Care este scopul hidratării pentru organism?
Apa transportă nutrienți importanți în / și din celulele corpului ajutând la digestia și absorbția nutrienților. Reglează temperatura corpului, lubrifiază articulațiile, îmbunătățește funcția cognitivă. Practic așa cum ai ghicit deja toate funcțiile importante ale corpului necesită apă!
Ce este deshidratarea
...și de ce le tot place medicilor să insiste cu asta?
Pierderea excesivă de apă, dincolo de ceea ce a absorbit organismul, este denumită deshidratare.
Când este deshidratat, corpul trage apă din celule, rezultând disfuncții musculare și dezechilibru electrolitic în prima instanță. Cedarea organelor și moartea pot urma dacă deshidratarea nu este tratată imediat.
Cum îți poți da seama că blănosul tău este deshidratat?
Deshidratarea blănoșilor este mai frecventă decât probabil te așteptai.
Blănoșii mai în vârstă sau bolnăviori, pisicile și câinii din rasele cu fața scurtă/ “boticul turtit” ( sau cum ne place nouă veterinarilor să le numim: brahicefalice) sunt deosebit de sensibili.
Ce semne pot apărea?!
- Se mișcă mai încet decât în mod normal;
- Oboseală;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Ochii par scufundați;
- Gâfâie.
- Nasul și gingiile sunt uscate
Pielea – oglinda organismului
O altă schimbare este pierderea elasticității pielii – pentru a testa acest lucru strângeți ușor pielea de la nivelul cefei blănosului ( zona dintre omoplați la om și scapula la animăluțe). Dacă pielea revine rapid și ușor – felicitări, cel mai probabil ai un animăluț hidratat sau cel puțin un botic care a băut suficientă apă. Dar dacă pielea animalului tău de companie revine încet la aspectul normal sau rămâne în forma adusă mai mult de câteva secunde este posibil ca blănosul tău sa fie deshidratat.
Cum se întâmplă deshidratarea?
Deshidratarea poate apărea dacă animalul tău de companie nu mănâncă și nu bea suficient. Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn de deshidratare care poate anunța apariția unui cerc vicios.
Blănoșii care fac exerciții intense sau sunt expuși la vreme caldă și umedă se pot deshidrata cu ușurință.
P.S. Stresul termic, insolația și deshidratarea sunt prieteni vechi cărora le place tare mult să meargă acasă la blănosul tău ținându-se de mână.
Studiile arată că multe pisici există într-o stare de deshidratare cronică. Acest lucru le poate afecta sănătatea într-o varietate de moduri, inclusiv risc crescut de a dezvolta diabet și insuficiență renală și hepatică.
Modalități simple de a-ți menține animalul de companie hidratat
Acordarea atenției la aportul de apă al blănosului tău este importantă pe tot parcursul anului și mai ales în lunile cele mai călduroase ale anului.
Ce îți recomand ca și medic veterinar, pentru a te asigura că îi oferi blănosului tău o hidratare corectă:
- Furnizați apă de băut proaspătă, curată și limpede în fiecare zi;
- Furnizați mai multe boluri cu apă în diferite locații în întreaga casă;
- Investește într-o fântână de băut pentru animale de companie – pisicilor le place în special apa curgătoare;
- Dacă pisicii tale îi place să bea de la un robinet care picură, las-o;
- Adăugați alimente umede ( tip conserva, tăviță, plic) în dieta răsfățatului, deoarece hrana umedă conține mai multă apă decât cea uscata și este recunoscută ca fiind un mod simplu de a-i oferi hidratare;
- Aventurile grozave încep cu un bol sau o “sticlă” de apă mereu aproape pentru blănosul tău;
- Locația contează – nu doar în piața imobiliară! Pisicile sensibile au nevoie de boluri cu apă în zonele cu trafic redus;
- Testați diferite tipuri de bol – credeai că unele pisici au pretenții doar la mâncare?! Uneori au inclusiv în ceea ce privește bolul din care beau apă.
Obiceiurile simple ne pot ajuta să facem din apă o parte stabilă a vieții de zi cu zi a prietenului nostru cu codiță și nu uita că tot ceea ce ai citit se aplică și nouă oamenilor.