Câini din Rasa Schnauzer Standard

2.3K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Schnauzer Standard datează până în perioada Evului Mediu, provenind din zonele agricole și de ferme ale Bavariei, zonă care acum face parte din Sudul Germaniei. Această rasă este o combinație de câine de muncă, de vânătoare și terrier. A fost utilizat ca și câine care este bun la toate pe lângă fermă, elemente care includeau exterminarea rozătoarelor, paza familiei și a proprietăților, mânarea turmelor de oi și de vaci, precum și protecția călătorilor care mergeau înspre piețele de schimb. Un fapt interesant despre această rasă este că pictorul german Durer a deținut un câine din rasa Schnauzer Standard în anii 1400, care a fost pictat atât de către Rembrandt cât și de Cranach. La mijlocul anilor 1800, iubitorii acestei rase de Schnauzer Standard au încrucișat exemplare din această rasă cu câini negri German Poodle și cu câini gri Wolfspitz pentru a obține blana aspră și culoarea sării și a piperului pe care rasa de astăzi o are. Alți crescători entuziaști au încrucișat acești câini Schnauzer Standard cu alte rase pentru a obține Schnauzerul în miniatură și apoi pe cel gigant. Primul câine din rasa Pinscher cu blana sârmoasă a fost arătat în Hanover, Germania, la finalul anilor 1870. Câștigătorul acelui show a avut un animal de companie pe care îl striga ”Schnauzer” care însemna bot cu mustăți, iar ulterior, unii istorici au început să susțină că istoria numelui rasei pornește de la acest apelativ. Dar majoritatea crescătorilor consideră că numele rasei provine de la forma botului acestui câine și de la

  Nume: Schnauzer Standard

Originea: Germania

Grupa: Câini de muncă / vânătoare

Inaltime: Femela 44 – 47 cm, Mascul 47 – 50 cm

Greutate: Femela 13 – 20 kg, Mascul 15 – 22 kg

Speranta medie de viata: până la 13 – 16 ani

Culoare: piper și sare sau negru pur

Temperament:  Pentru persoanele active, acesta este companionul perfect, având în vedere că necesarul său de mișcare zilnică se situează în intervalul superior. Plimbatul, alergatul sau chiar bicicleta sunt metode excelente pentru a menține acest câine perfect din punct de vedere fizic.

Dresaj:  Odată ce comenzile de bază au fost învățate, câinii Schnauzer ar trebui să fie mutați în clase mai avansate și dacă este posibil în activități de agilitate, acolo unde excelează.

Caracteristici distinctive: Ochii sunt de mărime medie, maro închis, de formă ovală, fără să fie rotunzi sau ieșiți în exterior. Sprâncenele sunt arcuite și sârmoase, dar vederea nu ar trebui să fie împiedicată de către acestea dacă sunt prea lungi. Urechile sunt așezate sus și purtate mereu ridicate atunci când sunt tăiate.

mustățile lungi ale acestuia, care de altfel este și o trăsătură specifică. Indiferent de proveniența numelui rasei, aceasta a prins la public, iar la începutul anilor 1900, rasa era deja cunoscută sub denumirea de Schnauzer Standard. Clubul german al crescătorilor de Schnauzer a recunoscut denumirea rasei în anul 1907. Rasa de câini Schnauzer Standard a ajuns în America de Nord la începutul anilor 1900, dar fără să câștige foarte multă popularitate până după Primul Război Mondial. În anul 1904 a fost acceptată în Grupa de Muncă a American Kennel Club. Clubul Schnauzer din America a fost fondat în anul 1925 pentru a promova varietățile Standard și Miniatură. Primul standard al rasei care acoperea ambele varietăți a fost adoptat în anul 1929. Clubul Schnauzer din America a fost divizat în Standard Schnauzer Club și Miniature Schnauzer Club în anul 1933, fiecare club devenind clubul fondator al rasei. Câinele Schnauzer Standard de astăzi este un câine afectuos, plin de spiritualitate și comic, un companion excelent pentru familie. Este un câine care excelează în agilitate și ascultare. Sunt totodată și niște câini de terapie excelenți, câini de serviciu pentru persoanele cu dizabilități, câini folosiți la căutare și salvare, precum și câini capabili să identifice potențialele amenințări cu bombe. Sunt de asemenea niște vânători și recuperatori ai prăzii excelenți.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Schnauzer Standard sunt niște câini robuști, bine construiți, cu o musculatură dezvoltată și cu o osatură foarte bună. Are o formă pătrățoasă dacă este privit din lateral. Construcția sa dură și blana densă și aspră sunt calități accentuate de către trăsătura caracteristică a rasei, respectiv sprâncenele arcuite și mustața. Înălțimea acestora se situează între 47 cm și 50 cm pentru masculi și 44 și 47 cm pentru femele. Capul este puternic, dreptunghiular și alungit. Se îngustează ușor din zona urechilor până înspre ochi și din nou înspre vârful nasului. Lungimea totală a capului este aproape cât jumătate din lungimea spatelui. Capul arată sexul și puterea câinelui. Expresia sa este alertă, foarte inteligentă și spirituală. Ochii sunt de mărime medie, maro închis, de formă ovală, fără să fie rotunzi sau ieșiți în exterior. Sprâncenele sunt arcuite și sârmoase, dar vederea nu ar trebui să fie împiedicată de către acestea dacă sunt prea lungi. Urechile sunt așezate sus și purtate mereu ridicate atunci când sunt tăiate. Dacă sunt netăiate atunci trebuie să fie de lungime medie, în forma de V și purtate pe jumătate lăsate înspre în față. Craniul este destul de larg între urechi și plat, fără să prezinte rotunjiri, iar pielea nu trebuie să fie ridată. Botul este puternic, acoperit de mustăți care îi accentuează aspectul dreptunghiular al craniului. Nasul este mare și negru. Gâtul îi este puternic, de o grosime și lungime moderată, arcuit elegant. Pielea este întinsă. Linia spatelui nu trebuie să fie orizontală, ci ar trebui să aibă o ușoară înclinație înspre coadă. Trebuei să fie puternic, ferm și scurt. Corpul este compact, puternic și destul de scurt, pentru a permite o mai mare flexibilitate și agilitate. Pieptul este de lățime medie, cu coastele bine depărtate. Coada îi este așezată destul de sus și purtată ridicat. Blana este strânsă, tare, sârmoasă și cât mai deasă cu putință, formată dintr-o blană interioară moale și o blană exterioară dură. În showurile de profil, textura blănii este foarte importantă, motiv pentru care este permisă o lungime a blănii de aproximativ 6 cm. Blana de pe urechi, cap, gât, piept, burtă și sub coadă poate să fie scurtată pentru a sublinia aspectul cunoscut al rasei. Culoarea trebuie să fie piper și sare sau negru pur.

