Câini din rasa Vizsla

6.8K
Informaţii generale:

Rasa de câini Vizsla a fost folosită de către vânătorii nomazi Maghiari, care îi trimiteau să sperie păsările pentru vânătoare, alături de ulii. De asemenea, aceștia erau folosiți pentru a găsi și a trimite păsările sau alte animale în capcanele pregătite de vânători. Câinii Vizsla erau folosiți de către baronii locali atât ca și câini de vânătoare, cât și ca și companioni. Odată cu apariția armelor de foc, tipul de câini necesari pentru vânătoare s-a schimbat înspre unii care erau mai rapizi, dar destul de invizibili încât să nu sperie prada, cu un nas foarte bun pentru urmărit, o vedere foarte bună, precum și capacitate mare de a aduce prada. Majoritatea istoricilor canini consideră că strămoșii câinelui Vizsla includ cel mai probabil Câinele de vânătoare Transilvănean, precum și Câinele Galben Turcesc, care sunt astăzi dispăruți. De asemenea, se consideră că Vizsla Unguresc precede câinele de vânătoare German, Weimaraner, cu toate că unii consideră că Vizsla provine dintr-o încrucișare între Weimaraner și alte rase de pointer. La finalul anilor 1800, câinele din rasa Vizsla a fost aproape de extincție. Un studiu făcut asupra numărului de câini Vizsla existenți în Ungaria a arătat că doar doisprezece câini Vizlsa rămăseseră în țară în acea perioadă. Acest lucru a dus la eforturi concentrate pentu a salva și a repune pe picioare această frumoasă rasă.

  Nume: Vizsla

Originea:  Ungaria

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 53 – 58 cm, Mascul 55 – 61 cm

Greutate: Între 20 – 30 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 13 ani

Culoare: auriu ruginiu

Temperament:  Le face plăcere să aibă timp pentru a se apropia mai mult de oamenii la care ține, dar apreciază foarte mult și să aibă oportunitatea de a fi nevoit să gândească atunci când trebuie să facă un exercițiu. Anxietatea cauzată de separare este foarte comună în cazul câinilor Vizsla

Dresaj:  Sesiunile ar trebui să fie conduse cu ajutorul bunătăților și a recompenselor, iar dacă nu vă va asculta, puteți să arătați o doză de fermitate în raport cu el.

Caracteristici distinctive: Coada îi este scurtă, moale, densă și așezată aproape de corp, fără să prezinte o blană interioară lânoasă. Culoarea este în general auriu ruginiu în mai multe variante.

