Câini din Rasa Sloughi

1.5K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Sloughi este unul dintre cei mai vechi câini domestici din lume, cu o istorie care se duce până în sec XIII B.C. și probabil mult mai departe. Cu toate că originea exactă a acestei rase rămâne un mister, autoritățile consideră că a fost dezvoltat de către triburile Berbere nomadice din zonele aride ale deșerturilor Nordului Africii. Țările care există astăzi în acea zonă sunt Maroc, Libia, Tunisia și Algeria. O teorie alternativă și mai puțin acceptată este că rasa de câini Sloughi a apărut în Orientul Mijlociu, urmând ca ulterior să își îndrepte pașii înspre coasta Nordului Africii. Oricum ar fi, acești câini de vânătoare de deșert erau folosiți pentru vânătoarea de iepuri, vulpi, șacali, gazele, cerbi, porci sălbatici și alte mamifere ale deșertului. Erau de asemenea folosiți și pentru protejarea zonelor de campare ale triburilor, fiind atât gardieni cât și companioni. Câinii Sloughi au devenit favoriții celor bogați și mai ales a liniilor regale, pe măsură ce civilizațiile se dezvoltau, iar vânătorile organizate deveneau tot mai comune. Acești câini erau atât de iubiți, mai ales de către bărbați, încât spre deosebire de alte rase ale acelor vremuri, aceștia erau primiți în corturile lor și le era permis să mănânce și să doarmă înăuntru asemenea unui membru al familiei. Artefacte antice, inclusiv picturi, sculpturi și desene pe roci confirmă faptul că rasa de câini Sloughi era foarte apreciată în țările sale de origini. Au fost crescuți și împerecheați cu aceeași grijă cu care erau

  Nume: Sloughi

Originea: Nordul Africii

Grupa: Copoi / Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 60 – 70 cm, Mascul 66 – 73 cm

Greutate: Femela 16 – 26 kg, Mascul 18 – 28 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 16 ani

Culoare: crem – roșiatic

Temperament:  Câinii din rasa Sloughi au fost crescuți pentru a alerga. Dacă presupunem că sunt sănătoși, Sloughi au obligatoriu nevoie de timp și spațiu pentru a alerga în fiecare zi. Dacă au această oportunitate, în restul timpul vor fi relaxați, calmi și tăcuți.

Dresaj:  La fel ca mulți alți copoi, aceștia răspund bine la tratamentul pozitiv, la repetiție și la premii. Comenzi spuse răspicat sau pe un ton nervos nu funcționează la această rasă.

Caracteristici distinctive: Câinele Sloughi nu este un câine fragil, dar este un câine grațios. Atitudinea sa este una nobilă, iar expresia ochilor săi negri este una blândă și melancolică. Un câine Sloughi mascul este ușor mai mare decât este lung, măsurat de la umeri până la pământ.