Personalitate:

Personalitatea unui câine din rasa Schnauzer Standard variază de la un câine la altul. Unii sunt foarte energici, alții sunt liniștiți și ușor de manevrat, altora nu le plac oamenii, iar alții iubesc pe oricine. Elementul cheie pentru a crește un câine Schnauzer Standard echilibrat stă în exerciții și dresaj de la o vârstă fragedă. Un câine Schnauzer bine dresat va fi un animal de companie excelent, cuminte în preajma copiilor, manierat în prezența străinilor și respectuos atunci când vine vorba de limitele impuse. Câinii Schnauzer dresați impropriu pot să fie mult mai greu de gestionat. Crescătorii experimentați îi descriu pe aceștia ca fiind loiali, niște companioni iubitori care aduc în jurul lor doar bucurie și râsete. Pot să fie niște clowni în comportament, iar dacă acest mod de comportament mai copilăresc atrage atenția și râsete, vor începe să devină niște adevărați showmeni. Cu acești câini, trebuie să înțelegeți că obțineți de la ei exact ceea ce le oferiți. Câinele Schnauzer Standard nu este alegerea potrivită pentru persoanele care nu fac mișcare zilnic. Pentru persoanele active, acesta este companionul perfect, având în vedere că necesarul său de mișcare zilnică se situează în intervalul superior. Plimbatul, alergatul sau chiar bicicleta sunt metode excelente pentru a menține acest câine perfect din punct de vedere fizic. De asemenea, implicarea lor în dresaje de agilitate le va permite să își țină mintea ocupată. Exercițiile zilnice nu îl vor ajuta doar să se mențină sănătos din punct de vedere fizic, dar îl va ajuta și să își mențină temperamentul echilibrat. Schnauzerii care sunt mereu agitați sau neascultători sunt aceia care nu și-au primit doza zilnică de exerciții. Sunt niște câini inteligenți care se plictisesc repede și care atunci când devin plictisiți vor deveni totodată și distructivi. Comenzile avansate de dresaj, precum și cursurile de agilitate îi vor ajuta să își mențină mintea ocupată și să petreacă mai mult timp cu familia. Agresivitatea față de animale este o trăsătură naturală la această rasă de câini. Alți câini sau pisici ar trebui să fie ținuți departe pentru că Schnauzerii sunt pregătiți să alerge după ei. Sunt excelenți pentru casele cu un singur animal de companie, mai ales având în vedere că sunt agresivi și față de alți câini de același sex. Ar trebui să fie ținuți tot timpul în zone închise, iar atunci când ieșiți cu el afară să îl țineți în lesă. Socializarea este indicată de timpuriu, dar cu toate acestea este dificil să eliminați întreaga agresivitate pe care acest câine o poartă în gene.

Dresaj

Câinii din rasa Schnauzer Standard sunt foarte diferiți atunci când vine vorba de dresaj. De la un specimen la altul aceștia pot să manifeste caracteristici diferite. Dresajul ar trebui să înceapă cât de repede cu putință și ar trebui să fie realizat într-o manieră fermă, arătându-i tot timpul cine este liderul. De asemenea, ar trebui să existe consistență și o mulțime de recompense. Un câine Schnauzer nu va accepta niciodată o persoană care lasă garda jos, sau o persoană slabă. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, câinii Schnauzer ar trebui să fie mutați în clase mai avansate și dacă este posibil în activități de agilitate, acolo unde excelează. Au nevoie de mult mai multă socializare decât restul raselor. Pot să fie timizi în preajma străinilor, ceea ce adeseori duce la mușcat. Este foarte important să îl învățați că noi persoane în preajma lor pot să fie de încredere și că nu trebuie să se teamă de noile stiuații în care se află.

Toaletaj:

Acești câini au nevoie de multă îngrijire pentru a arăta perfect. Ar trebui să îi periați barba și picioarele în fiecare zi pentru a preveni apariția încâlcelilor, dar și să îi spălați fața după fiecare masă. Blana unui câine din rasa Schnauzer Standard ar trebui să fie aranjată la cel puțin șase luni dacă vreți să aveți un câine care să semene ca și unul care participă la concursuri de profil.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Schnauzer Standard este o rasă puternică, dar care pot avea parte de anumite condiții de sănătate, la fel ca majoritatea raselor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași.

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close