Un porcușor de guineea nu ar trebui să împartă o cușcă cu un iepure

4K

iepure si porcusor Mulți oameni consideră că un porcușor de guineea și un iepure pot conviețui fără probleme și aleg să pună în aceeași cușcă două animale din specii diferite doar pentru că „oricum sunt rozătoare”. De fapt lucrurile nu stau deloc așa, porcușorii de guineea și iepurii neavând aceleași nevoi alimentare sau comportamente similare, care să recomande comuniunea. Chiar dacă la suprafață lucrurile pot părea în regulă, pe termen mediu și lung ambele exemplare pot avea probleme și riscați sănătatea amândorura ținându-i împreună. Cel mai bun companion pentru un porcușor de guineea este un alt porcușor iar pentru un iepure un alt iepure.

Diferențe imunitare și de alimentație 

Chiar dacă și porcușorii de guineea și iepurii fac parte din grupul rozătoarelor, alimentația lor este diferită deoarece nevoile lor diferă. Nu uitați că porcușorul de guineea nu sintetizează vitamina C, în vreme ce iepurii au această capacitate. Astfel, hrana lor trebuie să fie diferită: peletele guineea si iepureporcușorilor trebuie să conțină un supliment de vitamina C, pe când cele ale iepurilor nu. Pe de altă parte, iepurii au obiceiul de a mânca tot odată, iar porcușorii ronțăie aceeași cantitate în decursul mai multor ore. Pe cale de consecință, iepurele pa mânca peletele porcușorului de guineea înainte ca acesta să își ia cantitatea necesară de vitamina C. În plus, unele din legumele preferate ale iepurelui pot fi dăunătoare porcușorului: prea mult morcov îi poate provoca diabetul, prea multă varză îi poate provoca diareea. În altă ordine de idei, sistemele imunitare ale celor două specii nu sunt identice, unii fiind purtătorii unor bacterii care îi pot ucide pe ceilalți. 80% din iepuri sunt purtători de „Bordetella bronchiseptica” fără a fi afectați, o bacterie care în cazul unui porcușor de guineea provoacă infecții pulmonare de cele mai multe ori mortale.

 Diferențe de comportament

porcusor de guineeaDar nu doar diferențele imunitare și de alimentație sunt de luat în calcul în acest caz. Iepurii și porcușorii de guineea au nevoi diferite și când vine vorba de habitat: dacă iepurii adoră să țopăie și să sară pe și de pe diverse obiecte, porcușorii au nevoie de spațiu fără obstacole pentru a alerga și a se manifesta. Astfel, cușca unui iepure ar trebui „mobilată” cu diverse obiecte, pe când cea a unui porcușor de guineea ar trebui să aibă podeaua cât mai liberă pentru a-i permite alergarea liberă. Pe de altă parte, iepurii au obiceiul de a lovi cu lăbuțele și de a-și arăta dominanța urcându-se pe colocatar. Cum un iepure este cu siguranță mai mare decât un porcușor de guineea, acesta din urmă poate fi rănit, uneori ireparababil (dacă este vorba de coloană). Ca și mecanism de apărare, porcușorul va mușca, rana iepurelui putându-se infecta ușor. Să nu uităm că iepurele va simți că este mai puternic și, cel mai probabil, îl va stresa pe porcușor cu comportamentul său dominant. Nu în ultimul rând, porcușorul și iepurele nu vorbesc aceeași limbă! Dacă iepurele se exprimă mai mult folosind limbajul corpului, unele manifestări fiind semne clare de agresivitate în lumea porcușorului de guineea, acesta din urmă folosește guițături și alte sunete pentru a-și arăta starea de spirit, din nou un limbaj de neînțeles pentru iepure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close