Căderea părului excesiv, poate deveni extrem de supărătoare, atât pentru confortul tău, dar și al prietenului tău blanos. Acea blăniță pufoasă pe care adorăm să o mângâiem, poate ajunge să prezinte zone fără păr (alopecie) sau cu păr foarte subțire ce se desprinde foarte ușor pe mâna noastră.
-
Principalele cauze ale căderii părului la câini și pisici
Prietenii noștri blănoși sunt tare curajoși atunci când vine vorba de boli, ceea ce îi face experți în a ascunde diverse simptome. Astfel, la baza căderii părului atat la câini cat și la pisici, poate fi ascunsa o boală sau o afecțiune. Principalele cauze care determina caderea excesiva a parului la caini si pisici pot fi:
Paraziți și infecții ale pielii
Cea mai întâlnită cauza este prezența puriciilor, acarieniilor sau a păduchilor pe pielea animalului nostru de companie.
Puricii, acarienii și păduchii provoacă mâncărimi care efectiv ne înnebunesc blănosul.
Acesta începe să se zgârie sau muște în zonele afectele, iar părul ajunge să fie rupt sau efectiv mestecat.
Pielea de la acel nivel se irită, sau, datorită reacției de scărpinat agresivă, isi poate provoca micro-leziuni (mici răni, zgârieturi etc); devenind astfel mediul perfect pentru lumea infecțiilor. Aceste infecții provoacă, și ele la rândul lor, mâncărime și cădere a părului, punându-ți blănosul într-o stare de disconfort contiuu și scărpinat agresiv.
Asigura-te că blănosul tău este deparazitat extern, la timp, periodic cu o soluție potrivită pentru el.
Dacă acesta este deja infestat cu purici, asigura-te că soluția cu care îl deparazitezi are și capacitatea de a ucide puricii, nu este doar repelent.
Înarmează-te cu răbdare și disciplină. Din păcate, atunci când vorbim despre afecțiuni ale pielii și blănii, simptomele necesită timp până la dispariția completă și urmarea instrucțiunilor medicului veterinar cu rigurositate.
Alergiile
La animalele de companie, alergiile tind să se oglindească în piele. Alergiile provoacă mâncărimi ale pielii care duc la scărpinat excesiv, care acolo unde gheruțele și piciorușele nu îi mai ajută, intervin și dințișorii care vor mestecă/roade efectiv părul și pielea, în încercarea disperată de a satisface senzația de mâncărime.
Pe lângă mâncare, blanosii pot prezența alergii și la:
- Substante inhalante – polen, fum de țigară, parfumuri (în special cele din așternutul pentru pisici).
- Alergii (dermatita de contact) la contacte cu pielea – de exemplu, covoare, gazon sau podele tratate chimic.
Medicul veterinar al blănosului tău te va ajută să determini cauza alergiei acestuia.
Odată cu îndepărtarea factorului alergen din viață blanosului tău, alergia va dispărea și ea.Pe lângă detectarea și îndepărtarea cauzei, în funcție de situație, medicul veterinar îți va face o serie de recomandări potrivite cățelului sau pisicii tale, astfel încât acesta să își recapete confortul.
Nutriție/Hrana inadecvată
Părul animalelor de companie, ca si orice parte a organismului, necesită o aprovizionare continuă cu nutrienți esențiali, dacă dorește să rămână ancorat în foliculii de păr. Prin urmare, o mâncare care nu este potrivită blănosului tău, poate declanșa căderea părului.
De exemplu: unele rase de câini, cum ar fi huskiii siberieni, nu pot absorbi din punct de vedere genetic zincul din hrana lor.
Asigura-te că alegi hrana potrivită pentru particularitățile câinelui sau pisciii tale. Prin particularități, ne referim la vârstă, talie, rasă, stil de viață, etc.
Asigura-te că hrană este de calitate și îi poate furniza nutrienții de care are nevoie. Calitatea poate fi uneori un cuvânt destul de abstract, mai ales când este menționat pentru majoritatea produselor. Recomandarea este, la fel că atunci când cumpărăm alimente pentru noi, să citim eticheta și descrierea detaliată a produsului;
Medicul veterinar al blanosului tău este ce mai bun prieten în a face alegerile nutriționale corecte pentru acesta.
Probleme de comportament ( stres, anxietate, plicitiseală)
Câinii cu niveluri ridicate de anxietate de separare pot linge zone de blana de pe labute, in mod excesiv. Aceast lucru poate distruge pielea și poate duce la infecții ale pielii. Uneori comportamentul anxios poate duce chiar la auto-mutilare;
Pisicile se pot „ingriji” excesiv, până când isi pot crea zone de alopecie ( fara par) pe abdomen și coapse.
Petrece timp alături de blănosul tău și asigura-te că are parte de confortul psihic de care are nevoie pentru o viață sănătoasă.
Joaca este un element foarte important în viață lor. Vine cu multiple beneficii pentru starea lor psihică și de sănătate.
Ameliorează plictiseala, previne problemele de comportament și oferă exerciții fizice care reduce creșterea în greutate și viitoarele probleme de sănătate. Asadar, joaca-te cu cainele sau pisica ta!
Funcția anormală a unui organ intern
Diverse organe ale corpului reglează nutrienții din sânge. Prin urmare, bolile și medicamentele care afectează aceste organe pot influența direct căderea părului. De exemplu:
- Boala inflamatorie a intestinului, cancerul și medicamentele pentru chimioterapie pot face părul tern, mat, cu aspect deshidratat și foarte subțire, pana la cadere.
- Insuficiența renală poate face blanita și pielea lipsita de stralucire, rara, putand prezenta un miros puternic de urină.
- Insuficiența hepatică, poate schimba culoarea pielii in galben-portocalie (icter) si poate provoca descuamari si fragilitate la nivelul unghiilor.
Circulația/Flux sanguin inadecvat
Părul este un element viu. Firul de par este ancorat în foliculul de păr care este hrănit cu ajutorul sângelui ce circula la acel nivel. Când sângele nu circulă bine, nici părul nu va crește bine. Animalele de companie cu anemie cronică, tensiune arterială scăzută și inimă slăbită pot avea o piele „rece” și blana subțiere fara stralucire ( cu aspect mat).
Niveluri hormonale excesive sau deficitare
Mulți hormoni influențează creșterea părului, inclusiv estrogenul, testosteronul, melatonina, hormonul de creștere, tiroxina și cortizolul. Nivelurile anormale ale acestor hormoni determina aspectul si textura firului de par.
-
De ce căderea părului la caini si pisici ar trebui evaluată?
Toate animalele de companie sunt susceptibile la căderea părului, dar anumite rase au propriile lor probleme.
O cadere a parului este normala in anumite sezoane, astfel la un moment dat intre afectiune si normal, poate fi o linie subtire, greu de observat in stadiul initial.
Veterinarul blanosului tau va determina cauza ce se afla la baza căderii părului și va prescrie tratamentul adecvat blanosului tau.
DESCOPERĂ CELE MAI BUNE PRODUSE DE INGRIJIRE
PENTRU PIELE & BLANĂ– CAINI
DESCOPERĂ CELE MAI BUNE PRODUSE DE INGRIJIRE
PENTRU PIELE & BLANĂ– PISICI