Bugs Bunny, un iepure cu personalitate

3.2K

bugs 3De-a lungul timpului, au fost dezvoltate o serie de personaje de desene animate, întruchipând animale drăguțe, animale de companie care să participe în mod activ la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dar acest lucru se întâmpla la începutul secolului XX, urmând ca pe măsură ce se apropia secolul XXI, și pe măsură ce avansul tehnologic lua proporții, să apară numeroase desene animate care conțineau scene uneori violente. Au rămas în vogă și caracterele de desene animate dezvoltate pe durata unui secol, cum este Tom și Jerry, Scooby Doo, Duffy Duck, Bugs Bunny, dar cumva au început să își piardă din valoare, deși au fost și ele realizate în concordanță cu cerințele vremii.

Istoricul lui Bugs Bunny

Personajul atât de drăguț interpretat de către un iepure cu mănuși albe, a ajutat enorm la dezvoltarea desenelor animate din perioada de Aur a animației Americane. Caracterul Bugs Bunny a fost creat pentru prima dată la finalul anilor 1930, pentru casa de producție Leon Schlesinger, de către o echipă de desenatori, printre care Tex Avery și Chuck Jones. Robert McKimson a fost în final artistul care a definit aspectul și personalitatea iepurelui Bugs. În anul 1944, studioul acestora a fost preluat de către Warner Bros., moment în care a devenit parte din divizia de animație a noului studio. Încă de la început, Bugs Bunny a fost interpretat de către faimosul actor Mel Blanc. În mod oficial, Bugs Bunny a debutat în anul 1940, în cadrul Merrie Melodies, cu animația de scurtă durată ”A wild hare”. Bugs Bunny era un iepure foarte deștept, urmărit îndeaproape de un vânător care dorea să îl aibă la cină. Dar acesta nu a fost primul scenariu de acest tip pentru studiourile Warner Bros. În anul 1940, ”Camera Ascunsă a lui Elmer” a prezentat primul prototip a lui Bugs Bunny și a lui Elmer Fudd. Totuși, ecranizarea ”A wild hare” a reprezentat debutul oficial al caracterului Bugs Bunny, a vocii acestuia și a vânătorului Elmer Fudd.

Acest episod de început a reprezentat și prima ocazie pe care Bugs Bunny a folosit-o pentru a-și spune expresia bine-cunoscută ”What’s Up, Doc?”, o expresie care reprezintă un tribut adus unei scene faimoase din filmul ”It Happened One Night” din anul 1934, unde Clark Gable rodea un morcov și vorbea cu gura plină. În acel moment al carierei luiBugs_1 Bugs Bunny, acesta era în continuare necunoscut, rămânând așa până la următoarea lui apariție, ”Iepurele de companie a lui Elmer”. Numele iepurelui trebuia să aducă aminte de directorul Ben ”Bugs” Hardaway, care a fost unul dintre oamenii responsabili pentru descoperirea și promovarea viitorului star de desene animate. Nu a durat mult pentru ca Bugs Bunny să devină un caracter foarte popular și iubit de toți copiii. Succesul său răsunător s-a datorat în mare parte personalității sale calme și neîngrijite, a charmului și a aspectului său inocent. În anul 1942, Bugs Bunny era deja cel mai popular caracter a studiourilor Merrie Melodies. Faima sa a crescut în perioada celui de-al doilea război mondial, când Adolf Hitler, Benito Mussolini și Japonezii s-au anunțat fani ai interesantului personaj de desene animate.

După război, Bugs Bunny a început să apară în desenele animate ale Looney Tunes, a câștigat premii. În anul 1988, Bugs Bunny a apărut în filmul de acțiune hibrid ”Who Framed Roger Rabbit”, alături de Mickey Mouse. S-a hotărât că ambii trebuiau să aibă scene de durată egală, ceea ce a însemnat că cele două personaje de desene animate rivale trebuiau să înceapă scenele și să le termine în același timp. În anul 1966, Bugs Bunny a revenit alături de Michael Jordan în filmul ”Space Jam”. Pe lângă aceste filme, Bugs Bunny a apărut și în numeroase reclame și jocuri video. Anul 2011 a însemnat o revenire a lui Bugs Bunny, fiind introdus în noua generație de desene animate din seria ”The Looney Tunes Show”. Timp de mai bine de 70 de ani, Bugs Bunny a rămas unul dintre cele mai iubite și apreciate persoanaje de desene animate din lume.

Personalitatea lui Bugs Bunny

Este un iepure viclean, carismatic și foarte deștept. Aceste aspecte ale personalității sale sunt cele care îi oferă avantajul atunci când trebuie să se împotrivească rivalilor, inamicilor săi. Cea mai cunoscută expresie a lui Bugs Bunny este ”What’s up, Doc?”, pe care o folosește de obicei pentru a saluta pe oricine întâlnește. De-a lungul bugs 2existenței sale ca și personaj de desene animate, Bugs Bunny a fost pus alături de alte personaje cunoscute, cum ar fi Elmer Fudd, Yosemite Sam, Daffy Duck, Porky Pig, Diavolul Tasmanian, Cecil Broasca Țestoasă, Wile E Coyote, personaje pe care a reușit să le depășească prin inteligența sa.

