Comenzi și elemente de dresaj

5.1K

Comenzile date de către stăpân sunt ascultate de câine atâta timp cât acesta a fost pregătit corect și recompensat. Fără o atenție continuă din partea stăpânului, câinele va începe să își piardă încrederea și nu va mai asculta comenzile primite. Stăpânul trebuie să știe când să fie impunător, când să fie jucăuș și când să fie iubitor cu câinele său. Empaticul câine va simți aceste stări și va răspunde în consecință.

Dresajul înseamnă și dominanță

Comanda de interzicere ”Nu-i voie” sau ”Fui”, este o comandă care se dă atunci când câinele a acceptat stăpânul ca fiind șeful haitei și va asculta întocmai. Pentru că dumneavoastră sunteți șeful declarat, comanda trebuie să fie una fermă, impunătoare. În perioada de dresaj, această comandă este însoțită de o mișcare bruscă a lesei, mișcare care îl va face pe câine să renunțe la orice tentație. Dacă nu aveți lesa și zgarda la îndemână, puteți să îl opriți trăgându-l de ceafă. Un alt moment în care puterea stăpânului și a dresajului trebuie să predomine este în cazul în care câinele devine extrem de posesiv când vine vorba de mâncare sau de jucăria lor. Unii câini pot să devină chiar agresivi, să înceapă să mârâie și să latre dacă cineva se apropie de mâncarea lor, chiar dacă este stăpânul său. În acest caz, trebuie să folosiți zgarda și lesa pentru a-i schimba comportamentul.

Comenzi esențiale

”Pe loc stai” este comanda care precede comenzile ”Șezi” sau ”Culcat”. Deprinderea acestor comenzi va fi realizată cu ajutorul recompenselor, dar mai ales cu ajutorul lesei. Pentru comanda ”Pe loc stai”, câinele trebuie să fie în lesă și să se deplaseze la pas alături de stăpân. În timp ce se dă comanda verbal, mâna dreaptă o poziționați în fața ochilor câinelui, care se va opri, rămânând totuși în picioare. Recompensa înseamnă o mângâiere cu mâna pe blană și cuvinte de laudă. Imediat după ce această comandă a fost deprinsă de către câine, se merge mai departe la următorul nivel, exersarea fără lesă. În această situație, câinele va trebui să asculte o comandă dată de la distanță. La auzul acestei comenzi, câinele trebuie să se oprească din orice activitate ar face. Odată această comandă stăpânită, se trece mai departe la comenzile ”șezi”, ”culcat”, ”vino aici” sau ”așteaptă”. Comanda ”șezi” se execută la început cu ajutorul lesei și cu recompensa hrană. Hrana este folosită ca și stimul totodată pentru că veți trece cu ea pe deasupra capului cîinelui, înspre în spate. Deoarece câinele nu poate să urmărească hrana peste cap, se va apleca natural, în încercarea de a identifica locul în care este hrana. Dacă duce această acțiune până la capăt și se poziționează în ”șezut”, câinele va primi acea bucățică de hrană ca și recompensă. Tot cu ajutorul hranei se învață comanda ”culcat”. În această situație, hrana este dusă în partea din față, în apropierea solului, concomitent cu articularea comenzii și cu o ușoară apăsare a câinelui. Comanda ”așteaptă” se folosește pentru a învăța câinele să stea nemișcat. La început, câinele va executa această comandă avându-vă în câmpul vizual, pentru ca ulerior, să învețe să stea nemișcat și în cazul în care nu vă mai are în raza vizuală. Este ideală această comandă pentru momentele în care trebuie să intrați într-un magazin, sau atunci când vă întâlniți cu cineva pe drum.

Socializare și protecție

Un câine care a socializat încă de când este mic este obișnuit cu oamenii și nu va deveni agresiv. Pentru aceasta, trebuie să îl scoateți deseori la plimbare în locuri publice și să îi urmăriți comportamentul. Arătați-i că sunteți acolo, lângă el, ori de câte ori se panichează sau se sperie de lucruri noi. Mașinile, un skateboard, sunete puternice, claxoane, sunt elemente care îi pot provoca stări de anxietate. Chiar dacă din punct de vedere social câinele devine relaxat în jurul oamenilor, acest lucru nu înseamnă că trebuie să și asculte de aceștia. Este important ca un câine să fie dresat să asculte doar de stăpânul său sau cel mult de membri familiei acestuia. Câinele nu trebuie să asculte de altcineva, și în mod normal, dacă aude o comandă de la un străin, câinele ar trebui să caute acordul stăpânului său pentru a îndeplini comanda. Pentru protecția lui, câinele trebuie să fie învățat să refuze hrana primită de la străini. Câinele trebuie să mănânce doar când stăpânul său îi permite și va fi recompensat dacă va refuza vehement orice hrană primită de la vreun străin.

Join the Conversation

  1. Ghenadie Rotaru says:

    Mea placut mult despre informatiea pe care o detineti in domeniul chinologic.Va DORESC SUCCES…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close