Cum îngrijești corect pisica senioară?

508

ASIGURĂ-I PISICII TALE SENIOARE ÎNGRIJIREA ȘI CONFORTUL DE CARE ARE NEVOIE

Pisicile sunt mereu energice, agile, atente și prezente în fiecare aspect al vieții noastre. Pe măsură ce înaintează în vârstă ne este greu să ne imaginăm că ele vor fi altfel decât în forma excelentăde astăzi. Desigur, ele sunt recunoscute pentru puterea lor de a masca disconfortul și durerile ușoare, așadar primele semne ale înaintării în vârstă vor trece deseori neobservate.

Pisicile trăiesc în medie 15 ani și nu este ceva neobișnuit ca o pisică să atingă chiar și vârsta de 20 de ani. Conform medicinei veterinare, până la vârsta de 10 ani pisicile sunt considerate adulte, între 11 și 14 ani senioare, iar după vârsta de 15 ani, geriatrice. Primele modificări comportamentale și fizice vor apărea deci după vârsta de 10 ani, iar ele impun anumite modificări din partea ta, atât în ceea ce privește mediul în care ea trăiește cât și nutriția, pentru a-i oferi suportul de care are nevoie în ultima parte a vieții sale. Aceste schimbări simple pe care le poți face pentru a o îngriji cât mai bine, îi vor susține sănătatea și îi vor oferi confortul bine meritat. Dar care sunt modificările pe care pisica ta le va resimți? Hai să le descoperi din timp pentru a o înțelege mai bine!

SEMNE EXTERNE

ARTICULAȚIILE

Pe măsură ce îmbătrânește, articulațiile ei vor fi mai puțin flexibile și pot fi afectate de osteo-artrită, devenind astfel mai dureroase. Din acest motiv va fi mai puțin mobilă, uneori instabilă și îi va fi greu să urce și să coboare pentru a ajunge în anumite locuri și va evita chiar să sară de la înălțime. Această inflexibilitate va afecta și capacitatea ei de a se toaleta corespunzător. Pentru a o ajuta îi poți amenaja rampe de urcare în locurile preferate, îi poți lua o litieră cu margini mai joase și o hrană specială pentru pisicile senioare, care are rolul de a proteja articulațiile. Asigură-te că hrana, litiera și apa proaspătă sunt ușor accesibile, la fel și locurile de odihnă confortabile și călduroase.

SIMȚURILE

Simțurile precum mirosul și gustul pot deveni mai puțin ascuțite, ceea ce le va influența apetitul și preferințele pentru hrană. Din acest motiv, hrana dedicată pisicilor vârstnice are o palatabilitate mai crescută, pentru a le încuraja să se hrănească corespunzător. Auzul nu va mai fi atât de fin și astfel că uneori nu va reacționa la anumite zgomote obișnuite.

BLANA

Blana pisicii va începe să fie mai albă dar și mai mată și mai puțin mătăsoasă, datorită glandelor sebacee care devin tot mai puțin productive.

COMPORTAMENTUL

Pisicile senioare pot deveni mai puțin sociabile, pot mieuna mai mult și uneori în momente nepotrivite. Deseori vor dormi mai mult, dar mai puțin profund, lucru care le poate întrerupe rutina obișnuită.

AFECȚIUNILE DENTARE

Pisica ta senioară poate începe să sufere de afecțiuni dentare sau afecțiuni gingivale, care îi pot afecta apetitul și îi pot provoca durere atunci când se hrănește. În această situație hrana umedă dedicată pisicilor senioare o va ajuta să se hrănească corespunzător și fără disconfort.

MODIFICĂRILE COGNITIVE

Pisicile senioare, cu vârsta de peste 16 ani pot suferi de tulburări cognitive, cum ar fi insomnia, dezorientarea, slaba rezistență la stres, anxietatea și uitarea rutinei ori a locului obișnuit unde se află hrana sau litiera. Din acest motiv trebuie să eviți să modifici orice aspect legat de rutina pisicii tale sau să începi să reamenajezi casa.

SEMNE INTERNE

DIGESTIA

Funcțiile interne ale organismului pisicii vor încetini și ele odată cu vârsta. Mai multe procese metabolice, precum digestia, se vor modifica deoarece capacitatea de a procesa grăsimi și proteine scade odată cu îmbătrânirea, ceea ce înseamnă că poate fi mai dificil să absoarbă toate substanțele nutritive de care are nevoie din hrană și poate să piardă în greutate. Hrana dedicată pisicilor senioare conține un complex patentat de antioxidanți, inclusiv licopen și acizi grași Omega 3, ce susțin funcțiile organismului să se desfășoare în parametrii optimi pe parcursul etapei de seniorat.

IMUNITATEA ȘI BOLILE SPECIFICE VÂRSTEI

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea naturală a organismului de a produce un răspuns imun tinde să scadă, iar pisica ta va fi mai sensibilă în fața bolilor și infecțiilor. Există și o serie de afecțiuni cu care pisicile vârstnice se pot confrunta, precum bolile renale, diabetul, osteoartrita sau hipertiroidismul, care pot fi ameliorate și tratate prin medicație și diete veterinare specifice.

Fiecare etapă a vieții pisicii tale aduce cu ea bucurii și provocări unice, în special în momentul în care ajunge la vârsta senioară. Urmează sfaturile de mai sus, alături de vizite la medicul veterinar la fiecare 6 luni, iar astfel vei putea preveni anumite afecțiuni și ameliora disconfortul survenit odată cu etapa de seniorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close