptată

Este foarte important să aveți răbdare în construirea unei relații de încredere cu porcușorul dumneavoastră. În primele zile în casă nouă nu îl scoateți cu forța din cușca sa; ba chiar încercați să-i faceți curat fără a-l îndepărta din mediul său. Nu îl mângâiați cu forța, nu îl bruscați și nu îl scoateți din ascunzătoarea sa. Cel mai indicat este să va apropiați treptat de el. Astfel, începeți prin a-i face cunoscută vocea dumneavoastră: vorbiți-i de fiecare dată când vă apropiați de cușcă și încercați să nu-l atingeți dacă nu vine din proprie inițiativă aproape de dumneavoastră. Când veți observa că deja nu mai fuge speriat când vă apropiați de cușcă și că își continuă activitatea, puteți începe să introduceți mâna în habitatul său și să îl lăsați să vă adulmece pentru a se obișnui cu mirosul dumneavoastră. Abia când veți constata că se simte confortabil în apropierea mâinii dumneavoastră puteți începe să-l mângâiați ușor, dar nu insistați dacă vedeți că fuge și se ascunde. La cosntruirea legăturii ajută foarte mult dacă vă apropiați de el oferindu-i o bucățică din leguma preferată: gurmand fiind, nu va refuza o mică gustare.

Următorul pas

Faza de apropiere poate dura și câteva săptămâni. Dați-i timp, nu-l grăbiți, țineți cont de nevoile sale, nu de dorințele dumneavoastră. După ce s-a obișnuit cu atingerea mâinii, puteți să-l scoateți încet din cușcă și să-l așezați într-o pătură pe canapea lângă dumneavoastră. Astfel se va obișnui să petreacă timp în apropiere și să nu se teamă de mișcările oamenilor. Mângâiați-l din când în când, vorbiți-i și nu faceți mișcări bruște în preajma sa. Nu uitați să-i oferiți câteva bucățele de legume. Puteți face acest lucru în fiecare zi pentru a-l obișnui cu prezența dumneavoastră și cu mângâierile, care vor ajunge chiar să-i placă la un moment dat. Neapărat folosiți o pătură sau un prosop gros când îl scoateți pe canapea deoarece porcușorul urinează des. Trebuie să fiți conștienți că un porcușor de guineea va fi complet relaxat în prezența dumneavoastră abia după câteva luni petrecute împreună. Și asta doar dacă învățați să-i respectați semnalele și dorințele și să nu-l țineți cu forța lângă dumneavoastră. Dacă aveți un singur porcușor (nerecomandat!), domesticirea sa este foarte importantă pentru că este necesar să petreceți timp aproape de el în fiecare zi pentru a preveni deprimarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close