Câini din Rasa Ciobănesc Polonez Lowland

1.9K
Informaţii generale:

Acest câine este neobișnuit de blând pentru o rasă de ciobănesc. Ciobănescul Polonez Lowland își folosește doar ochii și doar câteva mișcări din umeri pentru a manageria turmele de oi. La începutlui Sec XVI, marinarii Polonezi au dus un mascul și două femele în Scoția, unde i-au vândut pentru un berbec și pentru o oaie. Acești trei câini ciobănești au reprezentat începutul rasei în Insulele Britanice. În timp, acești trei câini au contribuit la apariția unor alte rase asemănătoare, cum este Bearded Collie, Old English Sheepdog, Welsh Collie și Old Welsh Grey. După ce Polonia și-a recâștigat independența după primul război mondial, iubitorii acestei rase au început să lucreze la dezvoltarea ei. Din nefericire, cel de-al doilea război mondial a cauzat extincția aproape în totalitate a rasei Ciobănesc Polonez Lowland. În anul 1950, Clubul Crescătorilor Polonezi au căutat exemplare care au supraviețuit războaielor, cu precădere cele care au existat în adăposturile de câini de dinainte de ce de-al doilea război mondial. Din fericire, această acțiune a ajutat la salvarea rasei. Dr Danuta Hryniewicz, un doctor veterinar din Polonia de Nord, este considerată a fi persoana căreia i se datorează readucerea rasei din pragul extincției. Ea a căutat în toată Polonia după exemplare din această rasă, reușind să identifice șase femele și doi masculi a căror calitate era destul de bună pentru a putea să înceapă refacerea rasei.

  Nume: Ciobănesc Polonez Lowland

Originea: Polonia

Grupa: Câini ciobănești / de pază

Inaltime: Femela 43 – 48 cm, Mascul 45 – 50 cm

Greutate: Femela 17 – 19 kg, Mascul 17 – 19 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: negru, gri, gri cu alb, ciocolatiu.

Temperament:  Sunt niște animale de companie perfecte pentru familiile active și pentru cei care au mai avut câini înainte. Câinii din rasa Ciobănesc Polonez Lowland au nevoie de foarte multă activitate pentru a rămâne sănătoși și fericiți.

Dresaj:  Dresajul ar trebui să înceapă foarte devreme pentru a se stabili ierarhia de leadership, și ar trebui să fie realizat cu foarte mult calm și cu răbdare.

Caracteristici distinctive: Ochii îi sunt de mărime medie, ovali și de culoare maro. În general, câinele care are blana mai închisă la culoare are ochii mai deschiși de culoare. Sprâncenele îi sunt închise la culoare.

Datorită eforturilor pe care le-a făcut, rasa Ciobănesc Polonez Lowland a devenit foarte populară în Europa la finalul anilor 1970. În anul 1979, primul Ciobănesc Polonez Lowland a fost importat în Statele Unite ale Americii. Cea mai importantă publicitate pe care a primit-o această rasă în America a fost în anul 1982 cânt Betty și Kaz Augustowski au cumpărat primii lor câini din rasa Ciobănesc Polonez Lowland, punând ulterior bazele Adăpostului Elzbieta. Clubul Kennel American a recunoscut această rasă în anul 1999 și i-a permis participarea în competiții în cadrul grupei de Ciobănești în anul 2001. Această rasă este o performeră la orice disciplină de performanță, inclusiv agilitate, ascultare, urmărire. Sunt niște câini vioi, animale de companie afectuoase cu familia lor și foarte competitive atunci când participă la showurile de profil. Sunt de asemenea câini de pază și de protecție foarte buni. Sunt jucăuși, inteligenți și haioși.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Ciobănesc Lowland Polonez prezintă o conformație compactă, de dimensiuni medii, fiind puternic și musculos, cu o blană lungă și groasă și cu păr lung care îi acoperă ochii. Are o apariție haioasă și foarte naturală, cu o coadă scurtă și de formă bob. Capacitatea lui de a mâna oile și de muncă se atribuie dorinței de a face pe plac. Este foarte vivace, dar totodată reușește să se controleze foarte bine, fiind deștept și receptiv. Rasa este cunoscută de asemenea pentru memoria lor excelentă și pentru abilitatea de a munci independent de stăpânul lor. Este foarte bine echilibrat datorită unui schelet puternic. Silueta acestui câine este una dreptunghiulară datorită abundenței blănii de pe piept și din zona spatelui. Capul este de mărime medie într-o bună proporție cu corpul. Părul foarte mare de pe frunte, obraji și bărbie îi face capul să arate mult mai mare decât este cu adevărat. Expresia sa este foarte vivace și penetrantă. Ochii îi sunt de mărime medie, ovali și de culoare maro. În general, câinele care are blana mai închisă la culoare are ochii mai deschiși la culoare. Sprâncenele îi sunt închise la culoare. Urechile îi sunt în formă de inimă, lăsate și așezate destul de sus pe cap. Atât dinții, cât și fălcile îi sunt puternice. Nasul este mare și de culoare neagră sau maro, depinzând de culoarea blănii. Gâtul este de lungime medie, musculos și puternic. Este purtat la un unghi mai mic de 45 grade față de sol atunci când este în mișcare. Spatele nu trebuie să îi fie foarte lung, tocmai pentru a-i oferi un echilibru în mișcare. Pieptul îi este adânc, de lățime medie. Coada este scurtă, așezată jos și nu mai lungă de două vertebre. Mersul este echilibrat, eficient și aparent fără efort. Blana este dublă. Întregul corp îi este acoperit de o blană lungă, densă, groasă și destul de dreaptă. Blana exterioară trebuie să fie ușor ondulată și cu o textură rezistentă la apă. Blana interioară este moale și densă. Culorile diferite vor aduce și texturi diferite. Toate culorile sunt acceptate. Cele mai cunoscute culori sunt fie negru, gri sau gri cu alb.

