CE RASĂ SE POTRIVEŞTE CEL MAI BINE STILULUI DUMNEAVOSTRĂ?
Un pisoi care va înveseli casa și care va crește alături de dumneavoastră! Odată ce s-a luat decizia de a alege un tovarăș de companie, se știe că acest lucru înseamnă un angajament pe durata întregii vieți a pisoiului. Alegerea lui este, prin urmare, atât o chestiune de rațiune, cât și un aspect emoţional. După ce ați decis că un animal ar fi binevenit în casa dumneavoastră, este important să vă informaţi cu privire la rasa de pisică ce se potriveşte cel mai bine stilului dumneavoastră de viaţă şi aşteptărilor pe care le aveţi de la puiul de pisică alături de care urmează să petreceţi o lungă perioadă din viaţa dumneavoastră.
O PISICĂ EUROPEANĂ SAU O PISICĂ DE RASĂ?
Un pisoi European se adaptează cu uşurinţă atât la mediul de viaţă rural cât şi la traiul în apartament şi este în general activ şi foarte jucăuş. Pisoiul de rasă, născut din exemplare selectate de către crescător și bine socializat, oferă garanția îndeplinirii criteriilor morfologice stabilite în standardul rasei. Același lucru este valabil pentru cele mai importante particularități ale caracterului său. În ceea ce privește pisoiul European, nu întotdeauna cunoaștem ascendenții sau mediul în care au trăit în primele săptămâni de viață. Astfel, va fi dificil de evaluat aspectul său viitor de adult sau dezvoltarea comportamentului său.
COMPANIONUL IDEAL
Alegerea unui pisoi de rasă implică întrebări despre tipul animalului de companie pe care îl doriţi. Vă doriţi o pisică activă şi independentă precum o Bengaleză, elegantă precum o Abisiniană, toată o rotunjime precum un British Shorthair sau impunătoare și calmă, precum un Maine Coon? Diferitele rase de pisici oferă o asemenea diversitate, încât merită să strângeţi cât mai multe informații detaliate, pentru a vă asigura că faceţi alegerea corectă. Participarea la o expoziție de pisici este o oportunitate unică de a descoperi marea diversitate și frumusețea acestor rase, într-o singură vizită, și de a discuta cu crescătorii prezenți. Dacă este posibil, se recomandă o vizită la locul unde s-a născut și a început să crească pisoiul. Acest lucru vă permite să cunoașteți mai bine mediul său, condițiile sale de socializare și să luați o hotărâre fermă în ceea ce privește alegerea.
MASCUL SAU FEMELĂ?
Se spune că femelele sunt mai afectuoase iar masculii mai distanți. Această opinie nu este mereu adevărată iar uneori pisicile pot dovedi exact contrariul! În realitate, faptul că este femelă sau mascul nu influenţează caracterul afectuos al puiului. În plus, sterilizarea, recomandată dacă nu se dorește reproducerea, reduce considerabil diferențele de comportament între masculi și femele.
CU PĂRUL SCURT SAU CU PĂRUL LUNG?
Lungimea robei este foarte importantă deoarece cu cât blana pisicii este mai lungă, cu atât va necesita mai multă atenţie şi îngrijire din partea dumneavoastră. Pisicile cu robă lungă au nevoie de periere zilnică şi toaletare profesională uneori, în comparaţie cu roba scurtă a unei pisici Europene ce necesită periere doar o dată pe săptămână.
CE TEMPERAMENT VI SE POTRIVEŞTE ?
În general, cu cât este mai zveltă o pisică, cu atât este mai activă. Cu cât este mai mare, mai robustă, cu atât este mai calmă și mai liniștită. Desigur, aceasta este doar o tendință, atenuată de toate variantele individuale. Înainte de a alege un pisoi, trebuie să vă asiguraţi că temperamentul său se potriveşte personalităţii dumneavoastră şi stilului de viaţă.
Pisicile active au o constituţie tubulară, un cap lung și urechi mari ciulite, atente la tot ce mișcă.
Sub așa-numita morfologie „orientală” și musculatura subțire, precum cea a ogarilor, se ascunde un caracter înfocat. Pisicile Siameze, Balineze, Orientale, Mandarin, şi Cornish Rex sunt pisici foarte vorbărețe şi foarte atașate de proprietarul lor. Printre aceste pisici active care nu tolerează singurătatea, se adăugă și pisica din rasa Sfinx, Bengaleză şi Abisiniană.
Pisicile cu un nivel moderat de activitate şi cu statură robustă au corp atletic și mușchi puternici. Dotate cu un caracter echilibrat și plăcut, ele sunt mereu prezente, fără a fi intruzive. Acestea sunt pisicile Chartreux, Europeană, Sacred Birman, Mau Egipteană și Devon Rex cu părul ondulat.
Pisicile puternice și blânde sunt calme și masive. Ca și cum ar fi conștiente de importanța lor, puterea lor este egalată doar de blândețea lor. Acestea pot fi cu totul o rotunjime, cum ar fi pisica British Shorthair sau Exotică cu părul scurt, Maine Coon, Norvegiană, Siberiană și Ragdoll. Unele dintre rasele de talie mare de pisici pot avea o blană lungă care necesită întreținere zilnică, cum ar fi Persanele.
FIECARE PISOI ESTE UNIC
După ce aţi decis ce pisoi vi se potriveşte cel mai bine, alegeţi împreună cu medicul veterinar hrana potrivită lui, în funcţie de rasa şi vârsta sa. Fiecare pisoi are cerinţe nutriţionale specifice ce trebuie respectate, pentru a-i asigura o creştere sănătoasă şi o dezvoltare armonioasă. Află mai multe despre nutriţia dedicată pisoilor aici: https://pentruanimale.ro/hrana-pisici/royal-canin-2/junior
Absolut orice pisica,fie ca este de rasa sau nu,ofera afectiune maxima si.si bucura stapanul clipa de clipa.Inclin sa cred ca de fapt o pisica europeana este ideala,nu rasa face sufletul unui animal,cum f urat si gresit gandesc unii..Ci din contra!..Si de ce sa nu dam o sansa unei pisici europene de a o adopta?!..Cele de rasa(pline de fite si dificile..)isi gasesc mai usor stapani.Eu am 2 europene..si ne adoram reciproc,imi fac diminetile,zilele si viata frumoasa❤Si inca ceva…pisica ezte animalul ideal pentru apartament de bloc.