Persoanele care consideră că această rasă provine din rasa Weimaraner susțin teoria că rasa Vizsla a fost încrucișată cu alte rase de pointeri în acea perioadă, cu scopul de a ajuta la revenirea rasei. Autoritățile Ungare refuză să creadă și să accepte această teorie. La fel ca multe alte rase, Vizsla a avut parte de un declin rapid în număr în timpul celor două războaie mondiale, fiind din nou în pragul exctincției. Câțiva iubitori ai rasei au refuzat să lase rasa să dispară și au luat cu ei acești câini când au fugit din țară înainte ca Rusia să își înceapă ocupația în 1945. Alți câini Vizsla au supraviețuit în Turcia, Cehoslovacia și în Sudul Rusiei. Primii câini Vizsla au ajuns în America de Nord în anii 1950. Un club american a fost fondat în anul 1954. Rasa Vizsla a fost recunoscută de către AKC în anul 1960. Primul câine care a fost de trei ori campion AKC a fost un Vizsla, un titlu obținut la ascultare și conformare. De asemenea, primul câine care a fost de cinci ori campion la ascultare, agilitate, teren, vânător, a fost tot un Vizsla. Câinele Vizsla de astăzi este foarte competitiv în toate disciplinele, incluzând aici conformarea, testele de vânătoare, ascultarea, agilitatea și testele de câmp. Au fost folosiți și în arheologie, dar și în operațiuni de căutare și salvare, fiind recunoscuți pentru eforturile lor din Septembrie 11, 2001. Sunt foarte ușor de dresat și au fost utilizați ca și câini de terapie, de ghidare, de serviciu, pentru vamă și în operațiuni de căutare și salvare.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinii din rasa Vizsla sunt câini de mărime medie, cu blana scurtă, niște câini de vânătoare excelenți. Au o constituție robustă, iar blana le este de culoare auriu ruginiu înspre maro. Sunt agili și energici, niște câini puternici cu o rezistență foarte bună.
Corp: Masculii au o înălțime situată între 55 și 61 cm, în timp ce femelele au o înălțime situată între 53 și 58 cm. Greutatea este între 20 și 30 kg. Gâtul îi este puternic, muscular, de lungime medie. Corpul îi este puternic și bine proporționat și cu un aspect pătrat.
Cap: Craniul este destul de larg între urechi, cu o linie mediană coborând înspre frunte. Stopul dintre craniu și bot este moderat. Botul este de lungime egală sau chiar mai scurt decât craniul atunci când este văzut din profil. Nasul are culoarea blănii.
Urechile: Sunt fine, mătăsoase și destul de lungi, cu vârfurile rotunjite. Sunt așezate destul de jos pe craniu și atârnă aproape de obraji.
Ochii: De mărime medie iar culoarea acestora ar trebui să fie aceeași cu culoarea blănii.
Coada: Este așezată ușor sub nivelul spatelui, mai groasă la rădăcină și stopată la aproximativ o treime din mărime. În mod ideal, aceasta ar trebui să ajungă la nivelul încheieturilor, iar când este în mișcare, ar trebui să fie ținută orizontal, nicidecum vertical sau curbat deasupra spatelui.
Blana: Îi este scurtă, moale, densă și așezată aproape de corp, fără să prezinte o blană interioară lânoasă. Culoarea este în general auriu ruginiu în mai multe variante.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Vizsla sunt niște câini care vor să fie în jurul oamenilor în fiecare minut al zilei. Acest tip de atașament se datoarează în principal rădăcinilor de câini de vânătoare pe care acest câine le are. Pe câmpul de vânătoare, nu se îndepărtează prea mult de vânător, cu care creează o puternică conexiune. Câinii Vizsla sunt perfecți pentru familiile care au un stil de viață activ. Vânătorii pot să îi utilizeze pentru a urmări și a scoate la iveală prada, iar dacă este ținut acasă, acesta este un companion excelent pentru bicicletă, hiking și alergare. Sunt destul de ușor de dresat, fiind perfecți pentru familiile active, cărora le place să iasă în aer liber. Câinii din rasa Vizsla au nevoie de cel puțin o oră de activități susținute în fiecare zi pentru a-și menține tonusul și sănătatea la un nivel ridicat. Dacă nu au parte de activitate susținută, acești pot să devină distructivi și anxioși. Fuga în curtea din spatele casei este o opțiune, dar de obicei acești câini au nevoie de un scop. Acest scop poate să fie de exemplu căratul unui rucsac atunci când aleargă alături de voi. Câinii Vizsla preferă ca toate exercițiile să fie susținute alături de persoana pe care o iubește. Acești câini se descurcă excelent în activitățile organizate, cum ar fi munca de câmp, agilitate, urmăritul prăzii. Le face plăcere să aibă timp pentru a se apropia mai mult de oamenii la care ține, dar apreciază foarte mult și să aibă oportunitatea de a fi nevoit să gândească atunci când trebuie să facă un exercițiu. Anxietatea cauzată de separare este foarte comună în cazul câinilor Vizsla. Acești câini au nevoie de oameni în jurul lor tot timpul, în caz contrar vor deveni depresivi și anxioși, ceea ce se traduce prin mestecat distructiv, urlat și lătrat excesiv. Înainte de pleca pentru o perioadă mai lungă de timp, asigurați-vă că și-a primit porția de exerciții care să îi ajungă până vă întoarceți. Cel mai indicat este ca un câine Vizsla să trăiască într-o casă în care cineva este tot timpul prezent, fie că este o fermă sau o casă în care cineva este tot timpul acolo. Sunt niște câini gălăgioși. Vor lătra, urla, se vor plânge și vor face tot timpul zgomote de-a lungul zilei. Dacă vă doriți un câine silențios, Vizsla nu este pentru voi. Sunt predispuși la lătrat excesiv, ceea ce înseamnă că este indicat să îl dresați în acest sens.

Dresaj

Câinii din rasa Vizsla sunt relativ ușor de dresat, dar unii dintre ei pot să fie destul de încăpățânați. Pentru a obține rezultate bune trebuie să începeți dresajul cât mai devreme și trebuie să fiți pregătiți să arătați un lidership calm și asertiv tot timpul. Nu sunt câini dominanți, dar câinii Vizsla au tendința de a testa limitele, mai ales atunci când nu își primesc doza de exercițiu. Sesiunile ar trebui să fie conduse cu ajutorul bunătăților și a recompenselor, iar dacă nu vă va asculta, puteți să arătați o doză de fermitate în raport cu el. Odată ce câinele Vizsla a învățat comenzile de bază, puteți să treceți la comenzi mai avansate. Socializarea ar trebui să fie parte din regimul de dresaj, pentru că un câine Vizsla poate să fie prea protector cu familia sa. Dacă are o personalitate ușor de gestionat, acest câine poate să fie un câine de terapie excelent.

Toaletaj:

Câinii din rasa Vizsla sunt destul de ușor de îngrijit. Nu are un miros puternic de câine și are nevoie de un periaj săptămânal cu o perie de cauciuc pentru a-i îndepărta firele de păr moarte. Nu are nevoie să fie îmbăiat foarte des, dar atunci când o faceți este indicat să folosiți un șampon special pentru câini.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Vizsla este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii,

– cherry eye (cireașa din ochiul câinelui) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, câinele are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close