Personalitate:

În Polonia natală, câinele din rasa Ciobănesc Polonez Lowland este cunoscut ca și Polski Owczarek Nizinny sau PON. Acești câini erau crescuți pentru a fi niște câini de turmă înzestrați cu o gândire independentă atunci când participă la protejarea turmelor de oi. Ciobănescul Polonez modern este de asemenea un gânditor independent. Îi place să decidă singur cum să facă lucurile și să ia singur deciziile despre cum să accepte și dacă să accepte un vizitator în casa sa. Câinii ciobănești Polonez sunt foarte activi și le place să fie angajați în activități care să le ofere un scop, fie că este vorba de a mâna o turmă, sau să participe la plimbări lungi în natură, sau chiar să se joace. Sunt niște animale de companie perfecte pentru familiile active și pentru cei care au mai avut câini înainte. Câinii din rasa Ciobănesc Polonez Lowland au nevoie de foarte multă activitate pentru a rămâne sănătoși și fericiți. Au fost meniți să muncească zile întregi, păzind turmele pe distanțe mari, astfel că au nevoie de multă rezistență. Se descurcă foarte bine și în interior, iar datorită mărimii sale medii sunt foarte atractivi pentru persoanele care locuiesc în apartamente. Dacă nu aveți o curte, atunci trebuie să înțelegeți că trebuie să vă luați respoonsabilitatea de a face alături de el plimbări lungi în fiecare zi, precum și alergări. Este o rasă foarte inteligentă care are nevoie să își folosească mintea la fel de mult ca și corpul. Nu sunt câini de ținut în brațe și nu vor fi fericiți să stea toată ziua fără să facă nimic. Dacă îl lăsați singur, asigurați-vă că îi lăsați și niște jucării care să îi țină mintea ocupată. Sunt fericiți atunci când simt că au un rol în cadrul familiei. Acești câini de pază foarte buni sunt loiali persoanelor care îi iubesc și sunt reticenți față de străini. Este important să îl învățați cu socializarea de mic, astfel că ar trebui să ajungă să recunoască o persoană străină bună față de una rea. În ceea ce privește copiii, trebuie să înțelegeți că are un instinct protector foarte puternic, ceea ce ar putea să ducă la comportamente nedorite față de copiii vecinilor care se joacă mai dur cu copiii pe care câinele îi iubește și pe care îi consideră a fi ai săi.

Dresaj

Câinii din rasa Ciobănesc Polonez Lowland sunt foarte inteligenți și acest lucru poate să îi facă niște câini greu de dresat. Sunt animale independente care au fost crescute pentru a lua propriile lor decizii în teren, iar câinii Polonezi moderni au rămas de asemenea cu aceleași instincte. Dresajul ar trebui să înceapă foarte devreme pentru a se stabili ierarhia de leadership, și ar trebui să fie realizat cu foarte mult calm și cu răbdare. Răspund foarte bine dacă le sunt oferite bunătăți și recompense, dar vor ignora disciplina dură. Odată ce dresajul de obediență este stăpânit, câinele Ciobănesc Polonez Lowland ar trebui să fie mutat la dresajul cu comenzi avansate sau de agilitate. Le place să învețe noi lucruri și aceste activități ar trebui să le țină mintea ocupată.

Toaletaj:

Blana dublă a câinilor din rasa Ciobănesc Polonez Lowland trebuie să își păstreze aspectul natural. Acest lucru nu înseamnă că nu are nevoie de toaletaj ci din potrivă, blana sa rebelă are nevoie de multă îngrijire pentru a fi ferită de încâlceli. Trebuie să îl periați sau pieptănați de două ori pe zi și de fiecare dată înainte de a fi îmbăiat. Este necesară o baie la fiecare două luni pentru că având blana atât de mare se va murdări ușor.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Ciobănesc Polonez Lowland este o rasă care prezintă câteva condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close