Directorul Chuck Jones a hotărât că iepurele trebuie să câștige majoritatea acestor competiții, dar fără să îl pună pe Bugs Bunny într-o postură agresivă. Chuck Jones a considerat că o personalitate agresivă ar duce la pierderea simpatiei publicului, motiv pentru care aproape în fiecare episod, Bugs Bunny este fraierit, amenințat, furat, amăgit, înșelat, în timp ce el își vede de propria-i treabă, adică se pregătește să răspundă la toate acele atacuri lansate asupra lui. O altă caracteristică a simpaticului iepure este cea în care reușește să comunice cu publicul, rupând pânza care îl desparte de telespectator, scoțând capul afară din desen și spunând ceva de genul ”Be with you in a minute, folks” sau ”Of course you know, this means war”.

Imediat ce a apărut pe micile ecrane, Bugs Bunny l-a detronat pe Daffy Duck care până la acel moment era cel mai iubit personaj dintre cele ale lui Warner Bros. Acesta, gelos pe ascensiunea iepurelui, a încercat adeseori să îi smulgă faima din mâini, dar de fiecare dată a fost pus la locul lui de către inteligentul iepure. Dar pe măsură ce a trecut timpul, cei doi au devenit prieteni, apărând adeseori împreună în desenele animate. Bugs Bunny îl consideră pe Daffy cel mai bun prieten al său, în ciuda defectelor acestuia, iar Daffy spune la fel despre Bugs Bunny.

Pentru că nu este o fire răzbunătoare, Bugs Bunny încearcă de fiecare dată să fugă de cel care dorește să îi facă rău. Totuși, atunci când rău-voitorul depășește anumite limite, iepurele va lua măsuri drastice. Replica pe care o spune adesea atunci când limita a fost depășită, a fost luată din filmul Duck Soup, din anul 1933, în care Groucho Marx a spus pentru prima dată aceste cuvinte.

De-a lungul timpului, Bugs Bunny s-a dezvoltat destul de mult din punct de vedere a personalității sale. Astfel, dacă în anii 1940 Bugs Bunny era un iepure imatur și sălbatic, în anii 1950, personalitatea sa s-a maturizat, iar atitudinea sa a devenit mult mai rafinată, mai elegantă. Deși se poate vedea de departe faptul că Bugs Bunny este extrem de inteligent, acesta nu este niciodată malițios. El va răspunde agresorilor doar pentru a se apăra.

 

De știut despre Bugs Bunny

  1. Poziția nonșalantă pe care o adoptă când mestecă morcovul a fost preluată din filmul ”It Happened One Night”, unde Clark Gable se sprijină de un gard și mănâncă un morcov, vorbind apoi cu gura plină.bugs 4
  2. Expresia ”What’s up, Doc?” este o expresie folosită de către populația din Texas și a fost preluată pentru prima dată de către directorul Tex Avery.
  3. Bugs Bunny are câteva aspecte preluate de la animale din mitologie sau din folclor, cum ar fi Iepurele Br’er, Nanabozho sau Anansi, fiind considerat un adevărat Trickster modern, în special pentru că folosește destul de mult deghizarea ca și armă împotriva celor care îl urmăresc.
  4. Sunt puține acele episoade în care iepurele este înfrânt de către oponent. Unul dintre aceste episoade este ”Hare Brush”, în care Elmer și Bugs Bunny fac schimb de personalități, ceea ce îi permite lui Elmer să învingă.
  5. Numele Bugs este o poreclă folosită pentru cineva considerat a fi nebun, sărit de pe fix. Au fost mai mulți oameni faimoși ai începutului de secol XX au fost porecliți astfel. Unul dintre aceștia a fost și gangsterul Benjamin ”Bugsy” Siegel.
  6. Bugs Bunny își dă jos mănușile rareori, în special doar atunci când vrea să invite pe cineva la un duel, moment în care și le dă jos și îl plesnește pe oponent peste față.

 

Bugs Bunny, un iepure de câmp?

Nu se poate spune cu exactitate ce tip de iepure era considerat, pentru că cei care l-au desenat au considerat iepurele de casă cu iepurele de câmp ca fiind unul și același. Ca și diferență în aspectul fizic, iepurii de câmp au urechile mai lungi decât iepurii de casă, corpul mai subțire și picioarele din spate mai lungi, pentru a putea fugi mai repede. De asemenea, majoritatea titlurilor serialelor conțin cuvântul ”hare”, nu ”rabbit”.  Și în reclama la Nike în care joacă alături de Michael Jordan, Bugs Bunny este denumit ca și ”Hare Jordan”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close