CUM SĂ VĂ ALEGEŢI CĂŢELUL POTRIVIT

1.3K

CE RASĂ SE POTRIVEȘTE CEL MAI BINE STILULUI DUMNEAVOASTRĂ?

Conviețuirea alături de un câine este o decizie care implică asumarea unor obligații pentru o perioadă îndelungată, iar de aceea trebuie să vă gândiți bine la acest aspect înainte de a lua o decizie. Un câine trăiește, în medie, mai mult de zece ani. Prin urmare, ar trebui să alegeți un câine ale cărui necesități se potrivesc stilului dumneavoastră de viață, dar și să învățați să convieţuiți alături de el.

CE VĂ DORIŢI DE LA CĂŢELUL DUMNEAVOASTRĂ?

Vă doriţi un câine de pază, un companion liniştit de apartament sau un câine sportiv alături de care să participaţi la diverse activităţi? Înainte de a alege un căţel trebuie să vă asiguraţi că stilul dumneavoastră de viaţă şi aşteptările pe care le aveţi de la noul membru al familiei se potrivesc caracteristicilor rasei sale. Trăsăturile rasei îi influenţează căţelului capacitatea de a participa la anumite activităţi iar aşteptările dumneavoastră trebuie să fie realiste înainte de a vă alege un căţel. Astfel, un căţel din rasa Beagle va fi mereu un “vânător”, iar viaţa în apartament ar putea să devină dificilă atunci când nevoia sa de mişcare şi manifestarea instinctelor înnăscute nu va fi respectată. De asemenea, un căţel French Bulldog nu va putea să vă însoţească într-o excursie pe munte pe timpul verii, deoarece efortul fizic prelungit şi temperatura ridicată de afară nu îi sunt benefice. 

CE RASĂ SĂ ALEGEŢI?

Achiziţionarea unui câine de rasă înseamnă dorinţa de a fi sigur că, odată ce puiul a devenit adult, va deține trăsăturile fizice şi comportamentale la care te aştepţi ca rezultat al selecţiei efectuate de crescătorul său, ca profesionist în domeniu. Pentru mulţi dintre noi, aspectul fizic al unei rase este de multe ori elementul care declanşează „dragostea la prima vedere”.
Cu toate acestea, dincolo de aspectul fizic, fiecare rasă are trăsături comportamentale care ar fi bine să fie cunoscute înainte de a face alegerea. Câinele Ciobănesc German pare să fie ascultător, Labradorul afectuos cu copiii, Ogarul independent…
Cu toate acestea, niciun câine nu poate fi clasificat atât de categoric.
De fapt, o rasă trebuie aleasă în funcție de rolul pe care doriți să îl aibă câinele dumneavoastră, raportat la greutatea și talia lui.
Desigur, alegerea unui Yorkshire Terrier drept câine de pază pe o proprietate întinsă ca suprafață pare la fel de nepotrivită ca aceea de a încuia pentru o zi întreagă un Mastiff German sau un Ciobănesc de Pirinei într-un apartament.
Ca regulă generală, un câine de talie mică, deși mai agitat, va necesita mai puțin spațiu vital decât un câine de talie medie; cât despre un câine de talie mare, acesta are întotdeauna nevoie de un spațiu de locuit mai mare. Indiferent de rasa aleasă, ar trebui să aveți întotdeauna în vedere faptul că fiecare câine trebuie să primească atenție de la proprietarul său de mai multe ori pe zi.
Pentru a întelege corespunzător care sunt opțiunile potrivite și a vă consolida alegerea, vă recomandăm să obțineți informații de la medicul veterinar, cluburile câinilor de rasă sau de la crescători.
Concursurile şi expoziţiile canine sunt locuri ideale pentru a descoperi întreaga diversitate a raselor de câini și pentru a discuta cu crescători profesioniști de animale de rasă.

MASCUL SAU FEMELĂ?

Talia femelei este în general mai mică decât cea a masculului, acesta putând fi un criteriu de alegere. Principalul inconvenient apare însă în perioadele de împerechere care au loc de două ori pe an, în general primăvara și toamna. Acestea conduc întotdeauna la adunarea laolaltă a masculilor care-și demonstrează determinarea tenace.

CÂINE DE ORAŞ SAU CÂINE PENTRU VIAŢA LA ŢARĂ?

Fie că sunt câini de vânătoare, câini de pază sau câini de companie, câinii de rasă au origini istorice, care joacă un rol în abilităţile şi trăsăturile lor comportamentale. Cele mai multe dintre aceste rase sunt astăzi în măsură să trăiască în spaţiul urban, cu condiţia să facă zilnic plimbări de minimum 30 de minute, de mai multe ori pe zi, şi ca atenţia acordată să nu se limiteze la pregătirea porţiei de hrană zilnică. Cu toate acestea, anumite rase nu sunt potrivite pentru viaţa de oraş şi există riscul de a suferi mai mult decât alţii din cauza lipsei de efort fizic.  Acesta este, de exemplu, cazul unui Border Collie, născut pentru a conduce turmele de animale, sau Husky Siberian, destinat să trăiască în haită şi să tragă sănii în zonele cu climă rece. Şi totuşi, cine ar fi putut să spună că Yorkshire Terrier-ul, care a fost folosit pentru a vâna şobolani în minele Yorkshire din Anglia, va deveni într-un secol cea mai populară rasă de câini de talie foarte mică? Cu toate acestea, el rămâne un „terrier” în suflet, dotat cu un temperament ferm. Fie că trăieşte la oraş sau la ţară, un câine ciobănesc va păzi, va fi vigilent, un Setter Irlandez va fi capabil de eleganţă într-o zonă de odihnă de pe autostradă, lângă o pădure unde să-şi ridice nasul în vânt, iar un Retriever va insista să recupereze pentru proprietarul său orăşean… pantofii.

DE UNDE SĂ PROCURAŢI UN CĂŢEL?

Este indicat să vă cumpărați cățelul de la un crescător specializat în rasa respectivă. Cățelul este născut din exemplare pe care le cunoaște bine, pe care le-a selectat și despre care vă poate povesti. El vă oferă astfel garanția că puiul îndeplinește criteriile morfologice stabilite în standardul rasei. Același lucru este valabil pentru cele mai importante trăsături ale temperamentului său. Se recomandă o vizită la canisă, ce vă permite să o vedeți pe mama puilor, să cunoașteți condițiile de viață ale cățelului din momentul naşterii și să aveți posibilitatea de a vorbi cu crescătorul. O listă a caniselor poate fi pusă la dispoziție de către asociațiile canine, medici veterinari sau cluburi ale câinilor de rasă.

FIECARE CĂŢEL ESTE UNIC

După ce aţi decis ce căţel vi se potriveşte cel mai bine, alegeţi împreună cu medicul veterinar nutriţia potrivită lui, în funcţie de rasa şi vârsta sa. Fiecare căţel are cerinţe nutriţionale specifice ce trebuie respectate, pentru a-i asigura o creştere sănătoasă şi o dezvoltare armonioasă. Află mai multe despre nutriţia dedicată căţeilor aici: https://pentruanimale.ro/hrana-caini/royal-canin-2/junior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close