îngrijiți caii Arabi. Se spune despre stăpânii acestor câini că își sacrificau chiar și păturile cu care se acopereau în nopțile friguroase ale deșertului pentru a le asigura protecție câinilor. De asemenea, se spune că femeile din zonă alăptau cățeii de la propriul lor piept atunci când cățelele nu mai puteau să aibă grijă de progeniturile lor. Există și dovezi cu privire la marcajele făcute pe corpul acestor câini, cu scopul de a arăta apartenența la o anumită familie. Atât triburile actuale cât și cele din trecut obișnuiau să folosească bijuterii pentru a înfrumuseța acești câini, iar după ce mureau erau jeliți la fel ca orice alt membru al familiei. Se spune că Sloughi a fost rasa favorită a Faraonului Tutankhamun. Mulți dintre acești câini au fost pictați pe artifactele găsite în mormântul său. Prima descriere detaliată a importanței câinelui Sloughi în cultura Nord Africană a ajuns în Europa la jumătatea sec XIX. Aceste informații au ajuns prin intermediul scrierilor unui general francez, care era staționat în Algeria. De fapt, Sloughi au ajuns în Europa la finalul anilor 1800, mai întâi în Franța și apoi în Olanda. Acest lucru s-a întâmplat chiar înaine ca Copoiul Afgan și Saluki să își facă apariția, cu toate că astăzi aceste două rase sunt considerate mai populare decât Sloughi. Primul standard al câinilor din rasa Sloughi a fost publicat în anul 1925. Din momentul în care Franța a ocupat Algeria, câinele Sloughi a fost considerat a fi franțuzesc, până în anul 1970 când Algeria și-a câștigat independența. Cele două războaie mondiale au afectat rasa Sloughi, la fel cum au făcut cu multe alte rase de câini, ducând aproape la extincția acestora. Programele vechi de împerechere au fost întrerupte sau abandonate. Franța a interzis vânătoarea cu ajutorul copoilor în toate teritoriile ocupate de ei, ceea ce a dus la scăderea în popularitate a acestor câini. Mai mult, o epidemie de rabie a decimat populația domestică de câini. În anul 1973 câinele Sloughi a ajuns în Statele Unite ale Americii. Sunt acceptați să participe aproape la toate competițiile .

Descriere fizică:

Câinii din rasa Sloughi sunt de dimensiuni medii înspre mari, cu părul scurt, blana moale, un câine atletic, apreciat în Africa de Nord pentru abilitățile sale de vânătoare, viteza, agilitatea și rezistența pe distanțe lungi. Este un câine robust, dar elegant, un câine de urmărire, care nu prezintă exagerări ale membrelor, a dezvoltării musculare sau a curbelor corpului. Câinele Sloughi nu este un câine fragil, dar este un câine grațios. Atitudinea sa este una nobilă, iar expresia ochilor săi negri este una blândă și melancolică. Un câine Sloughi mascul este ușor mai mare decât este lung, măsurat de la umeri până la pământ. Corpul femelei poate să fie ușor mai lung decât cel al masculului. În mod normal, masculul ajunge la înălțimea de 66 – 73 cm, iar femela ajunge în mod normal la 60 – 70 cm. Văzut din profil, capul este lung. Expresia sa este una blândă, ușor tristă și melancolică. Ochii îi sunt mari, negri și ovali sau în formă de migdală. Culoarea ochilor este diverse variații de maro închis. Genele sunt pigmentate. Urechile sunt așezate la nivelul ochilor și cad destul de aproape de cap atunci când animalul este relaxat. Urechile sunt de mărime medie, triunghiulare și ușor rotunjite la vârfuri. Botul are forma unei pene lungi, reprezentând aproape jumătate din lungimea capului. Maxilarui îi este puternic și regulat. Nasul îi este negru și puternic. Gâtul îi este lung și se ridică elegant dintre umeri. Este ușor arcuit, dând dovadă de eleganță și de putere. Pielea îi este fină, întinsă, iar părul îi este foarte fin. Linia spatelui este dreaptă. Pieptul nu este foarte larg, ajungând aproape de genunchi. Coastele îi sunt plate, lungi și ușor curbate. Coada este lungă, subțire și purtată în jos în general, sub linia spatelui. Atunci când este bucuros sau atent, vârful cozii se ridică deasupra liniei spatelui. Blana acestui câine este tot timpul fină. Părul îi este scurt și fin pe toată suprafața corpului. Culoarea blănii este în general crem, până la roșiatic, putând totodată să prezinte și marcaje negre pe față, urechi sau pe spate.

