Cum hrănești corect pisoiul

1.6K

CUM ÎȘI ALEG PISICILE HRANA?

Pisicile sunt recunoscute ca fiind mofturoase și cu un apetit capricios, prin urmare, hrana acestora trebuie să aibe atât o aromă plăcută, cât și un amestec de nutrienți care să îi ofere o senzație post- ingestie benefică. Aceasta înseamnă să îi oferi pisoiului tău suportul nutrițional potrivit vârstei şi cerințelor sale specifice, și să aibe un nivel ridicat de palatabilitate.

În funcție de experiențele anterioare, fiecare pisică își dezvoltă preferințe pentru anumite tipuri de hrană și ajunge să le refuze categoric pe altele. Înțelegerea modului în care pisicile își stabilesc preferințele pentru hrană te poate îndruma în a alege hrana cea mai potrivită pentru pisoiul tău. Dacă pentru oameni percepția gustului hranei este mai puternică, în cazul unui pisoi mirosul joacă un rol mult mai important în alegerea hranei, deoarece are cu 95% mai mulține papile gustative. Dacă mirosul este apetisant, puiul o va consuma cu plăcere. Pisicile pot să perceapă gustul amar, aciditatea, gustul sărat și umami (savoarea), însă nu și gustul dulce. Pisoiul are capacitatea de a face distincția între aceste gusturi de bază încă de la vârsta de zece zile. Dimensiunea, textura și forma hranei influențează ușurința cu care pisica o apucă, iar acesta este un factor esențial mai ales în cazul raselor brahicefalice (de ex., pisica persană). Deoarece textura este atât de importantă în determinarea preferințelor, unele fire dintre mustățile pisicilor le ajută chiar să facă distincția între texturi diferite! Senzația post-ingestie este de asemenea importantă, îi va influența pisoiului modul în care se raportează la acea hrană pe viitor. Cu cât senzația este mai plăcută, cu atât va fi mai atras de aceeași hrană și în viitor. Gama de formule nutriționale ROYAL CANIN® KITTEN este creată ținând cont de toate aceste cerințe specifice ale pisoiului tău. Au un nivel de palatabilitate ridicat pentru o alegere instinctivă a hranei, îi asigură o digestie ușoară pentru o senzație post-ingestie plăcută, iar crochetele au dimesiunea, forma și textura adaptate maxilarelor lor de mici dimensiuni pentru a putea fi apucate și mestecate cu ușurință. Alflă mai multe despre beneficiile hranei uscate ROYAL CANIN® KITTEN aici.

CUM PREFERĂ SĂ SE HRĂNEASCĂ? HRANĂ PERMANENT LA DISPOZIȚIE SAU PORȚII MICI?

Atunci când pisicile au acces liber la hrană, de cele mai multe ori acestea consumă cantităţi mici – numai câteva grame – dar de mai multe ori pe zi, posibil între 15 şi 17 mese în 24 de ore. Trebuie să monitorizezi cantitatea zilnică de hrană a puiului de pisică, precum şi greutatea acestuia. Dacă pisoiul își poate gestiona singur hrana, consumând cantitatea zilnică recomandată pe ambalaj doar în cantități mici pe durata întregii zile, atunci îi poți oferi toată porția zilnică dintr-odată, asigurându-i acces constant la bolul de hrană. Dacă însă tinde să o consume rapid și să mai ceară, dozează-i tu hrana pe parcursul întregii zile și folosește jucării tip dispenser de hrană ce eliberează crochetele atunci când pisoiul se joacă cu ele. Aceste măsuri, alături de  nutriția sănătoasă din gama ROYAL CANIN® KITTEN vor ajuta la prevenirea creșterii necontrolate în greutate.

UNDE PREFERĂ SĂ MĂNÂNCE PISOIUL?

Pisicile preferă să se hrănească singure, în locuri liniștite, retrase, departe de litieră și de zonele de trafic intens din casă.  Alege vase pentru hrană și apă realizate din metal, ceramică sau sticlă deoarece anumitor pisici nu le place să consume hrana sau apa din vase de plastic. Dacă în casă locuiesc mai multe pisici, ai grijă ca fiecare să aibe propriile spații de odihnă, de propriile vase pentru hrană și apă, jucării și litiere, deoarece nu vor dori să le împartă. Nu le plasa vasele de hrană sau apă unul lângă celălalt deoarece hrănirea nu este un comportament social în cazul pisicilor și poate fi foarte stresant să mănânce împreună.

Asigură-te că are întotdeauna apă proaspătă în bol (la minim 10°C). Dacă observi că preferă să consume apă ce se află în mișcare, pune-i la dispoziție o fântână de apă specială pentru pisici. Plasează vasele cu apă departe de cele pentru hrană și sau de litieră. Pentru pisici, consumul de hrană și cel de apă sunt activități complet separate. Alege pentru apă un bol mai larg și mai puțin înalt, umplut până sus, amplasat în așa fel încât pisica să poată ține mereu sub observație mediul înconjurător în timp ce bea. Deoarece pisicile consumă de regulă puțină apă, plasează câteva boluri în diverse locuri din casă. Pisicile beau apă în mod oportunist și tind să nu facă o deplasare specială doar pentru a găsi apă. Pentru a stimula pisoiul să consume mai multă apă, optează pentru o hrănire mixtă, oferindu-i atât hrană uscată cât și umedă. Hrana umedă complementară celei uscate asigură hidratarea puiului și reduce riscul apariției problemelor urinare și al supraponderabilității. Află mai multe despre beneficiile hranei umede ROYAL CANIN® KITTEN aici.

ÎI POT OFERI PISOIULUI RECOMPENSE ȘI RESTURI DE LA MASA MEA?

Resturile de mâncare, grăsimile şi sosurile dăunează sănătăţii pisicii. Hrănirea cu resturi de mâncare de la masa ta trebuie evitată, pentru a menţine starea de sănătate a pisoiului. Pe lângă dezechilibrul nutriţional pe care îl cauzează, riscul de greutate excesivă și o dezvoltare inadecvată a organismului pisoiului, acesta va asocia mâncarea ta cu propria hrană şi va începe să cerşească ori de câte ori te aşezi să mănânci sau să pregătești masa. De aceea, zona sa de hrănire trebuie amenajată în altă parte a casei și nu în bucătărie, iar recompensele sub formă de alimente de la masa ta trebuie evitate complet, pentru a contribui la bunăstarea și dezvoltarea sa armonioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close