CUM SĂ ÎNGRIJIŢI CORECT CĂŢELUL

1K

PLIMBĂRI – IGIENĂ- VACCINARE – DEPARAZITARE


Îngrijirea cățelului necesită efectuarea în mod regulat a câtorva gesturi care, realizate pe parcursul întregii sale vieți, îi vor asigura o bună igienă și vă vor ajuta să descoperiți ceea ce s-ar putea dovedi a fi semne anormale, care vă avertizează de existența unei afecțiuni.

PLIMBĂRILE INDISPENSABILE

Plimbările sunt indispensabile pentru bunăstarea cățelului, nu doar pentru a învăța să nu facă murdărie în casă. Câinele este un animal sociabil care simte nevoia de a se întâlni cu alte fiinţe şi de a explora un teritoriu. Fie că trăiește într-un apartament sau într-o casă, nu se poate mulțumi cu o plimbare de cinci minute dimineața și seara sau chiar cu faptul de a sta închis într-o curte. Un pui de câine are nevoie de multe plimbări scurte în locuri care nu oferă prea multe riscuri pentru el. Plimbarea în lesă și chemarea înapoi, cățelul revenind astfel la dumneavoastră fără să se opună, ar trebui învățate de la un stadiu timpuriu. Plimbările fără lesă sunt rezervate spațiilor deschise și regiunilor rurale.

IGIENA ZILNICĂ – VERIFICAREA DE RUTINĂ 

Nasul ar trebui să fie umed și curat în orice moment al zilei. Cu toate acestea, nasul poate deveni uscat în timpul somnului. Apoi trebuie să fie din nou umed când cățelul se trezește. Prezența oricăror cruste, fisuri, scurgeri semnificative transparente sau muco-purulente, este un semn al unei afecțiuni, iar medicul veterinar trebuie să îl examineze.

Maxilarele ar trebui să fie curate iar apariția de fisuri sau pete roșii la nivelul țesutului trebuie urmărită. În funcție de rasă, ele pot fi lăsate în jos sau nu. 

Dinții trebuie să fie albi și gingiile de culoare roz. Orice linie roșie pe marginea dinților este anormală și dezvăluie o inflamație dureroasă care poate duce la pierderea apetitului. Cățelul trebuie obişnuit de la o vârstă fragedă cu examinarea gurii și periajul dentar cu o periuță și o pastă special concepute pentru el. Acest mijloc foarte eficient de prevenire a apariției tartrului ar trebui folosit în fiecare zi. Hrana uscată ROYAL CANIN® PUPPY  ajută, de asemenea, la menţinerea igienei dentare cu ajutorul crochetelor speciale ce au un efect de periaj pe parcursul masticaţiei. 

Ochii ar trebui să fie luminoşi și umezi, cu membranele mucoase de culoare roz. Nicio supurare nu ar trebui să fie vizibilă în colțul interior.

Urechile lăsate vor fi verificate mai des deoarece în cazul acestora, închiderea canalului auditiv de către pavilion nu permite aerisirea corespunzătoare. Urechile lăsate pot fi curățate o dată sau de două ori pe săptămână, iar urechile drepte la fiecare două săptămâni. Pentru a face acest lucru este nevoie să folosiți o soluție specială, dedicată toaletării urechilor câinilor. Ar trebui să procedați în felul următor: vârful recipientului se inserează ușor în canalul auricular (nu există niciun risc de perforare a timpanului, deoarece canalul este în formă de L), pulverizați apoi un jet din soluția de curățare, îndepărtați recipientul, masaţi baza urechii timp de 30 de secunde și, în cele din urmă, ștergeţi cu grijă canalul cu o bucată uscată de vată sau cu o compresă astfel încât să nu rămână nimic în interior.

Organele genitale și anusul trebuie verificate cu regularitate pentru a vedea cât sunt de curate: apariția oricărei scurgeri ar trebui evaluată de medicul veterinar. Anusul trebuie să fie curat şi să nu prezinte niciun semn de diaree.

Labele și ghearele. Labele câinelui vor avea nevoie de atenţie după fiecare plimbare, pentru a constata dacă pernuțele sunt deteriorate sau dacă nu s-a înfipt vreun ghimpe. Există două tipuri de unghii: pintenii și ghearele de la degete. Creșterea este continuă iar activitatea normală a câinelui ar trebui să asigure tocirea ghearelor. Dacă acestea nu se tocesc suficient în mod natural, vor trebui scurtate de către medicul veterinar. În unele cazuri se recomandă excizia chirurgicală a pintenilor.

Blana. În funcție de tipul de păr, întreținerea va fi diferită, după cum urmează: pentru părul foarte scurt folosirea unei perii de cauciuc o dată pe săptămână este suficientă; pentru părul scurt și  aspru este nevoie de periajul cu un pieptene cu dinți scurți și rari în sens invers creșterii părului și apoi o perie aspră trecută în direcția de creștere a părului la fiecare două zile; pentru părul lung este necesar periajul zilnic după o descâlcire atentă.

În timpul verii, după o baie în râu sau în mare, ar fi bine să clătiți blana cățelului pentru a îndepărta orice depunere de particule iritante. În funcție de textura părului, frecvența îmbăierilor făcute la domiciliu diferă. Câinii cu părul scurt pot fi spălați de două ori pe an, iar cei cu părul lung aproximativ o dată la trei luni. Un căţel obișnuit cu acest lucru de la o vârstă fragedă, va accepta foarte ușor această activitate care poate avea loc în aer liber dacă vremea o permite. În cadă, trebuie să aveți la dispoziție un covoraș antiderapant și să folosiți apă călduță. Folosiți doar șampon special pentru câini, aplicat uniform pe părul descâlcit dinainte.

VACCINURILE ŞI DEPARAZITĂRILE

Maladia Carre (jigodia), parvoviroza canină, rabia, leptospiroza, hepatita contagioasă… Există multe boli mortale la care cățelul este expus atunci când nu mai este protejat de anticorpii materni. Prin urmare, este esențial să se urmeze programul de imunizări, incluzând dozele suplimentare de rapel. De asemenea, este indispensabil să fie urmărit atent de un medic veterinar pe întreaga durată a etapei de creștere și nu numai. Paraziţii externi, precum căpuşele, pot transmite boli grave, de aceea este important să se utilizeze un produs dedicat vârstei şi greutăţii sale, care combate eficient efectele dăunătoare pe care acești paraziți le au asupra sănătății animalului, putând afecta, de asemenea, sănătatea omului. În ceea ce priveşte deparazitarea internă, aceasta ar trebui efectuată în mod sistematic şi regulat, conform unui protocol stabilit de către medicul veterinar, deoarece alegerea produsului depinde, printre altele, de talia, vârsta şi stilul de viaţă al animalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close