Aportul, o lecție de dresaj

3K

Apărut din franțuzescul ”apporte”, cuvântul aport a fost preluat de către vânători, dresori și iubitori de câini și folosit pentru îndemnarea câinelui să aducă un obiect. Vânătorul va cere câinelui prin acest aport, să găsească prada căzută și să o aducă, pe când dresorul și iubitorul de câini va cere câinelui să aducă un obiect arătat în prealabil.

Dresorul va continua comanda cu o nouă comandă, ”lasă”, însemnând că ascultătorul câine a adus obiectul cerut și acum trebuie să îl lase din gură în mâinile dresorului, sau jos, la picioarele acestuia. Nu doar vocea este necesară pentru a da comenzi, ci și limbajul corpului. Un dresor bun și un câine ascultător transformă dresajul într-o plăcere. Câinele va răspunde la comenzi date prin semne, prin mișcarea mâinii sau a capului dresorului.

                     Câinele, elevul silitor

             Pentru că este o lecție la care participă câinele în rolul elevului și dresorul în rolul profesorului, aceasta trebuie pregătită și împărțită în mai multe capitole de desfășurare. Prima parte a lecției înseamnă o scurtă perioadă de joacă a dresorului cu câinele, pentru ca fiecare dintre ei să se relaxeze. Apoi va urma prima interacțiune cu comanda ”aport”, în timp ce dresorul îi trece pe la nas, aproape ostentativ, un obiect sau o jucărie. Reacția naturală a câinelui va fi de a urmări cu privirea obiectul și de a încerca să îl prindă. Fiecare dintre elemente trebuie să dureze o perioadă acceptabilă de timp, pentru a evita apariția apatiei câinelui. După câteva secunde, câinelui îi este permis să prindă obiectul, în timp ce comanda se repetă. Dresorul va prinde obiectul și va da comanda următoare, ”lasă”, moment în care câinele va trebui să lase din gură obiectul.

După câteva repetări, tot pentru evitarea plictisului, se trece la un capitol nou. Acesta este aruncarea obiectului în fața câinelui, la câțiva centimetri. Comenzile sunt repetate la fiecare aruncare și la fiecare lăsare a obiectului pe pământ. Pentru că orice câine are nevoie de atenție și de recompense, atunci când execută comenzile bine, câinele student va primi laude și va fi recompensat. Trebuie de asemenea să urmăriți să nu facă nicio mișcare înainte de a da comanda ”aport”, chiar dacă ați aruncat obiectul. Odată ce a deprins mișcarea, câinele va putea să aducă obiectul de la distanțe tot mai mari, lucru care i se va părea deosebit de interesant și de interactiv.

            Căutarea obiectelor ascunse

             Capitolul următor al lecției de dresaj constă în identificarea obiectelor ascunse și semnalarea lor prin lătrat. În acest moment, câinele a evoluat și va realiza o sarcină mai complexă. În timp ce câinele este legat, dresorul îi arată câinelui obiectul, permițându-i de asemenea să îl miroase. Apoi, va ascunde obiectul undeva mai departe de câine, în raza lui vizuală. Dacă după ce îl eliberați și va alerga să aducă obiectul, câinele nu mai apare, folosiți comanda ”aici” și lăudați-l la întoarcere.

Puteți să mai încercați să vă dresați câinele să latre la obiect, pentru a-i semnaliza locația. Acest lucru este destul de ușor de realizat, prin folosirea comenzii ”latră”. Puteți să folosiți această comandă și în cazul în care este aruncat obiectul, dar într-o zonă din care câinele nu îl mai poate aduce. Nu uitați nevoia constantă de laude și de recompense pe care trebuie să le oferiți câinelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close