Personalitate:

Oamenii care iubesc rasa de câini Sloughi îl descriu pe acesta ca fiind afectuos, demn, sensibil, blând, iubitor și mândru. Pentru alte persoane, acest câine pare a fi distant datorită expresiei lor, a modului în care reușesc să se detașeze și a posturii lor aristocratice. Sunt câini tăcuți care creează legături puternice cu stăpânii lor. Mulți dintre ei devin animalul de companiei al unei singure persoane. Dacă este crescut de mic într-o manieră sociabilă, aceștia se vor descurca excelent și cu restul familiei. Sunt niște câini destul de rezervați, care nu se simt tocmai confortabili în prezența unor străini. Este aproape imposibil ca un câine Sloughi să atace un om, cu excepția cazului în care stăpânul său este amenințat. Câinii din rasa Sloughi au fost crescuți pentru a alerga. Dacă presupunem că sunt sănătoși, Sloughi au obligatoriu nevoie de timp și spațiu pentru a alerga în fiecare zi. Dacă au această oportunitate, în restul timpul vor fi relaxați, calmi și tăcuți. Pentru că sunt niște copoi, aceștia nu pot să fie lăsați din lesă pentru că se pot angaja în urmărirea oricărei prăzi. Proprietarii de asemenea câini ar trebui să aibă garduri înalte și spațiu destul pentru câini să alerge. Persoanele care trăiesc la oraș nu ar trebui să aibă un asemenea câine, doar dacă au un parc îngrădit în apropiere, sau dacă proprietarul este un alergător. De asemenea, climatele reci de munte nu sunt cele mai bune pentru acești câini pentru că îl va face să simtă disconfort. Sunt cei mai fericiți atunci când li se permite să alerge după o pradă de dimensiuni mici, indiferent dacă au vreun antrenament de vânătoare anterior. Dacă trăiți într-o zonă de pădure, departe de traficul de mașini, câinele Sloughi va ține cu siguranță sub control populația de rozătoare din zonă. Vor intra în urmărirea păsărilor, cu toate că foarte rar reușesc să prindă vreuna. Dar acest lucru nu este important pentru ei. Ce este cu adevărat important este să alerge după pradă. Câinii din rasa Sloughi pot să aibă dificultăți în a se adapta la noi medii de trai, la noi locuri. Stăpânii lor ar trebui să fie răbdători în cazul acestor tranziții. Câinii Sloughi ar trebui să trăiască în interior și întotdeauna să stea pe ceva moale, pentru a preveni apariția iritațiilor de piele în zona în care oasele sunt mai ieșite. De asemenea, această rasă nu este tocmai iubitoare de ploaie, apă sau zgomote necunoscute, motiv pentru care se vor panica în timpul furtunilor sau a focurilor de artificii.

Dresaj

Câinii din rasa Sloughi sunt undeva în zona de mijloc în ceea ce privește dresabilitatea. Învață foarte repede noi comenzi care cumva sună natural pentru ei. De exemplu, este ușor să îl învățați comenzi de aducere a obiectelor decât să îl dresați pentru întâmpinarea străinilor. De asemenea, comenzile pentru interior sunt destul de greu de implementat. Majoritatea câinilor Sloughi sunt sensibili la atenționările verbale, astfel că vor învăța majoritatea comenzilor care li se prezintă, atâta timp cât dresajul este făcut cu blândețe și într-un mod constant. La fel ca mulți alți copoi, aceștia răspund bine la tratamentul pozitiv, la repetiție și la premii. Comenzi spuse răspicat sau pe un ton nervos nu funcționează la această rasă. Din cauza sensibilității și a independenței lor, unii câini Sloughi nu se descurcă bine în grupele de dresaj, alături de alți câini.

Toaletaj:

Sunt foarte ușor de îngrijit, fiind necesar un simplu periaj din când în când. Blana lui nu reține murdăria pe care a întâlnit-o în aventurile sale. Apă și șampon este de ajuns pentru a curăța chiar și cel mai murdar Sloughi. .

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Sloughi este o rasă puternică, dar care pot avea parte de anumite condiții de sănătate, la fel ca majoritatea raselor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași.

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– cistinuria este o boală congenitală prin care este eliberată în urină o cantitate mare de cistină și alți aminoacizi dibazici, cauzată de faptul că cistina are o solubilitate redusă, ceea ce duce la o predispoziție pentru formarea de calculi renali;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close